Natura, în observarea directă a lui Vasile Parizescu
23 May 2019
În preajma ansamblului monumental Brâncuși de la Târgu Jiu, un muzeu de artă valoros
6 June 2019

Cum se vede amintirea transpusă în ceramică

”Memoria în fărâme” sau ”Memoria dislocată” iată două posibile traduceri ale titlului sub care sunt expuse lucrările de ceramică ale creatorului sârb Velimir Vukićević, la Galeria Galateea din București. Opera artistului este o surpriză pentru spațiul românesc. Iată cum apare plasticianul prezentat pe site-ul galeriei: ”personalitate inventivă, un spirit avid de cunoaștere și de adevăr, un artist capabil să integreze tradiția și să-i problematizeze afirmațiile. Lucrările sale sunt rodul propriilor experimente și eforturi, artistul fiind încredințat că soluțiile nu se regăsesc doar în anumite forme și în eventualele lor variante, ci și în căutarea și descoperirea ideii care le generează”.

De pe același site aflăm că Vukićević este ”artist ceramist cu formație academică, educator, profesor mulți ani la Facultatea de Arte Aplicate, membru al Academiei Internaționale de Ceramică (IAC & ULUPUDS)”.

Expoziția este tulburătoare prin ideile pe care artistul găsește cu cale să le transpună în porțelan. Amintirile amestecate purtătoare de senzații și de trăiri diverse, în principal trimițând cu gândul la copilărie -devin obiecte fascinante, piese care se bucură deopotrivă de volumetrie și de pictură.

Interviul cu Monika Pădureț , ea însăși ceramistă pentru ”Amintiri cu și despre artiști plastici” ne dezvăluie fațete ale discursului estetic și tehnic al ceramistului Velimir Vukićević.

Realizator Roxana Păsculescu