Arheologii din Israel au descoperit un “gânditor” vechi de aproape 4.000 de ani
24 November 2016
Aniversarea Centenarului Primului Război Mondial
25 November 2016

CASE MEMORIALE: Casa Memorială “Nicolae Iorga” din Botoșani

Credit foto: Cristian Lupașcu

Casa memorială “Nicolae Iorga” din Botoșani păstrează un important număr de piese cu valoare patrimonială, legate de personalitatea ilustrului istoric Nicolae Iorga.

Amplasată în Str. Nicolae Iorga nr. 14 din Botoșani, aceasta este casa în care s-a născut și a copilărit marele istoric, casa în care a locuit familia Iorga între anii 1876-1880. Dintre cele 10 locuințe schimbate de familia istoricului în perioada copilăriei și adolescenței sale, această casă este singura care s-a păstrat din secolul al XIX-lea.

Construită în stilul arhitecturii moldovenești are caracteristicile celui mai vechi și mai răspândit tip de locuință de târgoveț din zonă și a fost declarată monument istoric. Clădirea originală, cu pereți din paiantă, ajunsă în stare de ruină, în anul 1965, a fost restaurată complet. Acoperișul din tablă a fost înlocuit cu șindrilă, stâlpii din beton au fost înlocuiți cu stâlpi de lemn (1967-1975). În 1990 s-a realizat racordul la instalația termică și în 1993 s-a refăcut instalația electrică, ultimile lucrări de reabilitare fiind realizate în anii 2010-2011, potrivit http://casememoriale.ro/casa-memoriala-nicolae-iorga și http://www.turismbotosani.ro.

Credit foto: Maria Postelnicu

Credit foto: Maria Postelnicu

Din 1977 casa memorială Nicolae Iorga a devenit secție a Muzeului Județean de Istorie Botoșani.

Istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician, Nicolae Iorga este cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filozof al istoriei. S-a născut la 17 ianuarie 1871 la Botoșani și a fost ucis de legionari la 27 noiembrie 1940, la Strejnic, în județul Prahova. După studii elementare și gimnaziale în Botoșani, a urmat Liceul Național din Iași.

Credit foto: Cristian Lupașcu

Credit foto: Cristian Lupașcu

În 1888, a absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași într-un singur an cu diploma “magna cum laude”, apoi a continuat studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig, obținând doctoratul (1893) la numai 23 de ani. Cofondator al Partidului Naționalist-Democrat în 1910, președinte al Camerei Deputaților și al Senatului, ministru și prim-ministru, Iorga a avut și o activitate științifică prolifică. A scris 1.003 volume, 12.755 articole și studii și 4.963 recenzii, culminând cu ”Istoria României”, în zece volume. A militat în cadrul Ligii pentru Unitatea Culturală a tuturor Românilor. A fost o figură proeminentă în tabăra pro-Antanta în timpul Primului Război Mondial și a avut un rol politic important în România Mare în perioada interbelică. A inițiat campanii pentru a apăra cultura României. S-a opus grupării fasciste Garda de Fier, fiind în cele din urmă asasinat de un comando legionar. După aflarea veștii asasinării lui Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

Credit foto: Cristian Lupașcu

Credit foto: Cristian Lupașcu

Dimensiunea extraordinară a acestei mari personalități a culturii românești și universale este conturată de piesele și documentele deosebit de valoroase expuse în Casa memorială de la Botoșani. Două încăperi ale casei sunt rezervate unei expoziții foto-documentare și unei săli multifuncționale unde sunt expuse, printre altele, primele ediții din operele istorice, literare și memorialistice semnate Nicolae Iorga. În holul casei sunt expuse manuscrise, prezentate cronologic, începând cu primele documente școlare, continuând cu perioada studiilor liceale, universitare, din țară și in străinătate și încheindu-se cu anii deplinei maturități a savantului, în timp ce în ultima încăpere este adăpostită o bibliotecă istorică, alcătuită din carte curentă achiziționată în ultimii ani.

Credit foto: Cristian Lupașcu

Credit foto: Cristian Lupașcu

Camera copiilor reflectă pasiunea pentru citit a lui Nicolae Iorga printr-o etajeră cu cărți, o masă de scris, un sfeșnic cu lumânare. Această încăpere este martoră a primelor lecturi și se bucură de o descriere amănunțită în cartea autobiografică a marelui istoric intitulată “O viață de om așa cum a fost”.

Credit foto: Cristian Lupașcu

Credit foto: Cristian Lupașcu

Pot fi admirate în această casă fotografii originale de familie, diplome de Dr. Honoris Causa primite din partea unor celebre instituții de învățământ din Europa (Sorbona, Cambridge, Roma) și un mare număr de cărți scrise de Nicolae Iorga, multe în ediții princeps, precum și ziare și reviste pe care le-a editat și îndrumat. De asemenea, pot fi admirate în vitrine cu valoare memorială: un ceas de masă, un vas ornamental vienez ce a aparținut bunicului lui Iorga, manuscrise aparținând mamei sale, Zulnia Iorga.

Salonul familiei redă un interior, datând din ultimele decenii ale secolului XX, aparținând unei familii cu venit modest, dar cu un trecut prosper, timp în care s-au acumulat o serie de bunuri, provenind din agoniseală proprie sau moștenite de la familiile avute din care proveneau părinții istoricului.

Sursa: AGERPRES