Ascultă Radio România Cultural Live

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
collage

30 Octombrie 2022, 07:36

Duminică 30 octombrie 2022 de la ora 18,00 vă propunem la Radio România Cultural câteva subiecte extrem de importante pentru pacienții oncologici și pentru familiile acestora. Vor fi alături de noi doamna doctor Diana Păun, Consilier Prezidențial-Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, doamna Nicoleta Pauliuc, Președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională și doamna doctor Marina Oțelea, Președinte al Societății Române de Medicina Muncii.

Așa cum v-am promis deja, în cadrul emisiunii REConCHILLiant vom încerca să vă prezentăm diferite aspecte privind îngrijirea pacienților oncologici, de la inițiative legislative, informații medicale pertinente și diversificate, până la aspecte mai sensibile legate de consilierea psihologică a familiilor care trebuie să lupte împotriva bolii, a fricii, a deznădejdii.

Progresele medicale din ultimii ani, depistarea precoce a cancerului, accesul la tratamente noi, administrate după o schemă personalizată, suportul psihologic, ar trebui să transforme cenușiul acestui diagnostic într-o izbândă a speranței, disciplinei, solidarității medicale și umane.

Planul Național de Combatere a Cancerului a fost lansat la data de 19 ianuarie 2022 la Cotroceni chiar de către Președintele Klaus Johannis, marcând astfel începutul unui drum important pentru medicina românească. Inițiativa legislativă a fost promulgată în Camera Deputaților în data de 19 octombrie 2022, moment de consens politic atât de necesar pentru implementarea cât mai rapidă a măsurilor complexe care vor salva viețile a mii de români. Să nu uităm că în România sunt descoperite anual aproximativ 100.000 de cazuri noi de cancer iar 55000 de pacienți pierd lupta lăsând în urmă familii îndurerate.

Doamna Senator Nicoleta Pauliuc ne-a mărturisit câteva gânduri despre momentele dificile din lupta cu această boală; eforturile medicilor români care au tratat-o și sprijinul necondiționat al propriei sale familii au ajutat-o să câștige această luptă. Experiența de pacient oncologic a întărit-o, devenind un susținător perseverent al acestei inițiative legislative. La propunerea ei au fost introduse câteva legi importante dintre care menționăm: acordarea unui concediu de 45 de zile pentru aparținătorii bolnavilor oncologici, ca să-i poată însoți și ingriji pe cei dragi, extinderea consilierii psihologice gratuite atât pentru pacienți cât și pentru familiile acestora și radierea din cazierul medical al supraviețuitorilor a diagnosticului oncologic după 7 ani de la depistarea bolii.

Implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului va implica mai multe autorități, nu doar Ministerul Sănătății. Doamna Consilier Prezidențial Diana Păun subliniază necesitatea implicării Facultăților de Medicină și Farmacie din întreaga țară, a Ministerului Educației și Cercetării pentru regândirea tipului de instruire necesar viitorilor specialiști. Am discutat despre avantajele utilizării metodelor imunohistochimice de diagnosticare a tumorilor, despre utilizarea markerilor genetici și chiar a terapiilor genice pentru pacienții oncologici, depre recalibrarea programelor de rezidențiat și a necesarului de specialiști în domenii înrudite.

Doamna doctor Diana Păun a subliniat câteva aspecte legate de facilitățile oferite dotării cabinetelor medicale particulare prin Planul național de redresare și reziliență( PNRR) dar și despre proiectele europene derulate de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

Doamna doctor Diana Păun ne-a vorbit și despre un proiect de diplomație medicală îndrăzneț, de implicare a medicilor români din diaspora în procesul de învățământ și în activitatea clinică din România.

Un aspect particular al bolilor oncologice pe care îl vom aborda duminică 30 octombrie 2022 este legat de cancerele profesionale. Am discutat cu doamna doctor Marina Oțelea, Președinte la Societății Române de Medicina Muncii despre câteva dintre directivele Comisiei Europene privind reducerea expunerii la agenți cancerigeni. În perioada 7-8 martie 2023 va fi organizată sub tutela Președintiei Consiliului Europei conferința cu tema ” Să acționăm împreună împotriva cancerelor profesionale”.

Din cifrele comunicate de Institutul Național de Sănătate Publică în ultimii 10 ani în România au fost diagnosticate doar 38 de cazuri de cancere profesionale, 25 de tumori pulmonare și alte 13 cancere de sânge, laringe, vezică urinară, mezotelioame.

În Germania doar în anul 2016 au fost înregistrate 6559 de cancere profesionale, în prezent fiind peste 15.000 de cereri de recunoaștere a diagnosticului de cancer profesional. În Franța în 2016 erau peste 2100 de cancere profesionale declarate, iar în Italia peste 1000 de cazuri.

Dificultățile de diagnosticare ar putea fi explicate de timpul lung de latență al tumorilor de cauză profesională; uneori poate fi vorba de o perioadă de 20-40 de ani. Una din vulnerabilitățile sistemului medical românesc pe această zonă este legată de ”monitorizarea deficitară a potențialilor pacienți cu boli profesionale după ce expunerea la agentul cancerigen a încetat”, subliniază doamna doctor Marina Oțelea, Conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Există substanțe cancerigene cu un tropism crescut pentru anumite organe. Prin acumulare lentă pot determina transformări maligne. Expunerea la azbest spre exemplu, poate genera cancer bronhopulmonar, ovarian, laringeal, vezical sau gastrointestinal. Vehicularea particulelor de substanțe cancerigene poate extinde numărul persoanelor afectate. Agenția Internațională de Cercetare asupra Cancerului a identificat peste 880 de agenți carcinogenetici, dintre care peste jumătate însoțesc activitățile profesionale.

Colaborarea medicilor de medicina muncii, a oncologilor și a medicilor de familie ar putea ușura monitorizarea persoanelor expuse la agenți cancerigeni profesionali, ar putea grăbi stabilirea unui diagnostic corect de cancer și ar putea salva multe vieți.

O emisiune de Daniela Rei Vișan

Ascultă live

Ascultă live

23:00 - 00:00
Teatrul NațIonal Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
23:05 - 00:00
Teatrul National Radiofonic
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 23:30
Puterea CredinȚEi
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj