Bilet de îmbarcare spre… Vatra Dornei şi apoi către Spania, la Toledo
13 April 2019
Bilet de îmbarcare spre… Vatra Dornei şi apoi către Spania, la Toledo
14 April 2019

Calatorie in jurul lumii – sambata 13 aprilie ora 19.00

Invitat special E.S. Domnul Jabu Mbalula – Ambasadorul Republicii Africa de Sud

Cu participarea actorilor Annemary Ziegler si Dan Schlanger – regizor si producator, Directorul Bucharest Jewish Film Festival

Ziua Nationala a Republicii Africa de Sud este sarbatorita la data de 27 aprilie.

Teritoriul actual al Africii de Sud a fost locuit din cele mai vechi timpuri de triburi Bantu, boşimani şi hotentoţi. Coasta sudică este considerată leagănul apariţiei omului, potrivit ultimelor descoperiri arheologice.

Colonizarea de către europeni a început în anul 1652, prin ocuparea de către olandezi a zonei Capului, anexată apoi de către Anglia în 1756 şi 1806. De aici, albii, îndeosebi cei de origine olandeză, au migrat spre nord şi nord-est, întrând în conflict cu populaţia africană. În urma unor războaie sângeroase cu băştinaşii, olandezii(Burii) au înfiinţat, în 1852 şi, respectiv, 1854 două republici – Transvaal şi Orange Free State, care la rândul lor intră în război cu Anglia, la finele secolului XIX-lea. Războaiele anglo-bure s-au încheiat în 1902, cu victoria forţelor britanice. Burii şi-au păstrat însă poziţii cheie în administraţia noilor colonii.

În anul 1910, s-a constituit Uniunea Sud-Africană (USA), care în 1934 a devenit dominion în cadrul Commonwealth-ului, primind în administrare şi Africa de Sud-vest (actuala Namibia).

Începând cu anii 1923 şi 1924, au fost adoptate primele legi rasiste, iar în anii ’50 sunt promulgate noi legi segregaţioniste, fiind elaborată şi pusă în practică cunoscuta doctrină de apartheid (dezvoltarea separată a raselor). 

La 31 mai 1962, în urma unui referendum organizat de Partidul Naţionalist, ţara a fost proclamată Republică şi a ieşit din Commonwealth. Organizaţiile politice ale populaţiei de culoare (Congresul Naţional African şi Congresul Pan-African) sunt interzise, iar Nelson Mandela şi alţi lideri africani condamnaţi pe viaţă (1964).

După venirea la putere, în februarie 1990, a preşedintelui Frederick de Klerk, în Republica Africa de Sud începe un proces de abandonare treptată a politicii de apartheid şi creare a unei societăţi democratice multirasiale, prin legalizarea organizaţiilor populaţiei de culoare, eliberarea lui Nelson Mandela, amnistierea deţinuţilor politici şi abolirea legilor rasiste.

În anul 1994, au fost organizate primele alegeri generale democratice, câştigate de Congresul Naţional African (ANC), iar liderul său Nelson Mandela devine primul preşedintele al ţării, din rândul populaţiei de culoare.

În 1994, Republica Africa de Sud a intrat în ONU, Organizaţia Unităţii Africane (actuala Uniune Africană).

În decembrie 1996 este promulgată noua constituţie, ce consacră abolirea discriminării rasiale, separarea puterilor în stat, protecţia libertăţilor fundamentale ale omului şi recunoaşte drepturile socio-economice.

În iunie 1999, aprilie 2004 şi aprilie 2009, au avut loc alegeri generale democratice, câştigate de ANC.