Teatrul Național Târgu Mureș ne invită la spectacole online
11 January 2021
Ziua Culturii Naționale – 24 de ore nonstop, live, șase dramaturgi români, șapte spectacole și actorii Teatrului Național Târgu Mureș
11 January 2021

De Ziua Culturii Naționale, Teatrul Național Craiova ne invită în sala de spectacole la un recital Eminescu

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită în acest an la Teatrul Național „Marin Sorescu”, cu public, în sală. Teatrul „Poesis” (inițiat de Emil Boroghină și inaugurat cu un spectacol, în 2020) deschide seria manifestărilor din acest an, deocamdată cu 30 la sută din capacitatea sălilor de teatru.

Astfel, pe 15 ianuarie, Emil Boroghină va susține, de la ora 11:00, la sala „Amza Pellea”, spectacolul „Recitindu-l pe Eminescu. La steaua care-a răsărit”, un spectacol mult apreciat pe care actorul, care va împlini în curând 81 de ani, l-a susținut în România, dar și în Belgia, China, Germania, Italia, Cehia, Canada, Ungaria, Grecia, SUA.

Din repertoriu fac parte poemele: Copii eram noi amândoi…, O, rămâi, Fiind băiet păduri cutreieram, Floare albastră, Epistolă către Chibici, Venere şi Madonă, Epigonii, Cugetările Sărmanului Dionis, Din valurile vremii…, Dorinţa, Dormi, Atât de fragedă…, De ce nu-mi vii…, Departe sunt de tine, Peste vârfuri, Dintre sute de catarge, Glossa, Cărţile, Viaţa, Scrisoarea I, Scrisoarea II, Scrisoarea III, Scrisoarea IV, Scrisoarea V, Luceafărul, Odă (în metru antic), Trecut-au anii, Mai am un singur dor, Memento mori.

„… poezia lui Eminescu este o obsesie de viaţă şi chiar ultimul meu recital pe care l-am realizat la Tel Aviv din poezia de dragoste a lumii, de fapt “Dragostea la senectute. Mai tare decât moartea e iubirea …”, se încheia tot cu trei sonete din Eminescu. Era celebrul poem biblic Cântarea Cântărilor cu care începeam poate cea mai frumoasă pagină de poezie de dragoste a lumii, după aceea treceam la epoca Renaşterii, la Dante şi la Ronsard şi Shakespeare, de fapt erau Dante, Petrarca, Michelangelo, Ronsard, Shakespeare şi Eminescu şi mă bucur că încheiam cu sonetele lui Mihai Eminescu”, a declarat Emil Boroghină.

Intrarea publicului este liberă și se va face în conformitate cu regulile de interacțiune și comportament recomandate în perioada pandemiei.