Prof. dr. Sergiu Mișcoiu (UBB): „Avem foarte puțini lideri politici euro compatibili”

09 Mai 2025, 19:40
Europenii sărbătoresc 75 de ani de unitate și de solidaritate cu ocazia Zilei Europei, care marchează, în același timp, cea de-a 75-a aniversare a Declarației Schuman - o propunere istorică, făcută de Robert Schuman, ministrul francez de externe, în 1950. Această propunere a pus bazele cooperării europene. La 1 ianuarie 2007, România devenea, la rândul ei, stat membru al Uniunii Europene. Invitat la GPS Cultural: Sergiu Mișcoiu, profesor la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, care a vorbit despre parcursul european al țării noastre și despre momentele mai bune sau mai puțin bune ale acestui parcurs. Realizatoare: Luana Pleșea.
„De la bun început, România a avut un sprijin masiv financiar, economic, logistic și de securitate din partea UE, inclusiv în faza de preaderare, adică înainte de 1 ianuarie 2007, prin programe masive care au fost acordate României. Iar perioada de după aderarea la Uniunea Europeană a însemnat pentru România o infuzie enormă de fonduri, în special în domenii cheie pentru România, precum agricultura, prin Politica Agricolă Comună a UE, prin plățile care se fac substanțial pentru agricultorii români, astfel încât aceștia să facă față concurenței tot mai inegale la nivel regional și mondial, prin investiții masive în domenii cheie precum educația, infrastructura și putem aici cita toate domeniile importante pentru dezvoltarea unui stat”. (Sergiu Mișcoiu, profesor la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj)
Cum ne implicăm noi, ca țară în Uniunea Europeană, în combaterea schimbărilor climatice? (L.P.)
„Aș zice că nu foarte bine, întrucât în România conștiința aceasta ecologică este mult mai redusă decât în alte părți ale Uniunii Europene. Acum, cu războiul din Ucraina și cu amenințările globale, legate de posibilitatea unei noi crize financiare, practic subiectul ecologic și schimbările climatice au trecut mult mai jos pe agendă decât erau inițial. Iar în România conștiința ecologică și legată de schimbările climatice este foarte difuză” (Sergiu Mișcoiu)
„În viitorul mandat proeuropean al României, va fi necesar să existe, pe de-o parte, o capacitate mult mai bine gândită, și aici resursa umană este extrem de importantă, de a acționa colectiv în UE pentru sprijinirea intereselor României și intereselor comune ale europenilor. Trebuie create mecanisme instituționale mai suple de angajare a cheltuielilor pentru fondurile europene și, de asemenea, de monitorizare a modului în care acestea sunt cheltuite” (Sergiu Mișcoiu)