Bilet de îmbarcare spre… România mea, a ta, a noastră… şi apoi către Cehia, la Praga
23 December 2017
Bilet de îmbarcare spre… România mea, a ta, a noastră… şi apoi către Austria, la Viena şi Tirol
24 December 2017

EDIŢIE DE CRĂCIUN – CEHIA: PRAGA

Praga, supranumit şi „Oraşul de Aur”, „Oraşul celor o sută de turnuri” sau „Parisul Estului”, este capitala şi cel mai mare oraş al Cehiei, în trecut aşezarea servind drept reşedinţa regiunii istorice Boemia. Frumuseţea Pragăi, a trecut demult graniţele ţării, drept pentru care în prezent aceasta a devenit o destinaţia apreciată şi căutată de turişti. Şi nici nu poate fi altfel, fiindcă pe lângă numeroasele obiective istorice şi turistice, oraşul se mândreşte şi cu un bogat calendar cultural, precum şi cu o viaţă de noapte vibrantă. Fie că doriţi să petreceţi o seară la operă, să vă delectaţi cu lucrări de artă valoroase, să participaţi la spectacole de poezie şi muzică sau pur şi simplu doar să dansaţi pe ritmurile ce le îndrăgiţi, aveţi şanse ca în fiecare zi sau noapte, în oraş să găsiţi ceva care vă interesează.

 

* * *

 

În fiecare an, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, pe străzile din Praga răsună colinde, iar oraşul se îmbracă în beteală şi ghirlande de lumini. Aici Crăciunul este aşteptat încă de la începutul lunii decembrie, în pieţe special amenajate, în care te îmbie mirosul de cozonac.

Cea mai cunoscută dintre pieţe este piaţa aflată în inima Oraşului Vechi, unde un brad uriaş adus an de an din Munţii Šumava, este împodobit cu o mulţime de beculeţe, spre bucuria trecătorilor.

 

* * *

 

Târgul de Crăciun de la Praga – Winter Wonderland (unul dintre cele mai lungi ca perioadă de timp din Europa) a trecut prin notorietatea sa graniţele Cehiei, fiind o adevărată atracţie atât pentru turişti cât şi pentru localnici. Toată activitatea se desfăşoară în centrul istoric al oraşului, mai exact în Piaţa Oraşului Vechi şi în Piaţa Wenceslas.

An de an, aici Sărbătorile de iarnă sunt întâmpinate prin numeroase spectacole şi concerte. Muzica de sărbătoare învăluie oraşul Praga, iar bisericile şi vechile mânăstiri sunt transformate în săli pentru concerte de colinde, de orgă sau simfonice.

Căsuţele de suveniruri, cu obiecte lucrate manual (papuci ceheşti, jucării din lemn, cristaluri de Boemia), scene biblice şi nelipsita iesle amenajată pentru naşterea lui Isus, toate întregesc atmosfera de neuitat a Târgului de Crăciun de la Praga.

Nici cei mici nu sunt uitaţi. În această perioadă, în locuri special amenajate, copii vor găsi gustoase produse de patiserie, în timp ce adulţii sunt îmbiaţi cu vin fiert sau lichior cald de miere.

 

* * *

 

După ce v-aţi făcut cumpărăturile pentru Sărbătorile de Iarnă, păstraţi ceva timp şi pentru vizitarea oraşului. O plimbare prin oraşul Praga, poate să înceapă de la Turnul Pulberăriei (un monument de secol XV, ce până să fie terminat a servit ca depozit de pul­bere, de unde îi vine şi numele). Este unul dintre turnurile ce păzesc zidul oraşului, reprezentând punctul de început al Drumului Regal. Pe aici veneau în trecut legaţiile străine şi tot pe aici intrau alaiurile regilor cehi.

Îndreptându-ne spre strada Celetna (înconjurată de case splendide, ce repre­zintă traseul pietonal al pieţei vechi din Praga), ajungem într-un  cartier, cu­noscut sub numele de Oraşul Vechi. Locuitorii, dar mai ales turiştii, preferă acest traseu atât pentru farmecul ce-l emană, dar şi pentru numeroasele cafenele.

 

* * *

 

O clădire deosebit de interesantă din zonă, este Primăria veche (datând din secolul XIV), ce se com­pune din mai multe clădiri cu faţade gotice şi renascentiste. Cel mai frumos or­nament al primăriei, este Ceasul Astronomic (realizat în secolul XV), consi­derat cel mai vechi mecanism de acest gen din Europa, în stare de funcţionare.

La fiecare oră exactă, la baza turnului cu ceas se strâng numeroşi turiştii, pentru a privi specta­colul: silu­ete de apostoli ce se mişcă, precum şi alte personaje, întruchipări ale Morţii, Vanităţii, Lăcomiei şi Păgânismului.

 

* * *

 

Dacă vreţi să ajungeţi din Oraşul Vechi în Oraşul Nou (unde se găsesc frumoase palate şi case co­lorate), trebuie să treceţi mai întâi, peste Podul Carol (realizat din piatră, una dintre cele mai frumoase construcţii medievale de acest gen). Caracterul aparte al podului, este conferit în special de sculpturile sale baroce, care dau impresia unui ade­vărat muzeu în aer liber.

 

* * *

 

Turiştii care sunt pasionaţi de istorie, pot alege să viziteze Cetatea Vişegrad (legendara aşezare din care s-a născut oraşul Praga), ce se înalţă peste stâncile râului Vlatava. Aceasta a fost reşedinţa fortificată a Dinastiei Přemyslid, care stăpânea un mic trib de origine slavă. Intrarea în cetate ce se face prin două porţi, este liberă.

Cea mai veche clădire pe care o veţi întâlni în zonă este Bastionul romanic Sfântul Martin, ce datează din secolul XI şi care rămâne pentru cehi leagănul oraşului Praga, cu toate că arheologii au stabilit că temelia cetăţii Vişegrad a fost pusă cu un secol mai devreme.

 

* * *

 

Din zona veche puteţi trece în partea nouă a oraşului Praga, unde atrage atenţia în mod deosebit o clădire realizată între anii 1994 – 1996, denumită „Casa care dansează” (sau „Casa Ginger şi Rogers”), cu referire la celebrul cuplu de dansatori Ginger Rogers şi Fred Astaire. Ridicată în stilul neo-baroc, neo-gotic şi art nouveau, construcţia adăposteşte numeroase birouri, iar pe acoperiş se află un restaurant franţuzesc de unde, poate fi admirat Castelul (emblema oraşului).