Itinerarii culturale austriece
05 Mai 2025, 13:46
Multe şi nebănuite satisfacţii oferă ochiului avizat celebrele ”marchés aux puces”, talciocurile prezente încă prin mai toate colţurile lumii. Într-un astfel de târg de vechituri din Paris au fost găsite, cu nouă ani în urmă, secvenţe importante din ” Orașul fără evrei”, considerate pierdute dar, în cele din urmă, achiziţionate de către Arhiva de Film a Austriei. Filmul mut „Die Stadt ohne Juden”, realizat în anul 1924 de către Hans Karl Breslauer şi bazat pe romanul lui Hugo Bettauer, este considerat în prezent unul dintre cele mai importante filme austriece din perioada interbelică. Nu întâmplător, pentru recuperarea sa, Arhiva de Film a Austriei a lansat la vremea respectivă cea mai mare iniţiativă culturală de strângere de fonduri din istoria ţării, peste 700 de cinefili donând o sumă ce depăşea la momentul acela 86.000 de euro.
Începând cu anul 2017, filmul, relevant în ceea ce priveşte înţelegerea legăturilor dintre cinematografie şi cultura evreiască interbelică, a reintrat în circuitul cinematografic, oferind şi astăzi o viziune unică, premonitorie, asupra istoriei. Filmul a fost proiectat recent şi în cadrul unui cine-concert special al pianistului Gerhard Gruber, la Teatrul Evreiesc de Stat din București, în prezența doamnei Ulla Krauss-Nussbaumer, Ambasadoarea Austriei în România. Evenimentul a fost organizat de către Forumul Cultural Austriac, în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat.
Acesta este doar unul dintre ultimele proiecte ale Forumului, prezent nu doar în Bucureşti, ci şi în Spațiul Proiectelor Culturale și de Tineret din Sfântu Gheorghe, un adevărat hub dedicat inițiativelor culturale europene. În generoasele spaţii oferite de către un monument de arhitectură industrială, precum fosta Fabrică de Țigarete din localitate, Forumul Cultural Austriac propune un program complex, ce include expoziția „Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriți” a fotografei Christine de Grancy, proiecția filmului „Ultima călătorie a lui Kafka” de Clemens Schmiedbauer, cine-concertul și discuția pe marginea filmului „Die Stadt ohne Juden” cu pianistul Gerhard Gruber, precum şi expoziția „Bad Tatzmannsdorf”, în cooperare cu Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.
Despre toate acestea vom discuta luni, 5 mai, de la ora 21.10, pe frecvenţele postului Radio România Cultural, cu Andrei Popov, director adjunct al Forumului Cultural Austriac și responsabil pentru relația cu presa, cel care ne va prezenta şi alte proiecte propuse în acest an de către Ministerul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale, instituția care propune și monitorizează agenda culturală a Austriei în străinătate.
Fiţi alături de noi luni seară, între orele 21.10- 22.00, intervalul orar în care vă propunem un Dosar de patrimoniu special, dedicat de această dată, deopotrivă, Austriei şi României!
O emisiune realizată de Bogdan Vișan.