Ascultă Radio România Cultural Live

Cascada Bigăr s-a prăbuşit luni din cauze naturale

07 Iunie 2021, 20:51

Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa, s-a prăbuşit luni din cauze naturale, a anunţat Romsilva pe pagina sa de Facebook.

"Avem, din păcate, şi o veste neplăcută. Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa, s-a prăbuşit astăzi (luni, n.r.) din cauze naturale. Travertinul şi muşchii care s-au acumulat în timp au crescut în dimensiuni şi greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate. Colegii noştri sunt la faţa locului, iar zilele următoare vom reveni cu mai multe amănunte şi imagini", precizează Romsilva.

Cascada Bigăr a devenit unul dintre cele mai căutate obiective turistice din partea de vest a ţării, după ce a fost declarată de un site american cea mai frumoasă din lume.

Cascada Bigăr se află în judeţul Caraş-Severin, în Valea Minişului, la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici, pe DN 57B.

Rezervaţia Naturală Bigăr cuprinde un izbuc, o peşteră, un pârău şi o cascadă, toate amplasate spre Ţara Almăjului, pe partea dreaptă a Cheilor Minişului, acolo unde drumul întâlneşte, imaginar, paralela 45 latitudine nordică a globului pământesc.

În Banat, localnicii numesc izbuc un izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă. Apa izbucului Bigăr iese de sub o stâncă înaltă de peste 50 metri. O parte din apa acestui izvor, de o puritate rară, este captată şi dirijată spre Păstrăvăria Miniş. Tot aici, dar sus, aproape de vârful stâncii, e gaura peşterii cu apă. De asemenea, apa din pârâul Bigăr cade, din treaptă în treaptă, formând o înşiruire de mici cascade, astfel încât, apa e când lină, când spumoasă.

La o distanţă de circa 200 metri de izbuc, apa se varsă în râul Miniş de pe un con de tuf vulcanic, de şapte metri înălţime. Acesta a format cascada Bigăr, un fenomen al naturii de o frumuseţe aparte. Conul de stâncă este învelit în muşchi verde, iar apa care cade pe el pare a fi rochia unei mirese a muntelui.

Pentru a face popasul turiştilor şi mai plăcut la cascadă, foişorul construit aici a fost refăcut, au fost amplasate bănci şi mese. De asemenea, balustrada dintre alei va fi prelungită cu o scară ce va coborî în râul Miniş, pentru ca turiştii să poată fotografia în bune condiţii cascada care, vara, îi răcoreşte, iar iarna le oferă o imagine de neuitat, datorită perdelelor de ţurţuri de gheaţă.

'Renumita cascadă aparţine Direcţiei Silvice Caraş-Severin, dar, în acelaşi timp, şi Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa, care a început deja să gospodărească această zonă, pentru că aici vin din ce în ce mai mulţi turişti şi vrem ca zona să arate bine, să fie curat. Aici, era un foişor care deja stătea să cadă, dar care acum a fost reamenajat, a fost schimbat acoperişul, s-au pus garduri de protecţie pentru a evita posibile accidentări şi s-au amplasat câteva mese şi băncuţe rustice', a declarat Ştefan Stănescu, directorul Direcţiei Silvice Caraş-Severin.

Totodată, la izbuc, unde există o grotă, au fost realizate scări, pentru a putea fi vizitată în condiţii optime, mai ales că, în ultima perioadă, numărul turiştilor este tot mai mare. Pe timpul verii, aici vin şi câte 200 de maşini cu turişti zilnic.

'Din fericire, avem un judeţ foarte bogat în frumuseţi naturale. Eu nu aş putea face un clasament al acestora, al cascadelor, pentru mine toate sunt la fel de frumoase', a precizat prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Site-ul The World Geography a alcătuit în anul 2013 o listă cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se află Cascada Bigăr din Caraş-Severin.

Dacă până acum nu a existat o legendă a acestei cascade, profesor Floarea-Ana Ţunea a creat una, încercând, în acest fel, să atragă în zonă cât mai mulţi turişti.

Potrivit acestei legende culte, pe meleagurile mirifice ale Văii Almăjului, trăia o familie de ţărani foarte preţuită de locuitorii din zonă. Bărbatul era om gospodar şi cinstit, iar soţia lui, de o frumuseţe rar întâlnită. Singura lor amărăciune era lipsa unui urmaş care să le ducă numele mai departe şi să le vegheze bătrâneţile. Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că, doar dacă va bea apă de la  izvorul de sub stânca aşezată la graniţa dintre lumi va rămâne însărcinată. Tot în vis i s-a prezis că dacă va avea o fată, acesteia nu-i va fi îngăduit niciodată să se îndrăgostească, dacă va dori să trăiască. Femeia a mers la izvor şi a băut apă, iar după o vreme a născut o fată ieşită din comun de frumoasă, fapt pentru care era râvnită de mulţi flăcăi. Tânăra fecioară, însă, s-a îndrăgostit de un băiat chipeş şi harnic, pe nume Bigăr. Tatăl fetei, care ştia povestea, a încercat să o facă pe fiica sa să uite de tânăr, dar pentru că nu a reuşit acest lucru, a închis-o în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele de disperare ale fecioarei au fost auzite de vrăjitoarea care sălăşluia în cealaltă lume, ştiută ca Tărâmul Regăsirii Dorului, spune legenda profesoarei Floarea-Ana Ţunea.

Atrasă de ţipetele fetei şi  înduplecată de suferinţa fără margini a acesteia, vrăjitoarea i-a spus că singurul lucru pe care poate să îl facă pentru tânăra fată era să-i transforme părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile ei.

'Vuietul cascadei îl va aduce pe cel pe care-l iubeşti aproape de tine, dar, te previn, nu veţi putea niciodată trăi în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale şi tu vei muri odată cu el, spre a renaşte apoi, în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului, numai acolo, ceea ce ţi-a fost hărăzit la naştere nu se va împlini', spune legenda.

Legenda mai spune că flăcăul a venit şi s-a aruncat în apele cascadei, fermecat de vuietul mângâietor al acesteia, iar fata s-a stins odată cu el, dar s-au reîntâlnit în cealaltă lume, a Tărâmului Regăsirii Dorului, singurul  loc în care iubirea lor se putea împlini. Mai apoi, cascada a rămas mărturie a unei iubiri care-a învins limitele fiinţei umane, dar şi a faptului că dragostea înseamnă fericire şi sacrificiu, deopotrivă.

De atunci, îndrăgostiţii, spre a-şi pecetlui  dragostea, dar şi pentru a avea parte de iubirea veşnică, absolută, vin să bea apă din cascada ce poartă numele flăcăului Bigăr, conform legendei create pentru a potenţa interesul faţă de impresionanta cascadă.

AGERPRES

Palatul Baronului Empain din Cairo
Călătorii 05 Aprilie 2024, 07:34

Palatul Baronului Empain din Cairo

Belgianul Édouard Louis Joseph , primul baron Empain , a fost un bogat inginer și antreprenor belgian, dar și un...

Palatul Baronului Empain din Cairo
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 30 Martie 2024, 06:32

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali: E.S. Domnul Radko Vlaykov Ambasadorul Republicii Bulgaria E.S. Domnul Brendan Ward Ambasadorul Irlandei...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călătorii 29 Martie 2024, 06:56

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman

În provincia León din nord-vestul Spaniei se află vestigiile spectaculoase ale unei mine de aur, pe care romanii...

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călătorii 22 Martie 2024, 15:14

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST

Apărut inițial din rațiuni inginerești (ca supapă de presiune pentru o hidrocentrală), jetul de apă din mijlocul Lacului...

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
Călătorii 15 Martie 2024, 16:54

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST

Gouda, Edam, Camembert, Roquefort…Cele mai fine brânzeturi din lume poartă, în general, numele locurilor...

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
ILUSTRATE DIN CUBA  -  Primul pirat cubanez 2
Călătorii 10 Martie 2024, 07:00

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2

La sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea un pirat cubanez a devenit celebru. Numele...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2
ILUSTRATE DIN CUBA -  Primul pirat cubanez 1
Călătorii 09 Martie 2024, 08:30

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1

Piraţii au fost dintotdeauna personaje de legendă care, chiar dacă făceau parte din categoria nelegiuiţilor însetaţi de...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1
Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Călătorii 08 Martie 2024, 16:05

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST

Capodoperă a artei iberice din Antichitate (secolele V-IV î.Hr.), Dama din Elche este bustul unei femei, sculptat...

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
06:00 - 07:00
Agenda Zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru