Otto Barbarul, în regia Ruxandrei Ghițescu, începând de vineri, 24 septembrie, în cinematografe
20 September 2021
Festivalul #nevoiedeteatru
20 September 2021

DbutanT2021: s-a încheiat etapa de debut în dramaturgie și a fost stabilit programul pentru debut în regie

Teatrul „Andrei Mureșanu” și Teatrul de Stat Constanța, organizatorii Festivalului-Concurs DbutanT, anunță că, în urma votului exprimat de membrii juriului pentru secțiunea de debut în dramaturgie, textul scris de Cornelia Iordache a fost desemnat câștigător în ediția de anul acesta.

La această secțiune au putut participa, fără limită de vârstă, persoanele ale căror texte nu au mai fost montate niciodată pe o scenă a unui teatru de stat din România. În concurs, au fost înscrise în total 32 de persoane cu 34 de texte. Dintre acestea, cinci finaliste au participat la tabăra de creație de la Constanța, desfășurată în perioada 1-7 septembrie, sub coordonarea dramaturgului Székely Csaba.

În tabăra respectivă, fiecare finalistă a scris câte un text cu același titlu, „La castel, poveste în cinci tablouri”. Membrii juriului care au ales textul câștigător dintre cele cinci realizate la Constanța sunt Székely Csaba, Elise Wilk, Boros Kinga, Ionuț Sociu și Gabriel Sandu.

În etapa următoare a competiției, textul câștigător va fi folosit de regizorii debutanți pentru a monta câte o scenă la Castelul Szentkereszty din Arcuș. Scenele vor fi le vor repartizate acestora prin tragere la sorți. Cei cinci regizori debutanți rămași în concurs vor începe să lucreze din ziua de 6 octombrie și vor realiza o creație colectivă pe care publicul o va putea urmări sâmbătă, 16 octombrie.

Celelalte patru texte scrise în timpul taberei vor fi publicate într-un volum, alături de textul câștigător, și trimise către toate teatrele , primind astfel șansa de a fi montate.

De asemenea, echipa DbutanT a finalizat programul festivalului. Astfel, spectacolele în competiție vor putea fi urmărite în săptămâna 11-16 octombrie, de la ora 19:00. În prima parte a zilei, de la ora 10:00, membrii juriului de la debut în regie – Eugen Gyemant, Cristian Ban, Bobi Pricop, Radu Afrim și Mihaela Drăgan – vor susține în aceeași perioadă câte un master-class.

 

Decernarea premiilor va avea loc sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 19:00. Festivalul se va încheia în aceeași zi, la ora 20:00 cu un concert susținut de White Betty.

Reamintim că DbutanT2021 este cofinanțat de AFCN și Consiliul Județean Covasna și este realizat de Teatrul „Andrei Mureșanu” în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanța.