Maia Morgenstern va reprezenta Bucureștiul în fața juriului care va decide orașul recomandat a fi Capitală Europeană a Culturii
15 September 2016
MUZEELE LUMII: Muzeul Zaans din Olanda
15 September 2016

Casa memorială Mihai Eminescu de la Ipotești

Casa memorială Mihai Eminescu de la Ipotești este un muzeu memorial amenajat în casa în care a trăit poetul Mihai Eminescu (1850-1889) în satul Ipotești din județul Botoșani.

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” se află pe Lista Monumentelor Istorice din județul Botoșani din anul 2004, fiind format din două obiective:

  • Casa memorială “Mihai Eminescu” – datând din sec. al XIX-lea
  • Mormintele familiei Eminescu – datând din sec. al XIX-lea

„Locuința părintească nu era palat boieresc, ci o casă modestă de țară dar încăpătoare și gospodărească, nu lipsită de anume eleganță rustică. Era o construcție geometrică, puțin ridicată asupra solului, cu câte două ferestre mari în laturi. Un pridvor înalt in față, la care suiai pe vreo șapte trepte de lemn, un acoperământ al tindei, în chip de fronton grec sprijinit pe două coloane svelte, dădeau albei clădiri acoperite cu tablă un vag stil neoclasic.”

—George Călinescu – “Viața lui Mihai Eminescu””

 

„Atrage atenția curățenia sclipitoare datorată desigur, Ralucăi, apoi un anumit farmec mistic izvorât și din mirosul sulcinei (este vorba de casa în care au locuit la Dumbrăveni), elemente pe care le putem prelungi în admosfera interioară a noii case de la Ipotești…”

—Valentin Coșereanu – “Ipotești-Eminescu-Ipotești” (2000)

Interviu de Madalina Corina Diaconu