Ascultă Radio România Cultural Live

REConCHILLiant - Dan Pavel: „Nu există inamici mai periculoși ai libertăților individuale decât aceia care în numele propriei libertăți individuale încalcă libertatea individuală a celorlalți, a celor din jur”

REConCHILLiant -  Dan Pavel: „Nu există inamici mai periculoși ai libertăților individuale decât aceia care în numele propriei libertăți individuale încalcă libertatea individuală a celorlalți, a celor din jur”

15 Decembrie 2023, 18:34

”Nu există inamici mai periculoși ai libertăților individuale decât aceia care în numele propriei libertăți individuale încalcă libertatea individuală a celorlalți, a celor din jur.”

”În rivalitatea la nivel global dintre cele două mari puteri economice ale lumii a mai apărut o dimensiune certă: ”un titanic război al informației” cu privire la pandemie.

Specialiștii au atras atenția de la bun început asupra dificultății de a contracara campaniile de dezinformare ale Rusiei, Chinei (și alte state care au atacat SUA, UE, aliații acestora în lume). Una dintre principalele teze susținute de statele autoritare era/este că ele ar fi mai bine pregătite decât statele democratice să înfrunte pandemia prin măsuri ferme, care trebuie respectate de toată lumea, chiar dacă pentru asta este nevoie de utilizarea forței, fără a permite celor nemulțumiți să organizeze proteste împotriva măsurilor de distanțare socială, a purtării măștilor faciale, a închiderii afacerilor sau măcar să fie în dezacord.

Generalul Keith Alexander, fostul director al NSA ( 2005-2014) și primul comandant al United States Cyber Command, a subliniat că - în fața amenințărilor sofisticate din partea unor state antidemocratice - era nevoie de o apărare colectivă, făcută împreună cu toți aliații Americii. Recomandările generalului păreau bine gândite din punct de vedere strategic, dar au fost făcute în pur registru normativ, prin ignorarea realității geopolitice, într-o perioadă dificilă.”

Dan Pavel - PANDEM(I)OCRAȚIA - Editura Institutul European 2023

Duminică 17 decembrie 2023, de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu Dan Pavel, Profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București. Vom difuza prima parte a unui dialog despre libertate, lupta cu dezinformarea, minciuna, ignoranța, rescrierea istoriei și restabilirea adevărului.

În săptămâna 18-22 decembrie 2023 vor avea loc două evenimente editoriale importante pe care le vom aborda succesiv în paginile sonore ale emisiunii REConCHILLiant. Marți 19 decembrie 2023 de la ora 17.00 Fundația Academia Civică și Fundația Corneliu Coposu vor organiza la Reprezentanța din București a Memorialului Victimelor Comunismului și a Rezistenței lansarea volumului semnat de Dan Pavel: Iuliu Maniu în jurnalul lui Corneliu Coposu o reinterpretare a istoriei.

Joi 21 decembrie 2023 de la ora 17.00 Librăria Eminescu în colaborare cu Fundația Corneliu Coposu și Editura Institutului Europena vă invită la lansarea celor două volume publicate de Dan Pavel în anul 2023.

Cititorii fideli își reamintesc faptul că noi am difuzat în avanpremieră la Radio Româmia Cultural un interviu despre drumul labirintic pe care l-a traversat omenirea în perioada pandemiei, când au murit mai mulți oameni decât în cel de Al doilea Război Mondial.

Și chiar dacă cele două volume ce vor fi lansate săptămâna viitoare abordează două perioade istorice diferite, până la urmă este vorba despre același joc al istoriei și al puterii, ce șerpuiește de la străfundurile cele mai întunecate ale viciilor omenești până la forța transmutatoare a suferinței.

Așa cum am precizat și cu altă ocazie, o secțiune importantă a volumului PANDEM(I)OCRAȚIA este reprezentată de analiza ipotezelor/teoriilor conspiraționiste care au circulat în această perioadă. În cele peste 800 de pagini ale volumului sunt analizate și explicate premizele psihologice, culturale, sociale, economice și geopolitice care au făcut posibilă apariția, circulația sau amplificarea teoriilor conspiraționiste. Social-media a avut un rol semnificativ în răspândirea acestora, în amplificarea fenomenelor de panică, a protestelor împotriva măsurilor epidemiologice de limitare a îmbolnăvirilor.

Serviciile de intelligence din întreaga lume au avut un rol important în ceea ce privește mobilizarea guvernelor în perioada pandemiei. L-am întrebat pe Dan Pavel dacă putem vorbi de o confruntare a serviciilor de intelligence pe durata pandemiei, atât în ceea ce privește anchetele privind originea virusului SARS-Cov2, aprovizionarea cu medicamentele și materialele necesare tratării pacienților cu forme grave de boală, dar și ulterior, în lupta contra cronometru pentru a găsi un vaccin în timp record.

”La nivel mondial sau național sunt două categorii de teorii conspiraționiste care se contrazic reciproc :

  • cele care pretind că noul coronavirus a fost ” fabricat” de anumite state sau grupuri de interese, de ” ocultă”, de cei care conduc lumea din umbră ;
  • cele care afirmă că pur și simplu nu există noul coronavirus, iar diferiți indivizi, grupuri, state ” oculte” folosesc o asemenea minciună, știre falsă, dezinformare în scopuri numai de ei știute sau în scopuri pe care respectivele teorii le expun publicului.

Cele două familii de ”ipoteze” (ele nu sunt explicații demonstrate și demonstrabile) au în comun teza scopurilor ascunse (dominația lumii, cu subvariantă masonică, evreiască, chinezească sau americană, demonică sau extraterestră, aducerea în stare de servitute sau chiar de sclavie a națiunilor, reducerea populației globului, decimarea credincioșilor unei religii de către religiile inamice sau de către grupuri obscure, asigurarea profiturilor marilor corporații și/sau a unui grup restrâns, cei care conduc cu adevărat lumea, triumful Satanei, distrugerea democrațiilor ș.a.m.d.).”

”Una din cele mai îngrijorătoare teorii conspiraționiste a fost/este legată de originea noului virus: coronavirusul sindromului respirator acut sever ar fi o armă biologică fabricată în laboratoarele militare din China. Este îngrijorătoare pentru că nimeni nu a demonstrat contrariul dincolo de orice îndoială. Va fi îngrijorătoare, precum orice provine din universul secretomaniei comuniste chinezești, pentru că a fost, este și se pare că va rămâne imposibilă verificarea ei. Cel mai grav este că se poate dovedi adevărată. ”

În volumul PANDEM(i)OCRAȚIA Dan Pavel reușește să creioneze și un portret complex al societății românești, de la atitudinea șovăielnică, chiar cu dublu standard, a guvernanților până la cinismul cu care am tratat persoanele decedate. Sunt multe familii cu răni nevindecate încă. Sunt boli sufletești și sociale care trebuie abordate și tratate.

În luna ianuarie vom discuta cu Dan Pavel despre rănile adânci pe care comunismul le-a săpat în istoria lumii. Multe dintre ele influențează și astăzi viața a milioane de oameni, modul în care sunt guvernate statele contemporane, războaiele care se duc astăzi și care seceră zeci de mii de vieți omenești.

Procesul de vindecare nu înseamnă doar administrarea de medicamente, ci însănătoșirea societății în ansamblul ei, de la procesul de învățământ, profund viciat, până la atitudinea generală față de corupția grosolană, care ne-a deformat ca națiune. Nu întotdeauna acest demers poate fi realizat doar de oficialități sau de grupurile active civic. Fără o implicare personală, de lungă durată, a fiecăruia dintre noi, vom continua să rămânem bolnavii Europei.

O emisiune de Daniela Rei Vișan.

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu doamna doctor Adina Roceanu
REconCHILLiant 26 Mai 2024, 06:06

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu doamna doctor Adina Roceanu

Duminică 26 mai 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu doamna doctor...

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu doamna doctor Adina Roceanu
Daniela Rei Vişan în dialog cu doamna Profesor Olga Simionescu
REconCHILLiant 19 Mai 2024, 01:53

Daniela Rei Vişan în dialog cu doamna Profesor Olga Simionescu

Duminică 19 mai 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o întâlnire cu doamna doctor...

Daniela Rei Vişan în dialog cu doamna Profesor Olga Simionescu
REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
REconCHILLiant 12 Mai 2024, 03:23

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi

Duminică 12 mai 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul Vasile...

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Bănescu
REconCHILLiant 05 Mai 2024, 07:00

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Bănescu

” De este cineva binecredincios și iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest praznic frumos și luminat. De este cineva...

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Bănescu
REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu doamna doctor Beatrice Mahler
REconCHILLiant 28 Aprilie 2024, 06:25

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu doamna doctor Beatrice Mahler

Duminică 28 aprilie 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu doamna...

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu doamna doctor Beatrice Mahler
REConchiLLiant : Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul doctor Vasile  Drug
REconCHILLiant 21 Aprilie 2024, 06:00

REConchiLLiant : Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul doctor Vasile Drug

Duminică 21 aprilie 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul...

REConchiLLiant : Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul doctor Vasile Drug
REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Profesor Mircea Penescu
REconCHILLiant 14 Aprilie 2024, 05:30

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Profesor Mircea Penescu

” Muzica, cea mai imaterială din toate Artele, este expresia umană a acestei armonii divine care unește acordurile...

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Profesor Mircea Penescu
REConCHILLiant: Daniela  Rei Vișan în dialog cu domnul Profesor doctor Mircea Penescu
REconCHILLiant 07 Aprilie 2024, 05:59

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Profesor doctor Mircea Penescu

” Bolile spiritului rațional sunt viciile care au prins rădăcini îndărătnice, așa cum este avariția ori ambiția;...

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Profesor doctor Mircea Penescu
Ascultă live

Ascultă live

01:30 - 03:30
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
SERVICIUL DE NOAPTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
01:00 - 02:00
English 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru