Bilet de îmbarcare spre… Mangalia, iar apoi către Cuba, pentru a ne continua istoria băuturii Daiquiri
24 March 2019
Bilet de îmbarcare spre… Mangalia şi apoi către Malta în Insula Gozo…
30 March 2019

CUBA VĂ POVESTEŞTE – Daiquiri, Floridita şi un colos al literaturii universale

De mai mulţi ani, într-un bar-restaurant din Havana, există un loc rezervat în permanenţă pentru un client care însă nu mai soseşte. Locul este Floridita, cunoscut pe plan internaţional drept „La cuna del Daiquirí” (în traducere „Leagănul băuturii daiquiri”), un cocktail care se numără printre cele mai renumite din lume, iar clientul aşteptat este Ernest Hemingway. Scriitorul american Ernest Hemingway, sedus de legendara băutură daiquiri, frecventa localul Floridita din capitala Cubei, Havana, în urmă cu câteva decenii. În timp ce stătea aşezat la un capăt al barului şi îşi savura băutura răcoritoare, concepea idei pentru povestirile lui şi îşi primea, tot aici, şi prietenii. În prezent, în amintirea vremurilor trecute, scaunul său este ocupat de o statuie de bronz ce-l imortalizează.

* * *

Miladys Borges, colega noastră de la Radio Havana Cuba, a mers la barul Floridita pentru a afla o interesantă poveste despre Daiquiri, Floridita şi un colos al literaturii universale, de la William Área Ortega, care s-a dedicat de 25 de ani elaborării amplei şi atrăgătoarei game de cocktailuri cubaneze, 17 dintre aceştia fiind petrecuţi ca barman în localul Floridita.

* * *

William Área Ortega: Barul Floridita a fost întotdeauna unul foarte cunoscut. Există încă din 1817, doar că pe atunci nu se numea aşa, ci „Piña de Plata”, apoi a primit numele „La Florida”, pentru ca în cele din urmă să se schimbe în „Floridita”. Pe vremea aceea, cam toţi cei care ajungeau în Havana, treceau şi pe aici, intrând prin strada Obispo. Printre ei s-a numărat şi Ernest Hemingway, care a trăit în Cuba mai bine de 20 de ani, el stabilindu-şi la început reşedinţa la Hotelul Ambos Mundos, care se găseşte cam la 5-600 de metri de Floridita, tot pe strada Obispo.

Hemingway a ajuns la Floridita din curiozitate, fiind atras de băutura care se consuma aici. A comandat-o, i-a plăcut, însă i-a spus celui care o preparase (adică domnului „Constant”), barman dar şi patron al Floriditei), că pe viitor o doreşte fără zahăr şi cu rom dublu.

Miladys Borges:Pentru că era diabetic ?

William Área Ortega: Da, Hemingway era diabetic, aşa că nu consuma zahăr. Atunci, Constant i-a făcut un „Papa Hemingway”, pe care i l-a dedicat, un cocktail de o calitate excepţională, care a devenit cunoscut şi pe plan internaţional.

Miladys Borges:O reţetă de Daiquiri, aşadar…

William Área Ortega: Da, este un daiquiri care conţine suc de lămâie, suc de grapefuit, lichior maraschino, rom şi gheaţă. Se serveşte într-un pahar mai mare şi nu este deloc dulce, e puţin acrişor și extrem de plăcut la gust. Este foarte cerut de clienţi, dar totuşi daiquiri cel adevărat, cel clasic este fără discuţie „Daiquiri Floridita”.

Miladys Borges:Iar Hemingway, care a avut o preferinţă pentru această băutură, a contribuit la cunoaşterea ei în lumea largă. El spunea că daiquiri îl bea la Floridita, iar mojito la Bodeguita del Medio.

William Área Ortega: După cum bine spuneţi, Hemingway a făcut ca barul Floridita să capete şi mai multă faimă, dar vreau să precizez ceva. Se spune că Heminway a făcut ca acest local să devină celebru, dar nu e chiar aşa. El a ajuns aici pentru că Floridita eradeja un bar cunoscut, unde venea aproape toată lumea. Hemingway a fost o persoană influentă, de elită şi îi plăceau locurile care aveau o anumită distincţie, deşi el vorbea cu lumea oriunde şi nu ţinea cont că omul e pescar, că are o slujbă nobilă ori umilă. Vorbind despre preferinţe, era ceva tipic pentru el.

Hemingway a contribuit la renumele internaţional al acestui bar restaurant. Aici era ca şi biroul lui, el nu primea lumea la el acasă ci aici, la Floridita, iar multe personalităţi din domeniul culturii şi actori ca de exemplu Errol Flynn, Greta Garbo au venit la Floridita datorită lui Hemingway.

Miladys Borges:Avea cumva vreun loc preferat unde se aşeza, ştiţi ceva despre asta ?

William Área Ortega: Da, Hemingway se aşeza la capătul barului, în colţ, acolo unde este astăzi statuia lui, o statuie de bronz realizată de artistul cubanez Villa Soberón. În aproape toate fotografiile în care apare  Hemingway, acela este locul unde stătea. Este incredibil cum au trecut atâția ani, iar oamenii, chiar şi cei tineri, încă mai vorbesc şi pun întrebări despre Hemingway, căruia trebuie să-i mulțumim că a contribuit la renumele pe care îl au Floridita şi cocktailul daiquiri.

Miladys Borges:Face referire la această băutură şi în lucrările sale, nu-i aşa ?

William Área Ortega: Da, desigur, de exemplu în „Insulele lui Thomas Hudson” face o referire la daiquiri, comparând creasta înspumată a valurilor cu textura acestuia, deoarece daiquiri are o asemenea textură specială, atunci când este preparat cum trebuie.

* * *

Între cocktailurile cubaneze există trei produse de o calitate deosebită, incluse pe lista celor mai renumite zece cocktailuri din lume: Daiquiri, Cubanito şi Cuba Libre. Astăzi, prin intermediul colegilor noştri de la Radio Havana Cuba, am pătruns pe calea undelor în locul considerat leagăn al cocktailului daiquiri, în faimosul bar-restaurant Floridita, un loc apreciat de multe personalităţi, printre care s-a numărat şi Ernest Hemingway. Continuăm interviul realizat pentru Radio România de către Miladys Borges, cu barmanul de la localul Floridita, William Área Ortega.

Miladys Borges:Îmi cer scuze, avem deja şi un fundal muzical, cu o formaţie care cânta aici în mod obişnuit, nu-i aşa ? Cum se numeşte ?

William Área Ortega: Este grupul Los Hermanos. Aici, la Floridita avem muzică de la prânz, de la ora 12, până la miezul nopţii. Muzică live, lucru care face parte din felul de a fi al cubanezilor.  

În cei 17 ani de când lucrez la Floridita, am avut chiar ocazia să particip, ca membru al juriului, la multe evenimente, chiar şi dincolo de graniţele Cubei. Am ţinut prelegeri pe tema cocktailurilor, a cocktailurilor cubaneze, cursuri de specialitate în Italia, Spania, Mexic, şi am dus cu mine, mai presus de orice, identitatea culturii cubaneze şi arta cubaneză de a prepara  cocktailuri.

În anul 2017, Havana a fost declarată Capitala Iberoamericană a Cocktailurilor. Cu modestie spunem că este ceva binemeritat ţinând cont de numărul de cocktailuri care se prepară şi se consumă în Cuba, dar şi de respectul arătat faţă de tradiţia cocktailurilor cubaneze. În Havana, cred că ar fi greu, adică nu greu, cred că ar fi imposibil să intri într-un restaurant şi să nu găseşti un meniu de cocktailuri.

Miladys Borges:Publicul european, deoarece aceasta este o emisiune pentru Europa, publicul european cum se comportă aici la Floridita ?

William Área Ortega: Noi nu întrebăm pe nimeni despre naţionalitate. La Floridita avem norocul să vină clienţi din întreaga lume, deci şi europeni. Uneori e dificil  să-i faci să-şi schimbe gusturile, să uite de gin tonic şi să încerce un daiquiri, dar după ce îl gustă, e greu să nu mai ceară încă unul. Băutura aceasta are foarte mult succes. Este un cocktail foarte echilibrat: puţin dulce, puţin acrişor şi foarte rece, perfect pentru clima din Cuba. Iar dacă ajungi pe jos la Floridita, la o oră când afară este cald, un daiquiri este o adevărată binecuvântare.

Realizat de Miladys Borges – RADIO HAVANA CUBA

(traducere – Diana-Maria Şincai)