Artiști pentru viitorul culturii: Cafeneaua Actorilor din Cluj renaște cu ajutorul unei comunități unite

22 Mai 2025, 21:15
Un concert transformat într-un act de generozitate, așa s-ar putea rezuma inițiativa prin care flautistul Matei Ioachimescu și colegii săi – Irina Rădulescu, Răzvan Florescu, Artur Baloch și Filip Goron – au donat încasările ultimului concert din turneul Național Origins – A Story of Rhythm pentru reabilitarea vechii Cafenele a actorilor din Cluj.
În cadrul emisiunii GPS Cultural, Luana Pleșea a discutat cu flautistul Matei Ioachimescu și cu Geanina Simion, președinta asociației Niște oameni, despre puterea artei de a reuni, reface și regenera comunități.
Pentru Matei Ioachimescu și colegii săi din turneul Origins, gestul de a susține reabilitarea Cafenelei actorilor, viitorul Art Club Studio, nu a fost unul întâmplător. Artiștii nu sunt la prima colaborare cu Asociația Niște oameni, iar parteneriatul cu aceasta a fost firesc.
„Este un proiect extraordinar, un proiect foarte atractiv la care am muncit foarte, foarte mult. Este o invitație la dialog, o invitație la a crea punți, atât între generații de muzicieni, cât și genuri și stiluri muzicale. Și am simțit și faptul că ar trebui oferit unui public cât mai variat și, pe de altă parte, de a-i da și această încărcătură de a face bine.”
Cafeneaua actorilor, un spațiu emblematic din Cluj, va fi transformat într-un centru cultural dinamic, unde teatrul, muzica și artele vizuale vor deveni limbaj comun între generații și categorii sociale. Planurile pentru Art Club Studio includ ateliere creative, spectacole de mici dimensiuni, workshop-uri și discuții cu publicul – totul într-un spațiu versatil, gândit împreună cu un arhitect specializat în patrimoniu. Renovarea va respecta istoria clădirii, dar va integra și funcționalitatea necesară unor activități culturale moderne.
Geanina Simion: „Acea cafenea culturală nu înseamnă doar cafeneaua actorilor. Ne propunem să renovăm acel spațiu și să-i dăm o dimensiune mult mai largă, educativă, culturală prin care nu doar actorii să se poată exprima. Acele ateliere care se vor întâmpla acolo, în acel spațiu care va avea ca scop să aducă publicul de toate categoriile mai aproape de scenă, vor avea și dimensiuni muzicale, dimensiuni creative, vizuale și așa mai departe.”
Pe 5 iunie, asociația Niște oameni și Teatrul Național „Lucian Blaga” organizează „Gala Niște Oameni: 10 ani de MIT-uri împreună”, un eveniment în care publicul va putea contribui direct la renovarea spațiului. După concert, va urma o sesiune de donații live, unde fiecare gest contează.
Evenimentul își propune nu doar strângerea fondurilor necesare, ci și reconectarea publicului cu ideea de spațiu comun, de loc viu al comunității.