Un festival major dedicat tehnologiei si Internetului începe chiar săptămâna viitoare, la Bucuresti
5 June 2018
Exploratorii lumii de mâine
7 June 2018

Buletinul cosmic

Claudiu Tănăselia ne anunță în Buletinul cosmic de pe site-ul www.parsec.ro că:
  • Duminică 3 iunie, au revenit pe Pământ, după 168 de zile petrecute la bordul Stației Spațiale Internaționale, rusul Anton Shkaplerov, americanul Scott Tingle și japonezul Norishige Kanai. Cei trei astronauți au  aterizat în stepele din Kazahstan.
  • Sâmbătă 2 iunie, a fost descoperit un nou asteroid de mici dimensiuni (aproximativ 2-3 metri în diametru) care, la câteva ore după ce a fost identificat, a plonjat în atmosfera Pământului, dezintegrându-se deasupra Africii de Sub și a Botswanei. El a fost botezat post-mortem 2018LA.
  • SpaceX a reușit luni dimineață a 11-a lansare din 2018, urcând pe orbită sateliul SES-12 de pe rampa SLC-40 de la Cape Canaveral.
  • Sâmbătă dimineața, China a lansat a 16-a rachetă din acest an, un model Changzheng 2D, transportând pe orbită satelitul de observații Gaofen-6 și satelitul de mici dimensiuni Luojia-1. China a egalat deja numărul de lansări proprii din 2017 și este la egalitate cu SUA în acest moment, într-un clasament al anului 2018, dar plănuiește să lanseze 40 de rachete până la sfârșitul anului. SpaceX este singura companie care poate să-i țină piept și să mențină SUA pe locul 1 până la sfărșitul lui 2018.
Inregistrare Claudiu Tănăselia, coordonatorul sitului www.parsec.ro
Coordonatoarea rubricii: Mihaela Ghiță