Pe Scena 5 a Naționalului ieșean, premiera online: „Sindromul Quijote”, spectacol-lectură
25 May 2020
RINOCERII de Eugène Ionesco, un spectacol emblematic semnat de Robert Willson, va putea fi vizionat pentru prima dată online, în TEATROTECA TNC
27 May 2020

EXIT: OPEN – ieşire deschisă spre „dincolo”

Exclusiv în România – filmul colectivului austriac DARUM în cadrul

„Performing Austria – spectacolul timpului nostru”

Este, probabil, cel mai evitat subiect în societăţile contemporane – deşi de neocolit, moartea este considerată atât o situaţie cât şi un cuvânt tabu. În condiţiile unui număr mondial impresionant de dispăruţi pe timp de pace, seceraţi de actuala pandemie, colectivul artistic austriac DARUM propune o discuţie deschisă despre modul în care noi, oamenii moderni, percepem trecerea în nefiinţă, în filmul experimental „AUSGANG: OFFEN/EXIT: OPEN” (2020). Proiecţia în premieră în România este oferită gratuit şi în exclusivitate de Forumul Cultural Austriac Bucureşti, în data de 30 mai, între orele 21.30 şi 23.30, pe site-ul său. Acest film deschide seria de performance-uri şi spectacole „Performing Austria – spectacolul timpului nostru”.

Filmul durează 100 de minute și este subtitrat în limba engleză.

Filmul va putea fi vizionat aicihttps://bit.ly/2TCdXqo

Ieșit din comun, emoționant, impresionant”, recomandă cunoscutul critic româno-austriac, Irina Wolf, această producţie a colectivului artistic DARUM.

Filmul „AUSGANG: OFFEN/EXIT: OPEN” este rezultatul unei ample cercetări întreprinse de colectivul DARUM. În urma unei lungi serii de interviuri, realizatorii au adunat experienţele cele mai diverse ale unor persoane care au avut de-a face cu diferitele faţete ale morţii – moarte aparentă, stadii terminale de boală, industria pompelor funebre etc. Rezultatul este „un hibrid între un film experimental şi un performance imersiv 1-la-1, care aduce în prim plan sentimente şi gânduri reprimate, încearcă să desluşească, fie şi vag, ceea ce nu poate fi desluşit plasând spectatorul faţă în faţă cu fenomenul morţii, dar păstrând o distanţă sigură şi confortabilă pentru cei ce se află în spatele obiectivului camerei”, explică realizatorii.

Ce mijloace avem la dispoziţie ca să privim deschis şi în faţă realitatea obiectivă a morţii? Acesta este punctul de plecare al realizatorilor performance-ului „AUSGANG: OFFEN/EXIT: OPEN”, o coproducţie a colectivului artistic DARUM şi a Centrului „WUK performing arts” din Viena. „Instinctiv, oamenii evită moartea, încearcă să o facă invizibilă și să împingă ideea de persoană defunctă către marginile percepției. Moarte (și ceea ce o precede: agonia) ne amintesc de efemeritatea lucrurilor și, inevitabil, de propria noastră dispariție. Ceea ce vine după moarte se află dincolo de cunoștințele pe care le deţinem și ne împinge pe tărâmul credinței și al speculațiilor”, arată artiştii implicaţi.

„AUSGANG: OFFEN/EXIT: OPEN” este continuarea unui alt proiect ambiţios, „UNINVITED GUESTS” (Musafiri nepoftiţi), despre persoanele decedate şi îngropate anonim. Acest performance a fost nominalizat la Premiul special Nestroy 2019, cele mai prestigioase premii teatrale austriece. Puteţi citi aici o cronică despre acest proiect, scrisă de Irina Wolf pentru Yorick (www.amfiteatru.com) – https://yorick.ro/o-calatorie-pe-urmele-mortilor-solitari/

Fondat în 2018, colectivul „DARUM. Darstellende Kunst und Musik” (arte performative şi muzică) este condus de Laura Andreß, Victoria Halper şi Kai Krösche. Grupul promovează esteticile inovatoare şi interdisciplinaritatea, combinând procedee din teatru, performance, film, muzică, literatură, arte vizuale, în creaţii integral imersive. DARUM se doreşte a fi un hub creativ pentru artiști din cele mai diverse medii artistice.

„Performing Austria – spectacolul timpului nostru” este un proiect dezvoltat de Forumul Cultural Austriac Bucureşti, care prezintă spectacole şi performance-uri de ultimă oră, create de cei mai originali artişti austrieci ai momentului. Această serie de spectacole se doreşte a fi o ilustrare a dosarului special „Scena performativă austriacă”, coordonat de criticul Irina Wolf şi apărut în numărul 1/2020 al Revistei „Scena.ro“.

Următorul spectacol – „Zeitgeist“ al companiei de dans contemporan Hungry Sharks – va fi difuzat online, în premieră mondială, în weekendul 5-7 iunie. Amănunte în curând.

Parteneri media – Radio România Cultural, Revista Scena.ro

Informaţii în timp realhttps://www.facebook.com/events/616205429249919/

Press kit în limba englezăhttp://www.kai-kroesche.net/AO_Presskit_eng.pdf