Drept de autor: Invitat, scriitorul şi traducătorul Nicolas Cavaillès
1 November 2020
Românii în lume la Madrid,Londra,Roma,Veneţia,Targu Jiu şi Bucureşti: Duminică 1 Noiembrie ora 21
1 November 2020

Dosar de patrimoniu: Regalitatea și patrimoniul cultural național

            „După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare națiunii române: cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea“, mărturisea Regele Mihai I în Parlamentul României la 25 octombrie 2011.

            Regele se adresa, chiar de ziua sa de naştere, întregii clase politice românești, Majestatea Sa rostind atunci una dintre cele mai importante fraze spuse după 1989 : „Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri. “

            În spiritul acestor cuvinte, rostite cu exact nouă ani în urmă, vom încerca să punctăm, în cadrul unei noi ediții  a emisiunii “Dosar de patrimoniu”, câteva dintre reperele care au caracterizat de-a lungul timpului subtila relație dintre Regalitate și patrimoniul cultural național.

            Am remarcat, de altfel, în ultimii ani,  cel puțin două importante expoziții itinerante dedicate acestui subiect, expoziția „Arhitectură și Regalitate”,  semnată de acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan, prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat și desfășurată sub Auspiciile Familiei Regale a României, precum și expoziția „Arhitectura Interbelică a Bucureştiului și Regalitatea”, semnată de acad. Răzvan Theodorescu și dr. arh. Luca Matei Stoian, ultima dintre ele aducând în atenția publicului larg edificii relevante pentru arhitectura Capitalei din perioada interbelică.

            În cadrul emisiunii “Dosar de patrimoniu” vom  redescoperi, împreună, arhitectura regilor şi a reginelor României, de la Castelele Peleș și Pelișor la Palatele Regale din București, Săvârșin sau Curtea de Argeș, vom încerca să surprindem impactul monarhiei asupra proiectelor arhitecturale din ultimele două secole, asupra societății românești dar și asupra imaginii României în lume. Vom vorbi despre Expoziția Generală din 1906 dar și despre Pavilioanele Regale ale României din anii treizeci, de la Paris şi New York.

            Ne vom bucura de această dată de prezența vicepreședintelui Academiei Române, prof. univ. dr. academician Răzvan Theodorescu, cunoscut istoric de artă și fost Ministru al Culturii în perioada 2000-2004, unul dintre fondatorii Legii 422/2001, prima lege din România referitoare la protejarea monumentelor istorice.

            Împărtășind convingerea invitatului nostru, potrivit căreia „ Patrimoniul este cartea de vizită a unui popor iar respectul față de patrimoniu înseamnă respectul față de sine însuși”, vă invităm să rămâneți alături de Radio România Cultural, la o ediție specială a emisiunii “Dosar de patrimoniu”, duminică, 1 noiembrie, de la ora 23.00.

            O emisiune realizată de Bogdan Vișan.