Bilet de îmbarcare spre… Humuleşti, iar apoi către Cuba, spre Remedios, pentru a afla povestea unei cunoscute sărbători naţionale
29 June 2019
ILUSTRATE DIN CUBA – Las Parrandas de Remedios
29 June 2019

Calatorie in jurul lumii – sambata 29 iunie ora 19

Realizator Magdalena Tara

Invitati speciali 

E.S. Domnul Michael Zupancic Ambasadorul Republicii Slovenia

E.S. Domnul Jose Guillermo Ordorica Robles  Ambasadorul Statelor Unite Mexicane

Cu participarea actorilor

Cristina Deleanu si Eugen Cristea, Alina Tomi si Dan Schlanger

Slovenia se află la confluenţa a patru mari regiuni geografice europene: Munţii Alpi, Alpii Dinarici, Câmpia Panonică şi Marea Mediterană. Ţara este predominant muntoasă, slovenii fiind renumiţi pentru pasiunea lor pentru schi şi drumeţii. Drapelul naţional înfăţişează muntele Triglav, cel mai înalt munte din Slovenia – 2864 metri.În trecut, Slovenia a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Capitala Ljubljana a fost fondată în epoca romană.    

După prăbuşirea Imperiului austro-ungar în 1918, slovenii au format Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor, denumit ulterior (1929) Regatul Iugoslavia. După refacerea Iugoslaviei la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, Slovenia a devenit o parte a Republicii Socialiste Federale Iugoslavia. Slovenia modernă s-a format la 25 iunie 1991 după obţinerea independenţei faţă de Iugoslavia. Slovenia este membru al NATO şi al Uniunii Europene  din 2004.După proclamarea independenţei (la 25 iunie 1991), România a recunoscut Slovenia la 18 ianuarie 1992. Relaţiile diplomatice au fost stabilite la 28 august 1992. Ambasada României la Ljubljana a fost deschisă la 1 august 1993. Reprezentarea iniţială a fost la nivel de însărcinat cu afaceri a.i. La 23 iulie 1997 nivelul de reprezentare al misiunii diplomatice a fost ridicat la cel de ambasador.

Festivalul Guelaguetza este o festivitate plină de veselie, de culoare și de cultură mexicană, Gulaguetza este una dintre cele mai importante sărbători culturale din Mexic și are loc în fiecare an, în luna iulie, în statul Oaxaca. Semnificația cuvântului guelaguetza este de “a dărui”, reprezentând, astfel, motivul acestei sărbători. Participanți din comunitățile oaxaquene își oferă cadouri, ofrande sau preparate tradiționale. Această sărbătoare își are originea în vremurile pre-hispanice, când poporul Zapotec și-a dedicat rugăciunile și dansurile zeilor, în special zeitei Centéotl, Zeița porumbului. Festivitatea s-a încheiat cu sacrificiul unei fete în același loc unde este încă sărbătorită, în Cerro del Fortín, în statul mexican Oaxaca. Fiind unul din cele mai mari festivaluri din America Latină, Guelaguetza invită pe toată lumea să ia parte la dansurile și tradițiile puse în scenă cu atâta mândrie și emoție de poporul mexican.