REConCHILLiant: Profesor Olga Simionescu „ O problemă actuală care necesită reglementări urgente - Cine îşi asumă responsabilitatea legală şi morală pentru informaţiile medicale generate de AI ?”

25 Mai 2025, 10:00
Duminică 25 mai 2025 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu doamna doctor Olga Simionescu Profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, Sefa Clinicii I Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Colentina.
În cele 30 de minute de emisie vom difuza cea de a doua parte a interviului privind acţiunea soarelui asupra organismului uman. Vom discuta despre bolile care pot fi agravate în urma curii heliomarine dar şi despre afecţiunile ce pot fi ameliorate în urma expunerii la soare. Pacienţii cu hipertensiune arterială, hipertiroidie, cei cu neoplazii viscerale sau cu boli imunologice imunosupresive ar fi bine să evite expunerea prelungită la soare. Anumite infecţii virale sau bacteriene ţinute sub control se pot acutiza.
Pacienţilor cu astm bronşic, rinită alergică, cei cu dermatită sau diateză atopică, le este însă recomandat sejurul la mare.
Expunerea prelungită, neprotejată la radiaţiile solare poate genera modificări enzimatice, morfologice şi genetice la câţiva ani distanţă. În literatura de specialitate se descriu aproximativ 700 de mutaţii genetice care pot favoriza apariţia melanomului, ne avertizează doamna Profesor Olga Simionescu.
Unele medicamente, cum ar fi cele psihiatrice, pot determina în prezenţa caniculei anumite modificări neurochimice cu impact semnificativ asupra intregului organism.
Expunerea la soare accelerează şi desfacerea legăturilor biochimice dintre fibrele de colagen şi cele de elastină, favorizând îmbătrânirea prematură a pielii, în special a persoanelor blonde cu piele foarte albă.
Băuturile alcoolice dar şi cele cu un conţinut ridicat de cofeină pot agrava deshidratarea organismului.
Din păcate reţelele de socializare pot deveni adevărate capcane sau vectori de transmitere a unor informaţii medicale eronate, promovate adeseori din considerente financiare de persoane fără nici o pregătire medicală.
Care este impactul inteligenţei artificiale în domeniul sănătăţii?
Cum să selectăm informaţia medicală competentă?
Care sunt măsurile minime de protecţie ale organismului în sezonul cald ?
Care sunt diferenţele dintre fotodermatoze şi dermatozele fotoagravate?
Iată câteva întrebări la care doamna Profesor Olga Simionescu ne va oferi un răspuns pertinent pe lungimile de undă ale postului Radio România Cultural.
O emisiune de Daniela Rei Vişan