Dimensiunea științifică a artei: Elena Badea –  Studiul icoanelor bizantine de la Muzeikon va continua, Ep. 4
3 June 2021
Idei  în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – 3 iunie 2021 –  Eu văd inteligența artificială ca fiind ajutoare, sau ucenici, sau parteneri, colaboratori ai oamenilor și nu ca fiind o tehnologie care va îndepărta oamenii din diverse domenii de activitate
3 June 2021

Dimensiunea științifică a artei: Filmul de weekend – Avantajos  (2015) în regia lui Jennifer Phang

 

Gwen o mamă singură, își crește fiica adolescentă. Acțiunea se petrece într-un viitor distopic, în care tehnologia a ajuns la cote foarte înalte. Gwen traversează o perioadă dificilă din punct de vedere profesional pentru că tocmai ce a fost concediată de compania la care lucra. Dar, i se face o propunere pe care ea o consideră avantajoasă.

Compania făcea experimente de transfer de conștiințe, considerând că este o metodă de a îmbunătăți calitatea vieții celor vârstnici. Cu alte cuvinte, printr-o tehnologie sofisticată cu electrozi conectați la creierul unei persoane, toate informațiile stocate în creierul acesteia, amintiri, conexiuni, experiențe sunt înregistrate și apoi implantate în creierul unei alte persoane. Aceste manevre, spuneau ei, înlocuiesc operațiile estetice. Adică o persoană care se considera bătrână, putea să opteze pentru un astfel de transfer de conștiință în corpul unui donator mult mai tânăr și mai frumos.

Gwen, eroina filmului pe care astăzi v-il recomandăm spre vizionare, acceptă oferta de a deveni imaginea acestei companii și se supune acestei operații de transfer de conștiință.

Filmul pe care îl comentăm astăzi se numește Avantajos. O dramă SF din anul 2015, în regia lui Jennifer Phang.

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Advantageous_poster.jpg

 

Interviu cu Raul Pahonea, regizor

Realizator Mihaela Ghiță