Ascultă Radio România Cultural Live

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
collage

18 Decembrie 2022, 08:43

Duminică 18 decembrie 2022 de la ora 18,00 vă propunem la Radio România Cultural o întâlnire cu doamna doctor Ana-Maria Vintilă medic primar cardiolog Șef de Lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și cu domnul doctor Cornel Lungu medic primar Medicină Generală. Vom aborda câteva teme de mare actualitate legate de hipertensiunea arterială și de investigarea prin ecografie Doppler a vaselor de sânge de la nivelul capului, gâtului, inimii.

Doamna doctor Ana-Maria Vintilă este și Președinte al Grupului de Lucru pentru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie, motiv pentru care vom am rugat-o să formuleze câteva sfaturi pentru pacienții cu hipertensiune arterială, mai ales în contextul sărbătorilor care se apropie. Obiceiurile culinare românești sunt o piatră de-ncercare pentru persoanele cu boli cardiovasculare, diabet zaharat sau ulcer gastroduodenal. Deși sunt extrem de gustoase, cantitatea mare de grăsime, sare sau zahăr din bucatele tradiționale pot destabiliza anumite boli cronice, mai ales când sunt însoțite de afumături, murături, prăjeli sau dacă au fost stropite cu alcool din belșug. Conform statisticilor oficiale consumul mediu de sare în România este de 20grame/zi, de patru ori mai mare decât doza recomandată de medici. Mesele copioase pot declanșa palpitații, crize de angină pectorală, pusee hipertensive sau chiar senzația de sufocare și respirație îngreunată. Modificările hemodinamice determinate de dirijarea fluxului sanguin către teritoriul gastro-intestinal în defavoarea inimii, creierului, plămânilor pot explica reacțiile neurovegetative de intensitate variabilă care însoțesc perioada postprandială.

Vom discuta cu doamna doctor Ana-Maria Vintilă și despre monitorizarea pacienților cu hipertensiune arterială, despre modul în care se măsoară CORECT tensiunea artrerială și despre cele mai importante reguli privind tratamentul și regimul de viață al persoanelor hipertensive dar și al celor care urmează medicație beta-blocantă. Să nu uităm că în România aproximativ jumătate din totalul deceselor au o cauză cardiovasculară. În ultimii ani s-a constatat un fenomen îngrijorător legat de scăderea progresivă a vârstei de apariție a infarctului miocardic acut sau a accidenteului vascular cerebral. Fumatul, obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat, consumul în exces al substanțelor energizante sau chiar al drogurilor explică aceste fenomene îngrijorătoare.

O parte din evenimentele medicale descrise anterior pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos dar și prin diagnosticarea la timp și tratarea corectă a hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat a dislipidemiilor- inclusiv a plăcilor de aterom de la nivelul vaselor mari ale inimii, creierului, gâtului.

Domnul doctor Cornel Lungu a fost șeful laboratorului de ecografie din cadrul Spitalului „ Profesor Doctor Agrippa Ionescu” în perioada 1996-2008. În 2010 a fost primul medic din Europa de Est care a obținut atestatul ca specialist HIFU ( High Intensity Focused Ultrasound). Este membru al Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie; deține atestatul ” Advanced” al Societății Europene de Ultrasonografie ( EUROSON) și al World Society of Ultrasound in Medicine and Biology.

Am discutat cu domnul doctor Cornel Lungu despre posibilitățile de vizualizare prin ecografie Doppler a arterelor capului, gâtului, inimii, despre măsurarea unor parametri importanți privind viteza de circulație a sângelui, evidențierea curgerilor turbulente, a fluxurilor sanguine anormale, a structurii și funcționării valvelor cardiace sau a vaselor ochiului. Prin ecografia Doppler pot fi diagnosticate mai multe tipuri de tulburări cardiovasculare fiind un instrument important în inițerea unor terapii medicamentoase sau chirurgicale.

O emisiune de Daniela Rei Vișan

Ascultă live

Ascultă live

22:30 - 23:00
Lounge Music
Ascultă live Radio România Cultural
22:10 - 23:00
Agenda Globală
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
Foaie Verde Radio
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj