Ascultă Radio România Cultural Live

Cafeneaua de știință - 4 decembrie 2023 - Povestea unei colecții de poveste | PODCAST

04 Decembrie 2023, 14:20

Invitați Dr. Vladimir Enachescu, Lector univ.dr., Academia de Studii Economice, București și Dr.Valentin-Veron Toma, antropolog medical, șeful Compartimentului de Antropologie Culturală și Socială din cadrul Institutului de Antropologie "Francisc Rainer" al Academiei Române Vladimir Enăchescu este doctor în științele educației, Lector universitar doctor, Academia de Studii Economice din București .

Este absolvent al Facultății de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea din București, a urmat o serie de specializări și formări postuniversitare, a absolvit trei Masterate și un Doctorat in Științele Educației.

A fost cadru didactic in Statele Unite în perioada 2005 – 2008 iar din 2009 până în prezent este cadru didactic la Academia de Studii Economice din București, unde predă discipline specifice psihologiei și știintelor educației.

Este autorul mai multor articole și cărți științifice publicate atât în țară cât și în străinătate.

Pentru activitatea desfășurată a primit numeroase recunoașteri și aprecieri printre care recunoașterea oferită de către Administrația Prezidențială a României precum și faptul ca administrația din Statele Unite a decis ca ziua de 17 iunie să îi poarte numele in calendar.

Valentin-Veron Toma este dr. în psihologie, antropolog medical, șeful Compartimentului de Antropologie Culturală și Socială din cadrul Institutului de Antropologie "Francisc I. Rainer" al Academiei Române și membru în Consiliul Științific al institutului.

A fost coordonatorul proiectului de cercetare și curatorul expoziției "Culture, Mental Health, and Social Inclusion" din ciclul Art In/Sane.

Din ianuarie 2023, Dr. Valentin-Veron Toma este membru în cadrul Consiliului Consultativ de Dezvoltare Durabilă (CCDD) de pe lângă Departamentul de Devoltare Durabilă al Guvernului României, fiind implicat în elaborarea de politici de sănătate publică, inclusiv cele de sănătate mintală.

Are o experiență de peste 25 de ani în domeniul cercetării științifice.

A participat la numeroase programe și proiecte de cercetare, la nivel național, la proiecte de cercetare internaționale în colaborare cu cercetători din diferite universități europene (Franța, Irlanda, Țările de Jos, UK etc.) și non-europene (Canada, SUA etc.).

A coordonat proiecte de cercetare în domeniul antropologiei medicale, istoriei medicinei și psihiatriei culturale, a publicat articole și cărți în calitate de unic autor, a editat lucrări științifice și a contribuit cu capitole în volume colective, la nivel național și internațional.

În domeniul antropologiei medicale, Dr. Valentin-Veron Toma a publicat lucrări pe o varietate de subiecte: narațiuni ale bolii, modele de căutare a ajutorului, competență culturală și sănătate mintală, impactul noilor tehnologii IT& C asupra practicii din spitale, asistența medicală transfrontalieră în UE, noul pluralism biomedical, geopolitica vaccinării etc.

În domeniul istoriei medicinei a acordat o atenție specială istoriei psihiatriei românești. Astfel, în anul 2008, a publicat volumul „Alexandru Sutzu. Începuturile psihiatriei științifice în România secolului al XIXlea”.

În anul 2009, Dr. Toma a republicat volumul lui Alexandru Sutzu intitulat „Alientatul în fața societății și a științei”, care reprezintă primul tratat românesc de psihiatrie clinică și primul tratat de psihiatrie judiciară din istoria medicinei românești. De asemenea, Dr. Toma a adus contribuții la studiul concepției organo-dinamice a psihiatriei, începând cu susținerea tezei de doctorat, în anul 2006, sub conducerea prof. dr. Aurel Romila. Au urmat o serie de publicații pe această temă, dintre care se poate aminti aici volumul „Conştiinţă, Personalitate, Nebunie. Sistemul psihic normal şi patologic în concepţia organo-dinamică a lui Henri Ey” (2007), prima monografie dedicată concepției teoretice a lui Henri Ey în România. Dr. Toma a publicat lucrări despre sistemele de reabilitare și resocializare în Psihiatrie, despre rolul terapiilor prin artă în recuperarea pacienților bolnavi mintal, despre modelele explicative ale bolii la pacienții cu depresie etc.

În 2016 a publicat, alături de un grup de cercetători internaționali un capitol în volumul intitulat „Work, psychiatry, and society ca.1750-2015” editat de prof. W. Ernst (Univ. Oxford). Acest volum reprezintă primul studiu transnațional, la nivel global, privind utilizarea muncii ca terapie în instituțiile psihiatrice. Tot în 2016 a publicat un articol despre evoluția programului de resocializare din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof.Dr. Al. Obregia”.

În domeniul psihiatriei culturale, Dr. Toma a coordonat un proiect de cercetare, derulat pe mai mulți ani, intitulat „Arta psihopatologică – act de cultură și formă de terapie”. În anul 2019, a organizat, la Academia Română, o masă rotundă cu tema „Arta psihopatologică – componentă a patrimoniului cultural național și transnațional.”. Cu această ocazie a fost vernisată și expoziția „Art In/Sane” precum și site-ul cu același nume care reprezintă nucleul primului muzeu digital de artă psihopatologică din România (colecții din perioada 1969-2019).

În anul 2019, Dr. Toma a participat la o conferință internațională, la Universitatea din Göteborg (Suedia) pe tema patrimoniului cultural al psihiatriei. Cu această ocazie a prezentat o lucrare privind colecțiile de artă psihopatologică din România. Scopul acestor evenimente a fost de a atrage atenția asupra colecțiilor de artă din spitalele de psihiatrie, valoarea lor de patrimoniu cultural național și internațional dar și importanța art-terapiei ca formă de tratament non-farmacologic bazat pe dovezi. O altă miză a proiectului a fost de a aduce în discuție, atât în mediul profesional, cât și în spațiul public, condiția bolnavului psihic, marginalizarea și stigmatizarea la care încă sunt supuse persoanele diagnosticate cu tulburări psihice în România. În anul 2020, Dr. Toma a organizat expoziția de artă psihopatologică intitulată „ArtTherapy – the fabulous art of the mind”. Evenimentul a făcut, de asemenea, parte din proiectul de psihiatrie culturală intitulat „Arta psihopatologică – act de cultură și formă de terapie”. A fost pentru prima dată când colecțiile mai multor spitale de psihiatrie, dar și lucrări din colecțiile personale ale unor pacienți, au fost expuse într-o galerie de artă contemporană (Galeria de artă „1001 Arte”, București) pentru a fi accesibile publicului larg.

În vara anului 2023 a fost organizata o noua expoziție de artă psihopatologică, la București, cu titlul „Culture, Mental Health, and Social Inclusion” (galeria de artă ARCUB Gabroveni, 18 august – 3 septembrie 2023).

În perioada 2020-2023, Dr. Toma a contribuit la o serie de conferințe și congrese naționale cu lucrări dedicate formelor cronice de Covid-19, analizând politicile publice de sănătate și oferta de servicii de reabilitare din România. În anul 2022, împreună cu doi colegi, Dr. Toma a publicat un studiu de caz clinic intitulat „Chronic Post-Covid Syndrome with Neuro-Cognitive Symptoms in a Patient with Multiple Comorbidities”.

În ianuarie 2023, Dr. Toma a participat la Congresul Mondial de Psihiatrie Socială, organizat de Colegiul Regal al Psihiatrilor, la Londra, cu o lucrare, în format e-poster, în care a prezentat o parte din rezultatele studiului său cu privire la formele cronice de Covid-19 (denumite longCovid sau post-Covid) cu afecțiuni neuro-psihiatrice și situația sistemelor de reabilitare pentru această categorie de pacienți din România. Articolul științific publicat ulterior, pe această temă, în revista Brain Aging, poartă titlul „Ignored, but not completely: lack of adequate rehabilitation services for patients with neuropsychiatric forms of long-Covid in Romania”.

În luna mai 2023, Dr. Toma a fost invitat să vorbească, la Palatul Parlamentului, în cadrul workshopului „Sănătatea mintală”. Bucharest Leaders Summit: The future is now. Perspectives of the Aftermath”. Titlul conferinței sale a fost „Serviciile de reabilitare specializate în asistarea bolnavilor de long-Covid cu afectare neuro-psihică. Studiu de caz în România”. (Palatul Parlamentului, București, 15 mai 2023).

Informațiile au fost oferite de Vladimir Enăchescu, respectiv Valentin-Veron Toma.

Cafeneaua de știință - 6 noiembrie 2023 - Fețe și fațete ale sănătății mintale
Cafeneaua de știință 06 Noiembrie 2023, 18:03

Cafeneaua de știință - 6 noiembrie 2023 - Fețe și fațete ale sănătății mintale

Cafeneaua de știință - luni, 6 noiembrie 2023 , de la 19:00 la 20:00 , în direct de la Librăria Humanitas Cișmigiu , la...

Cafeneaua de știință - 6 noiembrie 2023 - Fețe și fațete ale sănătății mintale
Cafeneaua de știință: Andrei Ștefan - Povestea mea. Drumul spre vindecarea de consumul de droguri
Cafeneaua de știință 05 Iunie 2023, 06:30

Cafeneaua de știință: Andrei Ștefan - Povestea mea. Drumul spre vindecarea de consumul de droguri

”Fost consumator de droguri (timp de 13 ani) - am fost poli consumator (adică am avut mai multe dependențe) însă...

Cafeneaua de știință: Andrei Ștefan - Povestea mea. Drumul spre vindecarea de consumul de droguri
Cafeneaua de știință - De ce am ales o carieră în știință. 6 argumentări și o motivație comună: pasiunea pentru știință
Cafeneaua de știință 01 Mai 2023, 07:22

Cafeneaua de știință - De ce am ales o carieră în știință. 6 argumentări și o motivație comună: pasiunea pentru știință

Luni, 1 mai 2023 orele 19.00 - 20.00

Cafeneaua de știință - De ce am ales o carieră în știință. 6 argumentări și o motivație comună: pasiunea pentru știință
Cafeneaua de știință - "Bucureștii și cutremurele"
Cafeneaua de știință 06 Martie 2023, 08:37

Cafeneaua de știință - "Bucureștii și cutremurele"

Luni, 6 martie 2023 orele 19.00 - 20.00

Cafeneaua de știință - "Bucureștii și cutremurele"
Cafeneaua de știință - Horia Hulubei, numele unei mari reușite
Cafeneaua de știință 06 Februarie 2023, 14:07

Cafeneaua de știință - Horia Hulubei, numele unei mari reușite

Luni, 6 februarie 2023 Orele 19:00 - 20:00

Cafeneaua de știință - Horia Hulubei, numele unei mari reușite
Cafeneaua de știință 05 Decembrie 2022, 10:53

Cafeneaua de știință - 5 decembrie 2022 - Povești cu și despre Femei în știință

  Despre Calendarul ASUR 2023 -  Femei în știință , un proiect ASUR, coordonat de Monica Belițoiu , director...

Cafeneaua de știință - 5 decembrie 2022 - Povești cu și despre Femei în știință
Cafeneaua de știință 03 Octombrie 2022, 12:30

Cafeneaua de Ştiinţă: Implicarea civică a tinerilor în era rețelelor sociale. De ce vocea lor contează

Cafeneaua de ştiinţă: "Implicarea civică a tinerilor în era rețelelor sociale. De ce vocea lor contează",...

Cafeneaua de Ştiinţă: Implicarea civică a tinerilor în era rețelelor sociale. De ce vocea lor contează
Cafeneaua de știință 05 Septembrie 2022, 15:24

Cafeneaua de știință - puterea științelor în educația tinerilor și în spiritul prevenirii bolilor cronice

Ne bucurăm să anunțăm parteneriatul cu Bucharest Science Festival ed. 2022 cu ocazia căruia deschidem grila de toamnă a...

Cafeneaua de știință - puterea științelor în educația tinerilor și în spiritul prevenirii bolilor cronice
Ascultă live

Ascultă live

01:30 - 03:30
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
RADIO NOCTURNA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru