Asociația Teatrelor Independente dorește salvarea instituțiilor de cultură afectate
20 November 2020
„Be SpectACTive!”, de Ziua Europeană a Spectatorilor
21 November 2020

“colectiv” începe cursa oficială pentru Oscar

Filmul „colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, va fi lansat vineri, 20 noiembrie, în cinematografele și platformele VOD (video-on-demand) din SUA, Canada, Marea Britanie și Irlanda, acest moment marcând startul campaniei oficiale pentru premiile Oscar. Centrul Național al Cinematografiei a desemnat “colectiv” ca fiind propunerea României la premiile OSCAR® 2021, în secțiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional”, anterior numită „Cel mai bun film străin”. Este prima dată când un documentar este propunerea României în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film.

Presa și criticii de film din Occident aplaudă “colectiv”: Unul dintre cele mai bune filme despre jurnalism făcute vreodată. În zilele premergătoare lansării din SUA și Marea Britanie, critica de film și presa au elogiat filmul, relatând că este unul dintre cele mai bune și relevante filme documentare ale momentului. Pe Metacritic, cea mai mare platformă internațională de recenzii de filme, muzică și seriale, “colectiv” are un scor de 94 din 100, pe baza a 15 recenzii din partea criticilor.

„”colectiv” este un documentar observațional, dar este la fel de captivant ca cele mai bune filme artistice despre jurnalism, fie că vorbim de All the Presidents’ Men (Toți oamenii președintelui) sau Spotlight” , The Guardian.

„Unele documentare asigură că lumea este un loc mai bun atunci când se termină, inegalitatea fiind astfel expusă; altele insistă că lumea ar putea fi mai bună. „colectiv” nu oferă astfel de remedii paliative. În schimb, schițează un exemplu utopic onest, emoțional, oarecum demodat, despre ceea ce este nevoie pentru a face lumea mai bună sau măcar mai puțin îngrozitoare”, The New York Times.

„Dacă „Moartea Domnului Lăzărescu” a fost o dramă care s-a desfășurat cu un realism de neclintit, atunci „colectiv” este un documentar marcat de sentimentul de urgență al unui thriller, în care competențele dubioase ale managerilor de spitale și specificul protocoalelor de transplant pulmonar devin într-un fel la fel de captivante ca orice secvență de urmărire dintr-un thriller”, Los Angeles Times.

„În noiembrie, la opt luni de la debutul pandemiei COVID-19 care devastează în continuare SUA, nu este niciun dubiu că acest film despre pericolele reale ale unui guvern care își minte cetățenii despre o criză din sănătate este incredibil de previzibil și reprezintă de fapt o poveste care trage un mare semnal de alarmă. Captivant, incisiv și șocant de puternic, „colectiv” este fără doar și poate documentarul anului”, Chicago Tribune.

„Au existat și în trecut filme despre echipe mici, dar neobosite, de jurnaliști, precum jurnaliștii de la Boston Globe care au expus în Spotlight abuzurile sistemice ale preoților catolici asupra copiilor sau echipa din “Toți oamenii președintelui”, însă relatarea observațională a faptelor din “colectiv” este mult mai vie,” Daily Mail
Este o mare împlinire pentru noi că jurnaliști din toată lumea văd în “colectiv” ceea ce și este de fapt. Un film despre nevoia și curajul avertizorilor de integritate și a jurnalismului de investigație, de a expune fapte sistemice de corupție din partea guvernului, un film care ne arată de fapt cât de mult avem nevoie de presă pentru a fi cu adevărat o democrație funcțională. Fără investigațiile acestor jurnaliști, nu doar din România, ci de peste tot, lumea ar fi un loc mult mai periculos, a declarat regizorul Alexander Nanau.

Distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures și Participant, vor înscrie filmul “colectiv” și pentru secțiunea “Cel mai bun film documentar” din cadrul Oscarurilor. Participarea unui film la două secțiuni îi sporește şansele de a fi nominalizat.

Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival.

“colectiv” este nominalizat în cadrul premiilor Academiei Europene de Film (European Film Awards) în categoria “Documentar European” și poate fi votat până pe 3 decembrie de membrii Academiei. Premiile vor fi anunțate pe 12 decembrie.

Recent, la DOCNY cel mai mare festival de documentar din America de Nord, Alexander Nanau a fost distins cu premiul Robert and Anne Drew Award, premiu aflat la a șaptea ediție și acordat celor mai buni regizori contemporani de documentar observațional pentru cariera cinematografică.