Ascultă Radio România Cultural Live

REConCHILLiant: cu Daniela Rei Vișan și invitații săi

Duminică 22 ianuarie 2023 de la ora 18,00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu doamna doctor Ana-Maria Vintilă medic primar cardiolog Șef de Lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Președinte al Grupului de Lucru pentru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie din România și doamna doctor Corina Grigoriu Șef de Lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, medic primar obstetrică și ginecologie.

22 Ianuarie 2023, 08:08

Vă propunem câteva subiecte extrem de actuale și cu un impact semnificativ asupra populației din România. Vom deschide emisiunea cu un interviu despre impactul fumatului dar și al infecției cu virusul SARS-Cov-2 asupra populației de toate vârstele, cu sau fără comorbidități.

In perioada 16-22 ianuarie 2023 s-a derulat Săptămâna Europenă de prevenire a Cancerului de Col Uterin, motiv pentru care vom aborda și noi în cea de a doua parte a emisiunii câteva probleme legate de cancerul de col uterin, de infecția cu papilomavirusul uman și de testul Babeș Papanicolau (PAP).

Pentru a înțelege mai bine efectele nicotinei asupra aparatului cardiovascular am rugat-o pe doaman doctor Ana-Maria Vintilă să ne explice funcțiile endoteliului acea foiță subțire care tapetează vasele de sânge și care joacă un rol extrem de important în reglarea calibrului vascular, în procesele de coagulare dar și în remodelarea structurii vaselor de sânge, inclusiv în formarea plăcilor de aterom. Doamna doctor va nuanța pentru ascultătorii noștri tema” disfuncției endoteliale ” și a stresului oxidativ precum și măsurile elementare de igienă care ar trebui adoptate pentru a ne proteja inima și vasele de sânge. O particularitate importantă apărută din ce în ce mai des în ultimii ani este legată de apariția infarctului miocardic acut la persoane tinere, aparent sănătoase. Prezentarea cât mai rapidă la camera de gardă în cazul apariției durerilor în piept și a alterării stării generale poate salva vieți omenești.

O altă temă pe care am discutat-o cu doaman doctor Ana-Maria Vintilă este legată de impactul infecției cu virusul SARS-Cov-2 asupra aparatului cardiovascular. Modificările de tensiune, aritmiile, miocardita sunt doar câteva afecțiuni ce necesită monitorizare atentă și care au un suport patologic complex ce include adeseori și o perturbare a sistemului nervos vegetativ, respectiv o ” disautonomie neurovegetativă” .

Cancerul de col uterin este al-4-lea cel mai întâlnit cancer în rândul femeilor; la nivel mondial în fiecare an se înregistrează aproximativ 528.000 de cazuri noi și 265.700 de decese. În România sunt raportate anual cel mai mare număr de decese la nivel european din cauza cancerului de col uterin; peste 4000 de cazuri noi și peste 1900 de decese, incidența fiind de 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene, iar mortalitatea de 4 ori mai mare.

Conform Institutului Național pentru Sănătate Publică una din 10 femei din România NU a efectuat un control ginecologic de rutină în ultimii 10 ani. 11% NU și-au făcut nici măcar un set de analize de sânge . 7 din 10 românce NU s-au testat în ultimii 3 ani pentru depistarea leziunilor precanceroase sau a infecției cu virusul HPV.

În faze incipiente cancerul de col uterin se poate vindeca! Controlul ginecologic de rutină poate evidenția apariția displaziilor cu potențial cancerigen. Testul Babeș Papanicolau efectuat periodic semnalează modificările țesuturilor colului uterin datorate infecțiilor , modificărilor hormonale sau tumorilor.

Factorii comportamentali ce măresc substanțial riscul apariției cancerului de col uterin sunt: fumatul, partenerii sexuali multipli, debutul timpuriu al vieții sexuale, boli cu transmitere sexuală. Infecțiile cu Paplilomavirusul uman tulpinile 16,18 și 45 cresc probabilitate de a face cancer de col; 70% din tumori au fost asociate cu HPV 16, 18 sau 45.

În fazele inițiale este asimptomatic. Ulterior pot să apară sângerări anormale, dureri pelvine, secreții anormale. În formele incipiente țesuturile bolnave sunt decupate cu ansa diatermică, sub control colposcopic( LEEP ). Intervenția durează aproximativ 10 minute, recuperarea este rapidă, fertilitatea este păstrată. În cazul în care displazia afectează și canalul cervical se practică așa-nimuta ” conizație”; acest tip de intervenție este minim invazivă, recuperarea fiind ușoară.

În cazurile avansate este insă necesară histerectomia Werthheim, cu excizia uterului, a ovarelor și a ganglionilor pelvini.

Imunoterapia este indicată în formele medii de boală, asociat cu alte tratamente. Vaccinarea împotriva Papilomavirusului uman, începută în urmă cu 14 ani a dat rezultate deoisebite în Australia, țara cu cea mai mică rata de cancer de col uterin.

O emisiune de Daniela Rei Vișan

Ascultă live

Ascultă live

23:00 - 00:00
Teatrul NațIonal Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
23:05 - 00:00
Teatrul National Radiofonic
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 23:30
Puterea CredinȚEi
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj