TEATRUL DIN CARTIER AJUNGE ÎN HIPODROM
14 September 2016
Rodica Sanda Ţuţuianu – trenul unei vieţi de artist –
14 September 2016

DOCUMENTAR: Actrița Ileana Stana Ionescu împlinește 80 de ani

Marea actriță Ileana Stana Ionescu, una dintre cele mai talentate și mai dăruite actrițe ale generației sale, s-a născut la 14 septembrie 1936, la Brad, județul Hunedoara. Are origine italiană după mamă.

A copilărit la Turnu Severin, iar după terminarea liceului, a plecat la Reșița, unde locuia unchiul său, pentru a-și căuta de lucru. I-ar fi plăcut să devină ziarist, a dat examen la facultate, dar din cauză că avea rude în străinătate nu i-a fost admis dosarul. Prin intermediul unchiului, mare iubitor de teatru, a ajuns să cunoască actori de la Teatrul din Reșița iar șansa să fie de partea sa. Exact când se juca ”Școala femeilor”, interpreta rolului Agnes s-a mutat la alt teatru. Regizorul a remarcat-o pe foarte tânăra — pe atunci — Ileana, a dat probă și a rămas în teatru. În ”Școala femeilor”, actorul Andrei Ionescu juca rolul amorezului. Practic, acolo s-au cunoscut și la scurt timp s-au căsătorit.

”Primii pași în teatru au fost datorită fratelui tatălui meu, care era în Reșița, unde m-am dus eu să-mi câștig existența după eșecul cu ziaristica. Fiind iubitor de teatru avea multe cunoștințe acolo și un actor bătrân care juca în ‘Școala femeilor’ m-a ochit și a zis că poate aș vrea să încerc să joc rolul Agnes. Și eu, în inconștiența absolută a vârstei și în necunoștință totală a profesiei, nu știam ce înseamnă de fapt un actor, am început să mă pregătesc și am intrat în Agnes. Și mi-am făcut datoria în mod convenabil de vreme ce am reușit să rămân în teatru mai departe. Tot cu această ocazie, în ‘Școala femeilor’ l-am cunoscut pe soțul meu și am rămas împreună până azi, când împlinim 57 de ani de mariaj. A fost o etapă foarte bogată, am jucat primul meu rol în travesti în ‘Înșir-te mărgărite’…”, mărturisea actrița într-un intervu acordat AGERPRES, în 2015.

Împreună cu soțul său, actorul Andrei Ionescu, a plecat la Piatra Neamț, în 1959, la Teatrul Tineretului.

Ileana Stana Ionescu în spectacol, 1989

”Tot ce s-a petrecut în teatrul din Piatra Neamț a fost minunat. Datorită teatrului am cunoscut această frumoasă țară, am umblat mult prin sate, am reprezentat ‘Soacra cu trei nurori’ n-am să uit asta niciodată, am cunoscut țara asta de care m-am îndrăgostit și pe care n-aș părăsi-o niciodată”, spunea Ileana Stana Ionescu în interviul amintit.

La un moment dat, a fost văzută de maestrul Radu Beligan jucând pe scena de la Piatra Neamț și i-a propus să vină în București, să dea concurs la Teatrul Național. A dat concurs și l-a luat, începând să joace acolo în 1965.

 

”Am fost foarte îndoită și am avut emoții foarte puternice pentru că mă gândeam: Ce să caut eu la Teatrul Național între toate personalitățile alea? Eu nu făcusem școala de teatru, nu mă simțeam chiar bine armată pe toate direcțiile, dar uite că am câștigat concursul cu rolul din ‘Orfeu în infern’, un rol pe care l-am iubit și-l voi iubi câte zile voi avea pentru că Tennesee Williams m-a cucerit întotdeauna. Așa am intrat la Teatrul Național”, spunea actrița.

Actrița Ileana Stana-Ionescu la turneul Teatrului Național la Bienala de la Sao Paolo, Brazilia, 1991

Debutul în Teatrul Național l-a făcut avându-l partener de scenă pe Florin Piersic, de care o leagă o frumoasă prietenie.

”Piersic a însemnat foarte mult pentru mine fiindcă rolul cu care am debutat în Teatrul Național a fost în ”Idiotul”. Și maestrul Finți, care era regizor, era foarte riguros, foarte dur, iar eu eram ușor speriată. Ori Florin a injectat în mine atâta energie, atâta credință și atâta forță încât m-a ajutat să zbor deasupra tuturor acestor inconveniente. Și uite, mulțumesc lui Dumnezeu, sunt atâția ani de când sunt acolo și cu toate că sunt pensionară acum, continui să colaborez cu Teatrul Național și am avut foarte multe satisfacții”, afirma marea actriță în interviu.

De-a lungul anilor, Ileana Stana Ionescu s-a remarcat prin roluri ca Ana Petrovna în ”Mașinăria Cehov”, Chiriachița și Lena în ”Titanic Vals”, Fraulein și Zoia în ”Gaițele”. A avut roluri importante în filmele ”Păcală”, ”Tufă de Veneția”, ”Dumbrava minunată”, ”Șantaj”, ”Secretul lui Bachus”. A jucat și în seriale precum ”Fetele marinarului” și ”Las Fierbinți”.

 

”Și acum, după atâția ani de teatru, fiecare premieră este o sărbătoare, fac descoperiri, găsesc întotdeauna lucruri absolut noi care mă fascinează. Și socotesc că meseria asta a fost pentru mine un mare premiu pe care mi l-a acordat steaua mea protectoare sau destinul. Pentru că plăcerea pe care ți-o face întâlnirea cu un spectator pe care nu l-ai mai văzut și care se uită la tine cu ochii strălucitori și care spune ”Doamnă, bună dimineața, ce faceți? Ce bine-mi pare că vă văd! Vă duceți la piață? Ce gătiți?” este atât de mare, este colosal să te simți la tine acasă pe orice stradă, în orice moment”, mărturisea marea artistă.

Actrița alături de maestrul Radu Beligan și de soțul ei, actorul Andrei Ionescu, 2007

Din anul 2002, este societar de onoare al Teatrului Național București.

A fost aleasă deputat de București, în perioada 2000-2004, ca reprezentantă a minorității italiene din România.

De-a lungul carierei artistice a primit numeroase premii și distincții: Premiul Teatrului Național pentru activitatea artistică (1976), Premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică (1985), Premiul de excelență al Galei UNITER, Trofeul ”Dionysos” pentru rolul din ”O batistă în Dunăre”, regia Ion Cojar (1998), Placheta de aur UARF pentru merite deosebite în dezvoltarea artei și culturii cinematografice (2001).

Ileana Stana Ionescu și Sebastian Papaiani au primit câte o stea pe Aleea Celebrităților, 2011

În septembrie 2011, a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului, din Capitală.

Ileana Stana Ionescu și Andrei Ionescu au un fiu, Andrei Manuel, medic, și un nepot, Alexandru Luca.

Pentru actriță cea mai mare răsplată din partea publicului este dragostea. Iar cea mai mare satisfacție este să fie pe scenă, să joace.

 

”Simpatia oamenilor este cea mai mare răsplată pe care poate s-o primească un actor. Aplauzele și dragostea declarată. Pot să-ți dea miliarde, dacă nu există dragoste, e degeaba. Sunt extrem de încântată că pot să am astfel de relații cu oricine”, mai spunea actrița.

AGERPRES