DORIAN se întoarce la Teatrul Odeon pe 19 noiembrie
15 November 2017
Călătorim în ţara absurdului urmuzian cu Ismail şi Turnavitu,  noua premieră a Teatrului Naţional Radiofonic
15 November 2017

CinePOLSKA – filme poloneze la București

Eroi care au schimbat epoci, oameni cu pasiuni mari sau care reușesc să ne binedispună în zilele de toamnă vor putea fi văzuți pe ecranul cinematografului Elvire Popesco din București în perioada 17-26 noiembrie, în timpul festivalului de film polonez CinePOLSKA.

Festivalul CinePOLSKA este singura ocazie din an pentru a vedea la București cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume.

– Ediția de anul acesta aparține unor personaje care și-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri și pasiuni mari. Oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară. – spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează festivalul.

Astfel de personaje au fost cu siguranță Maria Skłodowska-Curie, dublă laureată cu Premiul Nobel, sau renumitul pictor avangardist Władysław Strzemiński, fondatorul Muzeului de Artă Contemporană din Łódź, primul astfel de muzeu din Polonia și al doilea din Europa, care a devenit eroul ultimului film al remarcabilului regizor polonez Andrzej Wajda – „Imaginea de apoi”.

Festivalul începe vineri, 17 noiembrie, cu proiecția filmului „Arta de a face dragoste” despre medicul polonez care a schimbat viața intimă a polonezilor cu ajutorul cărții sale bestseller omonimă, publicată în 1978 și vândută în aproape 7 milioane de exemplare. Povestea vieții doctorului Wisłocka, care se petrece în Polonia de după Al Doilea Război Mondial, este spusă de tânăra regizoare Maria Sadowska. Jocul actoricesc extraordinar al Magdalenei Boczarska, în rolul Wisłockăi, precum și dialogurile scrise foarte bine garantează că spectatorii vor petrece seara într-o atmosferă plăcută, dar și că vor ieși din sala de cinematograf reflectând asupra propriei vieți.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc însă sâmbătă, 18 noiembrie. Seara va fi petrecută în compania filmului „Tablou de vânătoare” al cunoscutei regizoare poloneze Agnieszka Holland, regizat împreună cu fiica sa, Kasia Adamik. Anul acesta, cele două poloneze au obținut Ursul de Argint pentru film la festivalul din Berlin, juriul apreciindu-l pentru „deschiderea de noi perspective”. Scenariul filmului, a cărui acțiune se desfășoară în frumoșii munți polonezi Bieszczady, a fost realizat pe baza uneia dintre cărțile cunoscutei scriitoare Olga Tokarczuk. „Tablou de vânătoare” este și candidatul Poloniei la premiile Oscar de anul acesta.

Primul weekend CinePOLSKA se încheie cu istoria plină de emoție a familiei Beksiński, care vorbește despre soarta renumitului pictor polonez Zdzisław Beksiński și fiul acestuia Tomasz, un cunoscut jurnalist de radio. Autorul peliculei „Ultima familie” este tânărul regizor Jan P. Matuszyński. Acest film de debut a fost declarat cel mai bun film polonez în 2016, în cadrul celui mai important festival din Polonia – Festivalul de Filme Poloneze de Artă din Gdynia, unde a obținut marele premiu, Leul de Aur.

Săptămâna următoare, vineri, 24 noiembrie, pe ecranul cinematografului Elvire Popesco va fi prezentată una dintre cele mai populare comedii poloneze din ultimii ani, „Planeta celor singuri”, care vorbește despre viața unor tineri moderni, cărora nu le lipsește internetul, ci doar puțină iubire. În film joacă actori polonezi foarte cunoscuți, precum Danuta Stenka și Maciej Stuhr, iar întregul este foarte bine interpretat, amuzant și plin de farmec. Un film ideal pentru începutul de weekend.

Cu ocazia împlinirii anul acesta a 150 de ani de la nașterea Mariei Skłodowska-Curie, sâmbătă, 25 noiembrie, vă invităm la o coproducție internațională în regia lui Marie Noëlle. Rolul genialei laureate poloneze a premiului Nobel este jucat de Karolina Gruszka, o actriță cunoscută și foarte talentată, iar pe ecran este prezent, printre alții, și renumitul actor polonez Daniel Olbrychski. Filmul o prezintă pe Maria nu doar în rolul de cercetător, dar și ca mamă, și, mai înainte de toate, ca pe o femeie hotărâtă și independentă. Aceste ultime două trăsături au fost nu o dată cauza problemelor sale, și, cu toate acestea, mulțumită lor a reușit să obțină succese uriașe admirate de însuși Albert Einstein, cu care se împrietenise.

În încheierea CinePOLSKA, duminică, 26 noiembrie, îi invităm pe spectatori la filmul „Imaginea de apoi”. Regizorul filmului, Andrzej Wajda, este o legendă a cinematografiei poloneze, laureat al premiilor Oscar și Palme d’Or, precum și al altor premii internaționale importante. El este omul care, în toată creația sa, a arătat cât de importantă este libertatea în viața noastră. Dând exemplu soarta extrem de tragică a pictorului Władysław Strzemiński, a cărui viață a fost distrusă de sistemul comunist, renumitul regizor amintește încă o dată despre forța umană și cruzimea sistemului.

Organizatorii festivalului sunt Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, în colaborare cu Ambasada Franței în România și Institutul Francez din București. Evenimentul este sprijinit financiar de Institutul Polonez de Artă Cinematografică.

Autoarea afișului CinePOLSKA din acest an este Sorina Vazelina, o tânără graficiană și realizatoare de benzi desenate din Timișoara.

În primăvara lui 2018, CinePOLSKA va ajunge și în alte orașe din România, unde spectatorii vor putea vedea o selecție a filmelor prezentate anul acesta la București.

Proiecțiile de filme din cadrul CinePOLSKA se desfășoară în zilele de 17-19 noiembrie și 24-26 noiembrie 2017, la cinematograful Elvire Popesco (bd. Dacia nr. 77).

Filmele au subtitrare în limba română și încep la ora 20.00.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a cinematografului Elvire Popesco, de la noul sediu Eventbook, de la librăriile Kyralina și Humanitas, în timpul programului de lucru cu publicul și în limita locurilor disponibile, precum și online pe elvirepopesco.ro.

Prețul biletelor: tarif întreg – 15 lei, tarif redus – 10 lei, carnet 3 bilete – 30 lei.

PROGRAM:

17.11.2017, ora 20.00 – ARTA DE A FACE DRAGOSTE. POVESTEA MICHALINEI WISŁOCKA / Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej (regia: Maria Sadowska, 117 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

18.11.2017, ora 20.00 – Deschiderea oficială: TABLOU DE VÂNĂTOARE / Pokot (regia: Agnieszka Holland, Kasia Adamik, 128 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

19.11.2017, ora 20.00 – ULTIMA FAMILIE / Ostatnia rodzina (regia: Jan P. Matuszyński, 124 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

24.11.2017, ora 20.00 – PLANETA CELOR SINGURI / Planeta singli (regia: Mitja Okorn, 135 min.), vârsta recomandată: peste 12 ani

25.11.2017, ora 20.00 – MARIA SKŁODOWSKA-CURIE. CURAJUL DE A CUNOAȘTE / Maria Skłodowska-Curie (regia: Marie Nöelle, 95 min.), vârsta recomandată: peste 13 ani

26.11.2017, ora 20.00 – IMAGINEA DE APOI / Powidoki (regia: Andrzej Wajda, 99 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

Programul detaliat și informații despre filme se găsesc pe pagina www.culturapoloneza.ro