Atractia spontaneitatii
18 January 2018
Fioghin Calistru
1 February 2018

Eminescu în prezent

Des contestat, de nevolnici guralivi si “vizionari”, Mihai Eminescu ramane cu certitudine un reper al spiritualitatii romanesti; prin poezie, publicistica si atitudine civica, Mihai Eminescu strabate timpul, cu stralucirea fascinanta a versurilor sale, cu adevarul de necontestat al intelegerii deopotriva a omului politic, ca si a artistului.
Anul acesta, de Ziua Culturii Nationale, Biblioteca Academiei Romane a organizat in Sala “T.Pallady” o expozitie de carte eminesciana. Dincolo de poeziile eminesciene am remarcat carti in care editorii au surprins atitudinea criticilor literari de-alungul vremii, dar si felul in care, artisti plastici importanti s-au raportat la poezia sa.
Ilustratiile Ligiei Macovei la poeziile lui Mihai Eminescu din Editia Perpessicius, anul 1964, completeaza expozitia, oferindu-i un farmec aparte.
Expozitia “Mihai Eminescu, reper al spiritualitatii romanesti” a fost gandita, ca prin imagini sa daruiasca privitorului un punct de plecare pentru o alta analiza, din perspectiva contemporana.
Realizator Roxana Pasculescu