#raportuldegarda.ro
18 September 2018
Începe Bucharest Science Festival
20 September 2018

Buletin cosmic

 Conform lui Elon Musk, cam așa va arăta viitoarea rachetă BFR care îl va găzdui pe misteriosul turist care și-a plătit deja biletul pentru o excursie în jurul Lunii.

Știrile spațiului cosmic din săptămâna care a trecut, adunate cu pasiune, interes și grijă de Claudiu Tănăselia pot fi urmărite pe larg  pe blogul www.parsec.ro sau pe pagina de facebook ”parsec.ro”
  • Elon Musk a anunțat că un miliardar japonez Yusaku Maezawa a plătit deja o sumă considerabilă pentru a zbura în jurul Lunii la bordul noii rachete, BFR (sau Big Falcon Rocket), pe care SpaceX o va dezvolta în viitor. Nu știm cât l-a costat pe Maezawa biletul pentru BFR, dar estimările specialiștilor spun că probabil suma este undeva între 100 și 500 de milioane de dolari.
  • Tot din Japonia va pleca în curând al 7-lea vehicul HTV de aprovizionare al Stației Spațiale Internaționale. Lansarea sa a fost amânată de câteva ori, din cauza vremii nefavorabile, dar și pentru că a fost detectată o problemă cu treapta a doua a rachetei H-2B.
  • Sâmbătă a avut loc ultima lansare a unei rachete Delta II, după 29 de ani de activitate. După lansarea ratată din 1997, care a dus la pierderea unui satelit GPS, lansarea de sambătă a fost a 100-a lansare consecutivă de succes a unei rachete Delta II.
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță