De la realitate, la viziune
22 November 2018
100 de ani de eleganță feminină
7 December 2018

De 1 decembrie 2018, la Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Național Cotroceni a deschis miercuri, 28 noiembrie 2018, în Spaţiile medievale, expoziția „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari”. Evenimentul de acum, face parte dintr-un mai amplu proiect ce a deschis Anul Centenarului la Muzeul Național Cotroceni, în ianuarie 2018, și care acum este oferit publicului interesat, într-o formă nouă, mult îmbogățită cu piese de patrimoniu aparținând unor instituții prestigioase din țară ori unor colecționari privați.

Expoziția, care aduce în atenția tuturor românilor, unul dintre cele mai semnificative momente din istoria României moderne, a fost itinerată pe parcursul acestui an, atât în ţară (Brașov, Galați, Iași, Constanța, Alba-Iulia, Râșnov, Tecuci), cât şi în străinătate (Chișinău, Riga, Vilnius, Istanbul, Baku, Roma).

Proiectul „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari” vorbește -printr-o serie impresionantă de imagini-document și obiecte de patrimoniu- despre momentele fundamentale ale istoriei Marii Uniri; în acest demers de luminare și clarificare a istoriei anului 1918, se citește deosebit de bine, implicarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria în ”deciziile politice şi militare care au marcat încheierea războiului”; familia regală a României, atât la Iaşi, cât şi la Bucureşti a luat hotărâri importante politic care au culminat cu Marea Unire.

Reușita expoziției, în această variantă extinsă, a fost asigurată de sprijinul venit din partea partenerilor și colaboratorilor tradiționali: Arhiva Diplomatică – Ministerul Afacerilor Externe; Arhivele Naţionale ale României; Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia; Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Chișinău; Muzeul Municipiului Bucureşti; Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”; Asociaţia Culturală „Pictor Octavian Smigelschi”, Sibiu; Colecția Daniel Obreja; Colecţia Daniel Mladin; Colecţia Alexandru Bârsan. Acestora li se adaugă într-o colaborare excepțională, Muzeul de la Chișinău.

Expoziția va rămâne deschisă publicului, la Muzeul Național Cotroceni, până în data de 27 ianuarie 2019.

Pe 1 dec. 2018, Muzeul Național Cotroceni va fi deschis, iar publicul care va trece pragul expoziției „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari” recent deschise va beneficia în această zi de mare sărbătoare a românilor, de ghidajul de specialitate al curatorilor evenimentului vizual.

Expoziția a fost realizată de Ștefania Dinu, Mariana Lazăr și Mădălina Nițelea.

Realizator Roxana Păsculescu