BRATISLAVA 1
8 December 2018
Bilet de îmbarcare spre…satele săseşti şi mai apoi… către Slovacia, la Bratislava şi Brezno
9 December 2018

Calatorie in jurul lumii Sambata 8 decembrie ora 20.30

Realizator Magdalena Tara

Invitati speciali

E.S. Doamna Paivi POHJANHEIMO Ambasadorul Republicii Finlanda
E.S. Domnul Ahmed ALMATROOSHI Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite

Cu participarea actorilor Annemary Ziegler si Vasile Mentzel

Ziua Independenței a Finlandei este o sărbatoare naționala publică în ziua de 6 decembrie prin care se celebrează Declarația de Independență a Finlandei față de Imperiul Rus, din anul 1917.

Ziua Independenței s-a sărbătorit prima dată în 1919. În primii ani ai independenței, ziua de 6 decembrie a fost in unele parti ale Finlandei o sărbatoare minora comparativ cu 16 mai, in care albii sarbatoreau victoria din Războiul civil finlandez.

In primele decenii de independență, ziua de 6 decembrie a fost o ocazie solemnă, marcată de discursuri patriotice si servicii religioase. Din anii ’70, Ziua Independenței a început să ia forme mai vii, cu vitrinele magazinelor decorate in culorile drapelului finlandez și cu prăjituri cu glazură alb-albastră.

Secolele XVI-XVIII au reprezentat o perioadă de profunde rivalităţi comerciale şi politice între portughezi, olandezi şi englezi, pentru controlul asupra regiunii. Către sfârşitul secolului XIX, Franţa, Germania şi Rusia au început să manifeste un interes crescut pentru zona Golfului, ceea ce a determinat Anglia să încheie, în 1882, tratate separate şi “exclusive” cu fiecare dintre şeici prin care aceştia se angajau că nu vor ceda nimănui vreo parte din teritoriile lor, iar Anglia se obliga să asigure protecţia şeicatelor împotriva oricărui atac din afară. Acest acord a rămas în vigoare până la 1 decembrie 1971, când Marea Britanie s-a retras oficial din Golf. La 2 decembrie 1971 a fost proclamat statul Emiratele Arabe Unite, prin federalizarea a şase emirate, la 10 februarie 1972 alăturându-li-se şi Ras Al-Khaima.