Ascultă Radio România Cultural Live

Câştigătorii Premiilor Radio România Cultural

20 Martie 2018, 15:39

Luni, 19 martie, în eleganta sală a Teatrului Odeon, Radio România a premiat excelența în cultură, în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Galei Premiilor Radio România Cultural.

Premiile sunt:

Premiul pentru LITERATURĂ a ajuns la:

- Dan Coman, pentru volumul de poezie Insectarul Coman, apărut la Editura Charmides.

„Mulțumesc foarte mult, o să vă spun un lucru simplu dacă o să pot. Știți că toate lucrurile importante se-ntâmplă în bucătării , există foarte multe bucătării în lumea asta prin care am umblat și în toate bucătăriile adevărate sunt prietenii mei, care ascultă întotdeauna acolo Radio România Cultural , iar dacă premiul ăsta a venit și pentru o carte de poezie, e bucuria cu atât mai mare cu cât în mintea mea, ce face Radio România Cultural e ce face poezia, simplitate și adevăr . Mulțumesc.“, a spus Dan Coman.

Și 

- Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru romanul Copilăria lui Kaspar Hauser, apărut la Editura Polirom.

“Mulțumesc juriului, știu că nu a fost o alegere ușoară, dac-ar fi fost să votez nu știu dacă m-aș fi votat pe mine, sunt alte trei cărți extraordinare nominalizate, deci mulțumesc juriului, în primul rând, în al doilea rând îi mulțumesc lui Silviu Lupescu pentru că m-a publicat și de data asta și mulțumesc familiei mele, pentru că fără ei nu mi-aș fi scris nici una din cele cinci cărți pe care le-am scris până acum.”, a spus Bogdan Al.Stănescu.

Premiul pentru TEATRU i-a revenit lui Lucian Vărșăndan, pentru excelența managementului vizionar și coerența strategiei artistice a Teatrului German de Stat din Timișoara.

Premiul pentru FILM i-a fost înmânat regizorului Daniel Sandu, pentru producția Un pas în urma serafimilor.

Premiul pentru ARTE VIZUALEi-a fost decernat lui Gheorghe Rasovszky, pentru expoziția retrospectivă aNORMAL, deschisă la MNAC în noiembrie 2017.

"Vă mulţumesc foarte mult. N-am să vă ţin chiar un minut, chiar mai puţin. În primul rând vreau să mulţumesc foarte mult juriului, Simonei Vilău, care m-a ajutat la proiectul ăsta, cu foarte multă forţă şi foarte mult curaj şi vă invit să mai vedeţi cele 2 săptămâni, din luna martie, în care această expoziţie mai este deschisă la Muzeul de Artă Contemporană.", a spus Gheorghe Rasovszky:

Premiul pentru ȘTIINȚĂ a ajuns la echipa revistei Știință & Tehnică pentru Marea Expediție Americană, cea mai importantă expediție din istoria de peste 70 de ani a revistei Știință & Tehnică.

"Daţi-mi voie întâi să-i prezint pe colegii mei. În primul rând, profesorul Alexandru Mironov, ne-a făcut o mare surpriză. A venit alături de noi, în cea mai importantă expediţie pe care am realizat-o împreună cu invitatul nostru de excepţie, generalul Dumitru Dorin Prunariu. Proiectul a fost dezvoltat de vânătorul de eclipsă al Ştiinţă şi Tehnică, cel mai mare astro-fotograf român, Cătălin Beldea, apoi Claudiu Andone, Adrian Bănuţă – producător TVR, pentru că, în America, am transmis live eclipsa totală de soare, cel mai spectaculos fenomen astronomic al anului şi, de asemenea, am realizat două documentare, cu adevărat excepţionale. Apoi Cătălin, te rog frumos, să arăţi revista. Am scos o ediţie cu totul specială, realizată sută la sută în Statele Unite ale Americii, în primul rând cu cercetători români de acolo şi, această expediţie continuă în şcoli şi licee. Pentru că, prin programul nostru pe care îl avem, Academia S&T, mergem în fiecare săptămână într-o şcoală sau într-un liceu din România, unde le prezentăm micuţilor ceea ce am făcut noi în America, aventurile noastre şi, cred că, e cel mai frumos lucru să fii premiat pentru un lucru pe care îl faci cu foarte, foarte multă pasiune dar şi cu multă muncă. Vă mulţumim!", a spus Marc Ulieriu, redactorul şef al revistei Ştiinţă şi Tehnică.

Premiul pentru MUZICĂ a fost revendicat de pianista Dana Ciocârlie, care a lansat Integrala pieselor pentru pian solo de Robert Schumann.

"Bună seara! Sunt fericită şi emoţionată, să împărtăşesc cu dumneavoastră aceste momente, de solemnitate ale premiului canalului Radio România Cultural. Sunt fericită şi onorată, deoarece este cel mai important premiu pe care l-am primit, în ţara mea şi, cu atât mai emoţionant, cu cât este o distincţie primită pentru compozitorul meu preferat, Robert Schumann, căruia m-am dedicat, trup şi suflet de aproape 10 ani şi canalul România Cultural este postul românesc, pentru mine, care înseamnă promovarea valorilor naţionale, promovarea culturii, de ani şi ani de zile, de când eram copil, deci este…face parte din patrimonial meu sufletesc. Regret numai că, nu pot fi împreună cu dumneavoastră, în mod fizic, pe scena teatrului, deoarece am concert, chiar în această seară, cu ocazia Zilei Francofoniei. Vă urez o seară plăcută şi mulţumiri, mii de mulţumiri din tot sufletul. La revedere.", a transmis Dana Ciocârlie care nu a putut să participe la eveniment.

Premiul pentru EDUCAȚIEa fost obținut de Asociația Astronomică Pluto, pentru Muzeul Iluziilor, un muzeu național itinerant creat între magie, știință și educație.

"Mulţumim foarte frumos pentru premiu. Mulţumesc familiei mele, mulţumesc colegilor mei de la Asociația Astronomică Pluto şi celor peste 70.000 de vizitatori, care au petrecut, spunem noi, o oră de calitate în muzeul nostru. (…) Sigur, sigur, itinerariul continuă, există un program stabilit şi ne bucurăm.", a spus reprezentantul Asociației Astronomice Pluto.

Premiul pentru IMPLICARE CIVICĂ a ajuns la Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu, pentru proiectul MagicHOME.

“Mi-aduc aminte foarte bine că era o zi  cam ca cea de astăzi, frig și zăpadă, într-un ianuarie 2017 când prima familie a intrat în ceea ce se chema primul Magic Home. Ne întrebam atunci dacă părinții copiilor cu afecțiuni oncologice chiar o să se ridice de pe acel scaun, atât de incomod și o să vină la Magic Home să capete puțin, măcar puțin putere, să fie apoi alături, mai departe de copiii lor. De-atunci și până astăzi, peste 600 de părinți au trecut prin Magic Home, fie că e vorba despre Magic Home București, Viena sau Cluj  și cam tot atâția oameni, mai precis 636 au stat pe un astfel de scaun la Galateca, în semn de solidaritate cu părinții copiilor cu afecțiuni oncologice. Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat în această campanie, mulțumim prietenilor de la  Just communication care au gândit această campanie și tuturor celor  care au contribuit la ea dar în special le mulțumim celor peste o sută de mii de oameni  care au trimis un sms pentru un doi euro lunar și companiilor care au ales să ne fie alături. Probabil că fiecare dintre cei care au donat se întreabă acum, în ce stadiu suntem cu Magic Home, ei bine avem toate materialele necesare, ne putem apuca absolut oricând de treabă, ne lipsește un amănunt: autorizația de construcție , dar sperăm ca foarte, foarte curând să putem să revenim cu vești bune în ceea ce privește și această, acest ultim document care ne permite să transformăm acest vis în realitate . Mulțumim mult tuturor.”, a spus Melania Medeleanu.

"Aș vrea doar să vă mulțumesc, tuturor celor care sunteți aici , juriului și aș vrea să mulțumesc în nume personal și în numele proiectului Magic Camp, Magic Home și Clubului pentru Educație Alternativă și celor de la Caravana cu medici, fac lucruri absolut extraordinare și le-apreciem proiectele. Vă mulțumim mult." a spus  Vlad Voiculescu.

Credit foto: Alexandru Dolea

2018 20 Martie 2018, 14:38

Trupa Byron, concert special la  Gala Premiilor Radio România Cultural

Dan Coman, Bogdan Alexandru Stănescu, Daniel Sandu, Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu se numără printre câștigătorii celei...

Trupa Byron, concert special la  Gala Premiilor Radio România Cultural
2018 20 Martie 2018, 14:26

Premiul Excelența în Cultură a ajuns la Filarmonica ”George Enescu”

”În primul rând vreau să mulţumesc tuturor acelora care, timp de 150 de ani, au urcat pe scena Ateneului şi au slujit arta...

Premiul Excelența în Cultură a ajuns la Filarmonica ”George Enescu”
2018 20 Martie 2018, 06:17

Proiectul MagicHOME, filmul Un pas în urma serafimilor și volumul Copilăria lui Kaspar Hauser, printre marile reușite premiate la Gala Premiilor Radio România Cultural 2018

Luni, 19 martie , în eleganta sală a Teatrului Odeon, Radio România a premiat excelența în cultură, în cadrul celei de- a...

Proiectul MagicHOME, filmul Un pas în urma serafimilor și volumul Copilăria lui Kaspar Hauser, printre marile reușite premiate la Gala Premiilor Radio România Cultural 2018
2018 19 Martie 2018, 06:00

DOCUMENTAR: Gala Premiilor Cultural – o pledoarie a excelenţei, de Răzvan Moceanu

Radio România Cultural va premia luni, 19 martie, de la ora 19:00, pe scena Teatrului Odeon din București, cele mai...

DOCUMENTAR: Gala Premiilor Cultural – o pledoarie a excelenţei, de Răzvan Moceanu
2018 17 Martie 2018, 06:00

Premiul special RADIO ROMÂNIA 90 – Actrița Tamara Buciuceanu-Botez

http://media.3netmedia.ro/media/RRCultural/audio/129325.mp3

Premiul special RADIO ROMÂNIA 90 – Actrița Tamara Buciuceanu-Botez
2018 16 Martie 2018, 06:00

NOMINALIZAT LA GALA RRC 2018 – Despina Andrei, UNICEF

Este o expoziție, în cadrul căreia există proiecții ale unor materiale video pe care noi le-am realizat în ultimii câțiva ani...

NOMINALIZAT LA GALA RRC 2018 – Despina Andrei, UNICEF
2018 15 Martie 2018, 06:00

NOMINALIZAT LA GALA RRC 2018 – Radu Jude

E un film care durează optzeci și trei de minute și pune în legătură o serie de documente și anume : ”Jurnalul medicului Emil...

NOMINALIZAT LA GALA RRC 2018 – Radu Jude
2018 14 Martie 2018, 06:00

NOMINALIZAT LA GALA RRC 2018 – Adrian Filpişan, Asociația Astronomică PLUTO

Acum cinci ani, noi am început cu spectacole de planetariu mobil. În cadrul spectacolelor de planetariu mobil, acolo trăiam...

NOMINALIZAT LA GALA RRC 2018 – Adrian Filpişan, Asociația Astronomică PLUTO
Ascultă live

Ascultă live

18:30 - 18:55
Spre casă
Ascultă live Radio România Cultural
18:20 - 19:00
INTERPELARI PARLAMENTARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru