Spectacolele Teatrului Mic revin pe scenă
3 February 2021
Încep înscrierile la Astra Film Festival 2021, o ediție care va explora noul climat în care se desfășoară evenimentele culturale
4 February 2021

Cartoforii, un spectacol “fără prețiozități artistice sau elucubrații stilistice”, în premieră la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca

Premiera spectacolului Cartoforii de N. V. Gogol va avea loc duminică, 7 februarie, ora 19:00, iar Teatrul Naţional din Cluj-Napoca a decis ca în contextul măsurilor impuse de pandemie, spectacolul se va desfăşura exclusiv online, prin intermediul platformei www.eventim.ro.

Un interviu cu actorul Ionuț Caras, regizorul spectacolului „Cartoforii”, realizat de Raluca Rădulescu pentru emisiunea Scena și ecranul.

 

Regizorul Ionuţ Caras, pe care cel mai adesea îl întâlnim pe scenă în postura de actor, spune despre spectacol: „Spectacolul nostru este unul clasic, pentru public, aș îndrăzni chiar să zic – pentru săli pline. Nu e genul de comedie la care hohotești întruna până pici de pe scaun. Dar nu e nici pentru cei care sunt obișnuiți doar să zâmbească subțire. Am presărat felurite ingrediente care să mulțumească și pe universitarul sceptic, dar și pe controlorul de bilete afurisit. Spectacolul e pentru toată lumea, nu are prețiozități artistice sau elucubrații stilistice. Am încercat doar să nu trădez autorul și povestea și să construiesc un spectacol care să slujească actorilor și, desigur, dumneavoastră, spectatorilor.”

Cartoforii lui Gogol satirizează necinstea, minciuna, escrocheria, corupţia, adicţia și hedonismul secolului al XIX-lea. Personajele caută succesul – măsurat, invariabil, în bani – iar jocul de cărţi măsluit apare aici ca fiind calea facilă, deși întunecată, pe care au ales-o pentru a-şi asigura o viaţă îndestulată. Și totuși meseria lor nu e atât de simplă! Căci fiecare trebuie să dea dovadă de multă inventivitate, histrionism, farmec și pasiune chiar, nimic neputându-i împiedica să câştige, nici măcar dramele pe care le provoacă cu seninătate.

Transpusă pe scenă cu mult umor, spirit farsesc şi imaginaţie, povestea e dublată de înţelesuri adânci şi îndeamnă serios la reflecţie: (anti)eroii lui Gogol vor învăţa ce înseamnă să te joci cu aparențele și cu norocul, iar deznodământul este o veritabilă lovitură de teatru, spectatorii având plăcerea acestei descoperiri.

Sunteți invitați așadar la cea mai nouă premieră a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, o poveste cu tâlc, în care comedia de calitate şi drama revelatoare se împletesc, cu rezultate transformatoare pentru personaje. Următoarea reprezentație va avea loc online sâmbătă, 13 februarie, ora 19.00.