Citirea optimizată – Introspecții, duminică, 17 octombrie 2021, ora 18.30
15 October 2021
Idei in nocturnă – Pagini de Istorie: „Dușmance ale poporului”, o expoziție a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Invitați, Ana Blandiana, președintele Fundației „Academia Civică”, Virginia Ion secretar științific al fundației, Constantin Goagea- Zeppelin design
19 October 2021

Dosar de patrimoniu – Oameni, timpuri, locuri…

„Fără memorie, nu există cultură. Fără memorie, nu ar exista nici civilizaţie, nici societate, nici viitor. “, mărturisea, în urmă cu aproape patru decenii, reputatul scriitor Elie Wiesel, răsplătit în 1986 cu Premiul Nobel pentru Pace.

Radio România Cultural vă propune în această săptămână un firesc exercițiu de memorie, menit să repună în discuție rolul esențial pe care regalitatea l-a avut în istoria României moderne.

Vă invităm la Castelul Jaegerhof din Düsseldorf , locul istoric de unde Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a plecat, în 1866, spre România, loc care găzduiește astăzi una dintre cele mai importante instituții culturale ale orașului german, Muzeul Goethe.

Ghid ne va fi, la împlinirea a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Germania, o adevărată ambasadoare a culturii române, doamna Livia Grama Medilanski, distinsă de către președintele Klaus Iohannis cu „Meritul Cultural în grad de Ofițer pentru promovarea culturii”, cea care conduce, de mai bine de zece ani, Asociația culturală româno-germană “Atheneum” din Düsseldorf.

Deschidem, așadar, luni, de la ora 21.10, un nou „Dosar de patrimoniu”, alături de Bogdan Vișan. Numai la Radio România Cultural!

surse foto: atheneum-duesseldorf.com /wikipedia.org