EDIŢIE DE CRĂCIUN – AUSTRIA: VIENA
24 December 2017
Pe meleaguri haiducești – Biserica Veche din Călinești și Cheile Bețelului
28 December 2017

EDIŢIE DE CRĂCIUN – AUSTRIA: TIROL

Austriecii, au o relaţie deosebit de afectuoasă cu iarna şi iubesc sporturile practicate în acest sezon, în special schiul (pe care l-au transformat într-un sport naţional). În Austria, se poate schia în tot timpul anului, pe vreme cu soare şi la temperaturi plăcute.

 

* * *

 

Regiunea Tirolului (din inima Alpilor), cu pârtii de toate gradele de dificultate, conectate prin cele mai moderne telescaune şi telecabine, oferă celor pasionaţi de munte nenumărate atracţii, şi mai ales ceea ce austriecii numesc, „un stil de viaţă alpin”.

 

* * *

 

Un farmec aparte îl conferă peisajului şi cabanele din regiunea Tirolului (ce se află în imediata apropierea pârtiilor), care îmbină arhitectura tradiţională cu un design inovator şi ospitalitatea autentică cu bucătăria aleasă, relaxarea cu muzica.

Pentru că mâncarea, este un motiv de sărbătoare, tipic austriac, localnicilor le place să îşi întâmpine oaspeţii cu voie bună şi preparate tradiţionale gustoase (cum ar fi cartofii ţărăneşti tirolezi sau un păstrăv marinat cu cremă de unt şi nucă, iar la desert găluşti umplute cu prune).

 

* * *

 

După ore întregi petrecută pe munte, la lăsarea serii, ziua se poate încheia, într-un mod plin de armonie la cabană: fie savurând o băutură caldă în faţa focului, fie admirând afară (în liniştea hibernală), cristalele de zăpadă ce strălucesc în lumina  Lunii.

 

* * *

 

Înainte de a părăsi Austria, nu putem să nu amintim, că în această ţară (datorită numeroaselor evenimente dansante), sezonul balurilor, este considerat al cincilea anotimp. Numai în Viena sunt câteva sute.

Interesant este că la marile baluri tradiţionale, se păstrează încă eticheta de la Curtea imperială, iar ele se desfăşoară mai ales în sezonul rece. Poate că aceasta, este şi cauza pentru care, se spune că Austria, are un ritm anume de a trece prin iarnă: „ritmul valsului”.