Texte şi pretexte: Lectoratele de limbă română ‒ quo vadis?
14 Mai 2022, 06:30
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu
Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „Mă tem că noua literatură nu mai poate sta izolată de tot ce se petrece în jurul ei. Nu mai poţi scrie pentru Omul Nou (era să spun cyborgul) dacă nu incluzi jargoanele care îi definesc lumea. Asta ar însemna, mai degrabă, un supra-canon care să includă canoanele diverselor arte şi ştiinţe. Lumea a dorit roboţi, digitalizare, carduri etc., aşa că nu mai ajunge să scrii despre experienţele tale intime pe sute de pagini.”(Felix Nicolau)
În ediţia din 14 mai 2022 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vizităm două din oraşele europene în care România are lectorat de limbă şi cultură naţională: Lund şi Madrid. Ghid competent ne va fi Felix Nicolau. După un lectorat de patru ani la Universitatea din Lund, Suedia, Felix Nicolau, prin același Institut al Limbii Române, își dorește să repună bazele lectoratului de limbă și cultură română de la Madrid, un lectorat înființat în 1943 de comparatistul Alexandru Busuioceanu, dar inactiv de foarte mulți ani.
Profesorul universitar Felix Nicolau ia acum aproape de la zero acest lectorat și încearcă să îl structureze suficient de solid ca să aibă cel puțin importanța pe care i-o conferise Alexandru Busuioceanu. Un efort temerar care speră să fie încununat de succes. Şi pentru că invitatul ediţiei este un bun cunoscător al unor multiple realităţii culturale, vom aborda chestiuni precum comparația între universitățile din România, Suedia și Madrid, dar un eveniment recent de la Madrid, legat de România și traducerea lui Joaquin Garrigos din Minulescu.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre marele pictor Nicolae Grigorescu şi despre scriitorul-patriot Costache Negri.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria creştinismului mondial: pe 14 mai este celebrat Nicetas Pustnicul sau Nicetas al Novgorodului, un sfînt călugăr care a marcat ortodoxia răsăriteană. Posedat de către demoni, acesta este exorcizat de igumenul Nikon.
Datorită puterii sale de prezicător, ajunge în graţiile prinţului Sviatopolk. Devenit preot la Novgorod, acesta întemeiază mai multe biserici şi despre el se spune că putea să stingă incendiile doar prin puterea minţii. S-a stins în 1108.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai semnificative evenimente culturale din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu ne va vorbi despre suferinţele unui fost mare campion, Boris Becker, închis în temniţa Wandsworth, Marea Britanie, una veche de 170 de ani, pentru evaziune fiscală.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, cupletul muzical intitulat Doi soţi model şi interpretat de Radu Zaharescu şi Horia Şerbănescu.
Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (sursa: arhiva personală), foto Nicolae Grigorescu (sursa: wikipedia), foto Felix Nicolau şi afiş (sursa: arhiva invitatului), foto Costache Negri şi coperta volumului Scrieri social-politice (sursa: wikipedia), foto a icoanei în care e înfăţişat Nicetas Pustnicul (sursa: wikipedia), foto Statuia Mileniului de la Novgorod (sursa: wikipedia), foto Boris Becker (Sursa: wikipedia), foto Radu Zaharescu şi Horia Şerbănescu (sursa: wikipedia).