REConCHILLiant - Profesor Dragoş Bumbăcea: „90% din cancerele pulmonare apar din cauza fumatului”

03 Mai 2025, 08:00
Duminică, 4 mai 2025, de la ora 18.00, vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul doctor Dragoş Bumbăcea, Profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, Şeful Clinicii de Pneumologie şi Terapie Acută Respiratorie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias.
În cele 30 de minute de emisie vom discuta despre una din cele mai invazive forme de cancer, cu rate scăzute de supravieţuire, la 1 an şi, respectiv, 5 ani. Simptomatologia redusă, relativ înşelătoare, explică evoluţia tăcută a tumorilor pulmonare şi descoperirea acestora în faze avansate.
Conform statisticilor oficiale, cancerul pulmonar reprezintă a doua formă de cancer la bărbaţi, după cancerul de prostată (fiind la egalitate ca răspândire cu cancerul colorectal) şi a treia cauză de cancer la femei (după cancerul de sân şi cancerul colorectal). Formele microcelulare de cancer sunt mai agresive şi au un prognostic mai rezervat. Se estimează că mai puţin de 10-13 % din pacienţii cu cancer de tip microcelular supravieţuiesc după 5 ani.
În cazul tumorilor pulmonare non-microcelulare peste 50 % din pacienţi pot supravieţui mai mult de 5 ani. Descoperirea tumorii în forme incipiente şi aplicarea unui tratament modern, personalizat, pot îmbunătăţi semnificativ prognosticul bolii.
Principalul factor de risc în cancerul pulmonar este fumatul de ţigarete. Fumul de ţigară are un efect iritant asupra epiteliului arborelui bronşic, determinând în timp mutaţii genetice importante. Se estimează că aproximativ 30% din marii fumători vor face la un moment dat cancer pulmonar.
Pacienţii cu bronhopneumopatie cronică obstructivă, tuberculoză pulmonară în antecedente, fibroză pulmonară idiopatică au un risc suplimentar. Expunerea profesională la azbest, hidrocarburi policiciclice aromate, nichel, cadmiu, crom, radiații ionizante, reprezintă un trigger semnificativ.
Din cauza agresivităţii cancerului pulmonar, în multe ţări ale lumii există metode de screening prin utilizarea de CT-uri cu doze mici. Din acest motiv l-am rugat pe domnul Profesor Dragoş Bumbăcea să ne ofere cele mai noi informaţii privind incidenţa acestui tip de cancer, despre importanța geneticii în estimarea riscului de îmbolnăvire, dar şi în tratament, dar mai ales despre simptomele ce pot să apară în cancerul pulmonar.
La cât timp după dezvoltarea propriu-zisă a tumorii apar aceste simptome? Când ar trebui să ne îngrijoreze o tuse persistentă? Dar o pneumonie persistentă, cu tratament antibiotic complex?
Cea de-a doua parte a interviului va fi difuzată duminică, 11 mai 2025.
O emisiune de Daniela Rei Vişan