Ascultă Radio România Cultural Live

Ce se vede în luna mai la Teatrul Ion Creangă

Aventurile lui Săgeată

07 Mai 2024, 12:22

Dacă există un basm iubit în egală măsură de copii, în mod sigur numele lui este ,,Albă ca zăpada“. Sâmbătă, 11 mai, la Teatrul Ion Creangă, se dă oficial startul magiei - în această zi, de la ora 11:00, respectiv 18:00, au loc avanpremiera și premiera spectacolului omonim. „Albă ca zăpada“, în regia lui Andrei Răduț, se adresează atât copiilor din categoria #TICPITIC (3-6 ani), cât și celor din categoria #TICJUNIOR (+6 ani). Dar la fel de bine și părinților, bunicilor, educatorilor sau învățătorilor, pentru că teatrul nu ține cont de vârstă, ci de curiozitate.

Curiozitatea va fi din plin satisfăcută, în luna mai, și prin alte reprezentații teatrale, inspirate din realități sociale sau interstelare, din povești populare ori basme universale. „Aventurile lui Săgeată“ (6+), „Călătorii prin galaxii“ (4+), „Ursul păcălit de vulpe“ (3-6) și „Mica sirenă“ (4+) sunt doar câteva exemple. Se văd toate la Sala Mare din Str. Piața Amzei nr. 13, locul unde, începând cu această lună se mută și spectacolele găzduite până acum de Sala Mică. Tot aici, vom trăi savuroase „Amintiri din copilărie“ (6+), dar și „Visul unei nopți de vară“ (6+) – două producții care, de la prima reprezentație, au adus multe zâmbete și aprecieri printre spectatori. Poveștile bune de la cele dintâi cuvinte se cunosc, iar asta este valabil și în cazul punerilor în scenă pe care le inspiră. Zile creative și cu soare să avem în acest final de primăvară!

Pe www.teatrulioncreanga.ro, găsiți mai multe detalii despre programul lunii mai și, de asemenea, informații despre surprizele pregătite pentru cei mici în perioada următoare.

PROGRAM MAI 2024


Albă ca zăpada (4+)
11.05, ora 11:00 & 18:00, 25.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)


Singură, în mijlocul unei păduri, Albă ca zăpada se vede nevoită să înfrunte destinul. Dar soarta i-a surâs eroinei noastre într-un loc în care damnarea părea inevitabilă – iată o dovadă a faptului că niciodată nu trebuie să ne pierdem speranța! Și totuși, chiar dacă e înconjurată de prieteni loiali, prințesa resimte doar iluzia siguranței, pentru că Împărăteasa îi urmărește fiecare pas prin intermediul unei oglinzi magice. Pericolul este iminent, iar Albă ca zăpada va primi ajutor de la cine se așteaptă mai puțin.


Călătorii prin galaxii (4+)
12.05, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Se știe despre Soare că este Steaua în jurul căreia se învârte planeta noastră, iar despre Lună că este un corp astronomic care se învârte în jurul Pământului. Dar ce știu Soarele și Luna despre celelalte planete? Poți să afli pornind alături de noi într-o aventură prin Univers! Amuzant și deopotrivă educativ, spectacolul „Călătorii prin galaxii“ oferă un excelent punct de plecare pentru părinți, bunici, prieteni sau educatori, pentru a discuta despre stele, planete, gravitație și toate surprizele pe care le rezervă Universul.


Visul unei nopți de vară (6+)
12.05 & 26.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)


„Visul unei nopți de vară“ este cea mai montată comedie a lui Shakespeare. În text, lumea realului și cea a fantasticului se întâlnesc într-o poveste despre tinerețe și iubire. Cele două forțe ale naturii, Titania și Oberon, se află într-un conflict pentru putere, iar tensiunea dintre ei se va răsfrânge și asupra muritorilor naivi și îndrăgostiți. Și, ca și când acest lucru nu ar fi fost de ajuns, Puck, un personaj pe care cu siguranță copiii îl vor îndrăgi, va unelti împotriva tuturor pentru a crea un spectacol cum nu s-a mai văzut. Atât de frumos va fi, încât va părea ca un vis, un vis care va aduce zâmbetul pe buze și celor mai morocănoși dintre spectatori.


Fata babei și fata moșului (3-6)
17.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Uneori în viață, e greu să fii bun, să iei decizii punându-i pe ceilalți mai presus de propria persoană. Dar se spune că bunătatea se întoarce, este răsplătită, iar povestea lui Ion Creangă, „Fata babei și fata moșului“ asta ne învață - despre bunătate și despre altruism. Fata moșului, fiind curată la suflet, în călătoria ei inițiatică câștigă mulți aliați, pe când fata babei, cu gândul doar la ea însăși și la bogății, rămâne singură și fără ajutor.

Jack și vrejul de fasole (5+)
18.05, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Din cauza neajunsurilor, mama lui Jack este nevoită să vândă văcuța Milky, așa că își trimite fiul la târg să facă tranzacția. Dar socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg, iar Jack va face o afacere neobișnuită: dă văcuța pe niște boabe de fasole. Niște boabe de fasole care se vor dovedi magice și care vor deveni puntea către un tărâm fermecat. Viața se schimbă când nu te aștepți și niciodată nu e prea târziu să ne lăsăm purtați de aripile imaginației!

Păcală și Tândală (3-6)
18.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Unele povești sfidează timpul și, odată cu trecerea lui, devin mai puternice și mai pline de miez. Întâmplările fraților Păcală și Tândală sunt un exemplu. Spectacolul pus în scenă de Teatrul Ion Creangă are la bază un scenariu original, inspirat din mai multe texte populare, dar care aduce elemente noi, din actualitate. Copiii vor râde la schimbul de replici dintre personaje, se vor implica în aventurile lor și, nu în ultimul rând, vor învăța că obstacolele sunt mai ușor și chiar mai distractiv de trecut în doi.


O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin (6+)
19.05, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Cele o mie și una de nopți pline de povești ascund taine și povețe nebănuite. Una dintre ele e despre un băiat al cărui nume s-ar traduce - cel cu credință. E vorba despre Aladin și drumul său spre darul care îi este menit de la naștere - Lampa cea magică, despre care se spune că poate îndeplini orice dorință din lume. În aventura sa, se mai alătură și un covor fermecat, dar și alte două personaje de basm. Drumul lui Aladin e presărat cu diverse obstacole spre împărăția și dragostea menită, pe care trebuie să le treacă cu inteligență și răbdare.

Amintiri din copilărie (6+)
19.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Copilăria este și va rămâne mereu un tărâm nemărginit al posibilităților. Pe scena Teatrului Ion Creangă vor păși personajele care au impresionat generații, Nică, Irinuca, Mătușa Mărioara, Smaranda și mulți alții care vor revigora spațiul satului idilic românesc. Spectacolul „Amintiri din copilărie“ le va aminti părinților ce înseamnă să fii copil, iar celor mici le va arăta fațete ale copilăriei pe care poate nici nu le cunosc. Protagonistul nostru îi va purta pe spectatori prin aventuri palpitante și le va aminti și de ce este important să îți asculți părinții.

Mica sirenă (4+)
24.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Să explorăm împreună misterioasa, dar fermecătoarea lume a apelor! Ne ghidează o sirenă, a cărei poveste romantică a învins timpul și a topit obstacole ce păreau de netrecut. În marea ei dorință de a-și împlini iubirea, Ariel, fiica cea mică a Zeului apelor, este nevoită să facă sacrificiul suprem – renunță la suflet pentru a-și preschimba coada în picioare. Dar când în joc sunt dragostea și găsirea sufletului pereche, nici un sacrificiu nu este prea mare.

Aventurile lui Săgeată (6+)
25.05 ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Personajul Săgeată este o minge dezumflată și abandonată de către proprietarul său. Singur și lipsit de utilitatea pentru care era cândva prețuit, el își dă seama că viața lui nu se poate termina în acest punct. Trebuie să îl revadă pe cel căruia i-a aparținut! În peripețiile sale, Săgeată va descoperi „universul“ parcului, un univers vast, plin de mituri și legende, care nu ne este accesibil nouă, oamenilor. Va realiza cât de importanți sunt prietenii și de ce încrederea în cei apropiați îți poate schimba destinul. Însă, probabil, cel mai important aspect pe care îl va conștientiza este valoarea celei de-a doua șanse, dar și eforturile pe care aceasta le presupune. Un nou început nu este posibil fără schimbare, iar schimbarea necesită hotărâre, ceea ce eroul nostru are din plin.

Punguța cu doi bani (3-6)
26.05, ora 11:00,
Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Muzical și interactiv, spectacolul „Punguța cu doi bani“ este o oportunitate de a redescoperi poveștile lui Ion Creangă – basme de un incredibil dinamism scenic, deși au fost scrise acum mai mult de un secol. Adaptat de o echipă talentată, spectacolul ne introduce în universul unui alai pestriț: un boier mult prea cumpătat, un vizitiu mult prea somnoros, o bucătăreasă mult prea aprigă – și, bineînțeles, un cocoș teribil de năstrușnic. Că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti.

Ursul păcălit de vulpe (3-6)
31.05, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)


Un urs, o vulpe și un pește s-au întâlnit într-o poveste. Iar ceea urmează să se petreacă pare să fie rupt nu din poveste, ci chiar din realitatea uneori surprinzătoare – întâmplări care ne arată că lăcomia și falsa prietenie s-au născut odată cu timpul. Dar timpul, la rândul lui, ne-a mai învățat ceva: când privim o provocare cu umor, devenim automat mai înțelepți. Simțim cum creștem. Ce vom învăța din pățaniile ursului sau din planul șiret al vulpii? Să-i dăm mai bine cuvântul peștelui, pentru că el este cel care ne va spune povestea…

Caravana Zilele Filmului Românesc 2024 își începe călătoria prin țară la București, Arad și Pucioasa
Teatru și film 21 Mai 2024, 08:26

Caravana Zilele Filmului Românesc 2024 își începe călătoria prin țară la București, Arad și Pucioasa

Asociația Cinemascop și casa de distribuție Voodoo Films își unesc din nou forțele pentru a aduce publicului cinefil...

Caravana Zilele Filmului Românesc 2024 își începe călătoria prin țară la București, Arad și Pucioasa
Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu,  primit cu aplauze la Cannes de către public și presă
Teatru și film 21 Mai 2024, 08:21

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, primit cu aplauze la Cannes de către public și presă

Trei kilometri până la capătul lumii a avut vineri premiera internațională în Competiția Oficială a celei de-a...

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, primit cu aplauze la Cannes de către public și presă
„nOu” de Selma Dragoș, un spectacol outdoor captivant pentru copii și familiile lor
Teatru și film 20 Mai 2024, 15:17

„nOu” de Selma Dragoș, un spectacol outdoor captivant pentru copii și familiile lor

Teatrul Masca  invită publicul la sediul său din Bd. Uverturii Nr. 14, cu ocazia avanpremierei și premierei...

„nOu” de Selma Dragoș, un spectacol outdoor captivant pentru copii și familiile lor
Festivalul Internațional al Teatrului de Studio 2024, ediția a XXVII-a - „Dramaturgia Diasporei Românești”
Teatru și film 17 Mai 2024, 18:17

Festivalul Internațional al Teatrului de Studio 2024, ediția a XXVII-a - „Dramaturgia Diasporei Românești”

În perioada 28 mai – 2 iunie 2024 se va desfășura a XXVII -a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului de...

Festivalul Internațional al Teatrului de Studio 2024, ediția a XXVII-a - „Dramaturgia Diasporei Românești”
„Cine nu e gata” - un nou film românesc independent la Piața de Film a Festivalului de la Cannes
Teatru și film 17 Mai 2024, 17:20

„Cine nu e gata” - un nou film românesc independent la Piața de Film a Festivalului de la Cannes

CINE NU E GATA, noul lungmetraj în regia lui Florian Anghel, bazat pe romanul omonim scris de Iulia Nani, reprezintă un...

„Cine nu e gata” - un nou film românesc independent la Piața de Film a Festivalului de la Cannes
TIFF.23 anunță cele două competiții internaționale
Teatru și film 16 Mai 2024, 12:00

TIFF.23 anunță cele două competiții internaționale

Cluj-Napoca, 16 mai 2024 . Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele...

TIFF.23 anunță cele două competiții internaționale
CINEPOLITICA: Proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice
Teatru și film 14 Mai 2024, 20:05

CINEPOLITICA: Proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice

Seria CINEPOLITICA revine la București, în perioada 16-19 mai , la Cinema Muzeul Țăranului , cu șapte proiecții de...

CINEPOLITICA: Proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice
RETRO UNATC - Filme realizate de studenți în perioada 1993-1995
Teatru și film 13 Mai 2024, 13:24

RETRO UNATC - Filme realizate de studenți în perioada 1993-1995

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă...

RETRO UNATC - Filme realizate de studenți în perioada 1993-1995
Ascultă live

Ascultă live

13:00 - 13:55
RRC Blues
Ascultă live Radio România Cultural
13:20 - 14:00
Alegeri locale 2024. Dezbateri electorale
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
13:00 - 14:00
Français 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru