Ascultători la microfon - pasionaţi, colecţionari, expozanţi. Invitată: Cristina Seltea-Gheorghief, consilier de marketing
Texte şi pretexte, sâmbătă, 10 mai 2025, ora 12.00. Emisiune de cultură urbană, istorie şi divertisment, realizată de Valentin Protopopescu.
10 Mai 2025, 00:45
„Pasiunea pentru achiziționarea şi colecționarea gravurilor, litografiilor şi picturilor vechi este în mod evident înrudită cu pasiunea pentru audierea emisiunilor postului Radio România Cultural. Atunci când am început să caut în anticariate opere antice, am făcut-o cu sentimentul descoperirii unor lumi noi şi fascinante. Când am început să expun – şi iată că am ajuns la o cifră rotundă, zece expoziţii –, am înţeles că nu există bucurie mai mare decât să-i bucur pe oamenii care simt şi gândesc la fel. De ce să mă bucur acasă, de una singură? A împărtăşi este una dintre virtuțile creştine...” (Cristina Seltea-Gheorghief).
1. Invitata ediţiei de sâmbătă, 10 mai 2025, a emisiunii Texte şi pretexte, este consilierul 1A din cadrul Agenţiei pentru finanţarea investiţiilor rurale şi o fidelă şi veche ascultătoare a Radio România Cultural, Cristina Seltea-Gheorghief. Colecţionară pasionată de litografii, gravuri şi picturi, domnia sa va vernisa pe 16 mai la Alba Iulia, la Muzeul Ikon, expoziţia Artă intermediată. Litografii şi gravuri din colecţia Cristina Seltea-Gheorghief. Multe dintre acestea provin din şcoala flamandă de secol XVI, sunt nume mari, inclusiv Jan van Eyck, iar tematica variază, de la cea religioasă până la cea domestică, înfăţişând momente din viaţa cotidiană a epocii.
2. Răzvan Dolea, la rubrica Trei minute post meridian, ne va vorbi despre Papa Francisc şi moştenirea sa spirituală.
3. Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei cinematografului universal: la 10 mai 1938 vedea lumina zilei la Clichy, într-o familie de ruşi albi, Marina de Poliakoff-Baidaroff. Remarcată de foarte tânără, avea să urmeze o strălucitoare carieră în cinema, lucrând cu mari regizori, precum Robert Hossein, Mario Monicelli, Roger Vadim, Jean-Luc Godard şi Orson Welles. Fascinant de frumoasă şi foarte expresivă, avea să strălucească în pelicule ca Vrăjitoarea, Crimă şi pedeapsă, Falstaff, Steaua fără nume (film regizat de Henri Colpi şi turnat în România). A fost măritată cu marele cantautor rus Vladimir Vîsotski.
4. La rubrica Conexiuni, Georgeta Drăghici va evoca personalitatea scriitoarei Leila Slimani, plecând de la al treilea volum din seria Le Pays des autres.
5. În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu aduce în actualitate echipa Argentina, campioană mondială în 1978, pornind de la recenta dispariție a stoperului Luis Galvan.
6. La Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta E mai ... interpretată de Toma Caragiu şi Carmen Stănescu.