Recomandări culturale 17 iunie
17 June 2022
Dimensiunea științifică a artei: Sabina Suru –  Laboratorul de intimitate artificială
21 June 2022

Dimensiunea științifică a artei: Floriama Cândea –  Laboratorul de reacții sintetice 

Foto: Mihaela Ghiță

 

 

Care este relația ta cu tehnologia? Cum ne identificam cu datele noastre personale? Amprenta, pulsul, undele cerebrale ne identificăm cu ele? 

Dar dacă, bunăoară,  amprenta noastră va putea deschide o lucrare de artă, o instalație care va începe să funcționeze doar dacă ne va recunoaște după aceste date biometrice?

The somatist, the entropist and the skeptic – Somatistul, entropistul si scepticul este o lucrare de cercetare artistică cu puternice rădăcini în cercetarea științifică.

Timp de o săptămână în laboratorul imaginat de 3 artiști, vizitatorii voluntari au putut ”dona” amprentele lor digitale pentru o, să îi spunem ”sculptură”, constituită din aceste date biometrice înregistrate în acest laborator. Ea va fi expusă în această toamnă și va raspunde, ca o ființă vie la atingerea celor care au fost parte la experiment.

Floriama Cândea, Sabina Suru, Catalin Crețu și Andrei Tudose sunt cei 3 artiști care au colaborat la realizarea ei, împreună cu un programator Cristian Balaș

și Victor Diculescu dr. în fizica materialelor specialist în senzori la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor.

Interviu cu Floriama Cândea, bioartist, directorul proiectului The somatist, the entropist and the skeptic

Realizator Mihaela Ghiță