Mădălin Guruianu: „Tot ce contează într-o dezbatere este modalitatea de a fructifica gândirea critică la maxim”

23 Mai 2025, 19:00
Timp de două zile, la Radio Summer Days - Orașul regăsit în Dumbrava Vlăsiei, Radio România Cultural marchează deschiderea grilei de vară într-un spaţiu unde muzica, dezbaterea și arta grădinilor frumoase se întâlnesc firesc. În weekendul 24 - 25 mai 2025, Radio România Cultural și Dumbrava Vlăsiei vă invită să redescoperiți bucuria întâlnirilor autentice, într-un cadru prietenos, aproape de natură, într-un program gândit ca o agora modernă: loc de dialog, inspirație și împărtășire a pasiunilor.
Dumbrava Vlăsiei devine astfel locul de întâlnire al ascultătorilor, colaboratorilor și invitaților Radio România Cultural.
Programul acestor două zile propune și dezbateri demonstrative susținute de Echipa Națională de Dezbateri a României, în parteneriat cu ARDOR – Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică. Mădălin Guruianu, președinte ARDOR și Robert Ciugolia, antrenor principal Team Romania, au venit în studioul RRC pentru a povesti la GPS Cultural despre cum se desfășoară aceste dezbateri, ce îi motivează pe participanți, despre abilitățile pe care și le dezvoltă și pe care le pot folosi și în alte contexte - dezvoltarea gândirii critice, a discursului, a capacităților de organizare, de management, dar și despre participarea la campionatul mondial din Panama, din luna iulie. Realizatoare: Luana Pleșea.
„Debaterii sunt nevoiți să citească mult. Nu prea ai cum să te duci la un campionat, fie el și național, nu mai vorbesc de cele internaționale, decât dacă ai o cultură generală și citești la zi despre ceea ce se întâmplă. Gândiți-vă că atunci când ajungi la un campionat, cum au fost Europenele pe care le-am organizat în premieră în România sau Mondialele pentru care se pregătesc - mai au două luni până ajung în Panama, la campionatul mondial -, gândiți-vă că vor dezbate despre subiecte care trebuie să fie relevante pentru întreg globul, vor discuta cu toată lumea, de peste tot”. (Mădălin Guruianu, președinte ARDOR)
„O parte foarte interesantă la debate este că nu alegi tu de ce parte a unei anumite teme ești. Ți se spune, nu știu, o anumită temă și trebuie să fii împotriva ei. Chiar dacă convingerile tale personale s-ar putea să fie de partea cealaltă. Asta îți sporește, cumva, obiectivitatea”. (Robert Ciugolia, antrenor principal Team Romania)
„Avem peste 100 de cluburi în peste 100 de licee din țară, unde se țin astfel de meciuri demonstrative pentru copii de clasa a noua, ca să vadă și ei o variantă mai simpatică a ceea ce înseamnă dezbaterile și să le stârnească interesul. După, motivația vine din multe lucruri. O dată că eu cred că e motivant să vrei să fii inteligent. Și doi, este și motivația competitivității. Mergi la turnee, primești cupe, medalii. Dar, evident, dezbaterile nu sunt doar despre asta. Credem în ele ca unealtă educațională de larg acces. Competitivitatea e bună, dar focusul nostru principal este să ajungem cu dezbaterile la cât mai mulți copii”. (Robert Ciugolia)