Texte şi pretexte: Cultură și civilizație românească la Universitatea Complutense din Madrid
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu.
16 Martie 2024, 07:00
„Lectura ar trebui să facă individul mai liber, mai suspicios la manipulări, mai modest și binevoitor, mai imaginativ” – Felix Nicolau
În ediţia de sîmbătă, 16 martie 2024, a emisiunii Texte şi pretexte, ne propunem, prieteni, să discutăm cu scriitorul și profesorul universitar Felix Nicolau despre activitatea sa recentă în cadrul lectoratului de limbă și cultură română de la Madrid, lectorat înființat în 1943 de comparatistul Alexandru Busuioceanu și întrerupt în perioada comunistă. Felix Nicolau ne va vorbi despre conferința Interdisciplinaritate și bilingvism în predarea limbii române, care va avea loc în 18 martie la Facultatea de Filologie a Universității Complutense, apoi despre o antologie bilingvă ce include scriitori clasici români și despre volumul său de eseuri, aflat în pregătire la o editură din România.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre Papa Grigore I cel Mare și despre domnitorul Radu Șerban.
Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei Premiului Nobel pentru Literatură. Scriitorul care a primit acest valoros premiu s-a născut în 16 martie 1839, iar motivația juriului din anul decernării a fost: ca o recunoaștere specială a artei lui poetice, vădind un înalt idealism, perfecțiune artistică și o rară îmbinare între calitățile inimii și cele ale intelectului.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu analizează aspecte ale semifinalei Andrei Rubliov- Aleksandr Bublik.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, cupletul C’est la vie ... interpretat de Constantin Tănase-Cărăbuş.