Ascultă Radio România Cultural Live

Expoziții noi, conferință de etnologie, ateliere de creativitate și târg la Muzeul Țăranului

11 Mai 2022, 18:07

Tradiție circulară (Conectat la natură)
Expoziție de artă contemporană la Muzeul Țăranului
12 mai - 3 iulie 2022

Între 12 mai și 3 iulie, la Muzeul Național al Țăranului Român, are loc Tradiție circulară (Conectat la natură) – o expoziție de artă contemporană colaborativă între meșteri tradiționali, care păstrează vii meșteșuguri arhaice, și artiști contemporani, care îmbină arta cu inovația și cu noile tehnologii.

Proiectul este o continuare a inițiativei România Tradițiilor Creative, demarată în 2017 de Vintilă Mihăilescu și Teodor Frolu, și propune marelui public o expoziție de artă contemporană, multimedia, performance-uri și instalații de artă, iar pentru partenerii rețelei România Tradițiilor Creative și a aspiranților propune cea de a 4-a ediție a forumului Tradițiilor Creative. Tema unificatoare a tuturor manifestațiilor este investigarea relației dintre arta contemporană, patrimoniu și inovație - resurse viabile și utile în îndeplinirea obiectivelor pentru dezvoltare durabilă.

„Arta contemporană este cercetare-dezvoltare-inovare pentru industriile creative. Cultura tradițională este contribuția României la conceptul de dezvoltare durabilă. Tocmai dialogul dintre arta contemporană și cultura tradițională a condus la noțiunea de tradiții creative.”, a spus Teodor Frolu, curatorul expoziției.

Expoziția și evenimentele conexe sunt organizate de Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23, în colaborare cu MNȚR și Centrul Cultural Subcarpați, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB, cu sprijinul financiar AFCN, ca parte din circuitul RDW Design GO și seria de evenimente organizate de Noaptea Muzeelor.

Joi, 12 mai 2022, de la ora 18.00, vor debuta performance-urile colaborative dintre 6 cupluri de meșteri tradiționali și artiști contemporani. Din dialogul artistic al acestora, sub ochii publicului, până la 15 mai, vor rezulta lucrări de artă colaborativă ce vor rămâne expuse în sala Tancred Bănățeanu de la Muzeul Țăranului până la 3 iulie, la finalul expoziției.

Organizată la MNȚR între 12 și 15 mai, seria de performance-uri îi aduce laolaltă pe:

* Teodor Graur (artist) și Viorel Gheorghe (meșter marangoz),
* Mircea Cantor (artist) și Tănase Burnar (meșter olar),
* Marius Alexe - Bean (artist) și Adrian Mihaiu (meșter caval),
* Oláh Gyárfás (artist) și Melinda-Maria Andras (meșter textil),
* Virgil Scripcariu (artist) și Csaba Balint (meșter olar),
* Dan Vezentan (artist) și Csaba Racz (meșter pielar).

Marți, pe 17 mai, de la 18:00, în sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Țăranului, va avea loc vernisajul expoziției, cu prezentarea instalațiilor rezultate, în prezența artiștilor, meșterilor și a curatorului, Teodor Frolu.

În dimineața zilei de 17 mai, începând cu ora 10:00, la MNȚR, va avea loc conferința Tradițiile Creative – vectori pentru dezvoltarea durabilă, subscrisă Forumului Tradițiilor Creative. În a doua parte a zilei de 17 mai vor avea loc dezbateri deschise membrilor rețelei România Tradițiilor Creative.

Conceptul curatorial se bazează pe împletirea dintre tradițional și contemporan, armonizând prezentarea artistică a meșteșugurilor tradiționale cu inovația și completând expoziția cu exemple de industrii și domenii artistice în care aceste resurse culturale sunt valorificate economic pentru dezvoltarea comunităților.

La realizarea expoziției au contribuit experți MNȚR cu selecția și documentarea de exponate din patrimoniul MNȚR puse la dispoziția artiștilor.

Despre expoziție, artiști și meșteri:

Expoziția cuprinde șase părți esențiale care, împreună, reușesc să ofere o experiență a conexiunii autentice stabilite de-a lungul timpului între meșteșug și meșterii / artiștii / designerii care îl transformă în artă:

Teodor Graur - artist - unul dintre cei mai importanți artiști ai anilor ’80, mânuiește o amplă panoplie de mijloace: performance, fotografie, sculptură, pictură și instalații. A participat la bienale internaționale din São Paulo, Istanbul şi Veneția, iar lucrările sale se află în muzee de artă contemporană din toata lumea.

Viorel Gheorghe - meșter - Marangozul echipei Asociației Ivan Patzaichin - Mila 23 este specializat în realizarea și repararea ambarcațiunilor tradiționale din lemn. Organizează cursuri cu elevi și tineri dornici să descopere meșteșugul și lucrul cu lemnul.

Mircea Cantor - artist - Inspirat de cultura materială tradițională, de obiectele și felul în care acestea ordonează simbolic universul rural, Mircea Cantor, laureat al premiului Marcel Duchamp, s-a alăturat cu modul său îndrăzneț de a studia cultura tradițională și de a-i transpune elementele în creație contemporană.

Tănase Burnar - meșter - Olarul Tănase Burnar continuă tradiția ceramicii de Săcel și faima tatălui său, Tănase Cocean, ale cărui obiecte de ceramică sunt astăzi prezente în numeroase muzee din lume.

Marius Alexe - Bean - artist - fondatorul trupei muzicale Subcarpați; lansează în 2022 Centrul Cultural Subcarpați, un spațiu cultural contemporan de promovare a folclorului, a tradițiilor și a meșteșugurilor din România, de învățare, creație contemporană și colaborări artistice interculturale. Exemple de conținut artistic propus de Centrul Cultural vor fi prezentate cu prilejul expoziției.

Adrian Mihaiu - meșter - specializat în meșteșugul instrumentelor tradiționale de suflat din lemn, transmite mai departe arta sa prin lecții de cioplire în lemn natural, sculptură, finisaje și lecții de cântec tradițional la cavalele produse în atelier. Alături de trupa Subcarpați, a coagulat comunități de tineri interesați să readucă în actualitate meșteșugul făuririi cavalului.

Oláh Gyárfás - artist - designerul din spatele brand-ului PATZAIKIN prezintă legătura organică pe care o stabilește cu materialul natural, pe care îl redă în forme dintre cele mai diverse, astfel încât obiectele de design lucrate în textil devin piese sculpturale care par să capete o viață proprie.

Melinda-Mária András - meșter - Melinda-Mária din Miercurea-Ciuc, experimentează cu meserii și meșteșuguri precum: înșiratul mărgelelor, croitul și cusutul, lucrul cu noi materii prime ca: lutul polimeric și pielea, cojoace realizate de mână, iar in domeniul împâslirii nunofelt cu lână merino și mătase.

Virgil Scripcariu - artist - opera lui fructifică figurativul în cheie contemporană dialogând intens cu operele epocilor clasice. Virgil s-a apropiat de universul ceramicii țărănești, punând în valoare această pasiune în calitate de creator al expunerii de ceramică țărănească în Muzeul-Atelier Școala de la Piscu.

Csaba Balint - meșter - meșterul olar lucrează de ani buni la Nocrich, în județul Sibiu, unde (re)animează meșteșugul într-un fost sat de olari săsesc, ocupându-se și de ateliere în cadrul unui centru de cercetași cu deschidere internațională.

Dan Vezentan - artist - explorează universul zootehnic-agricol și ecologia. Lucrările sale se inspiră din designul gospodăriilor și al sistemelor de hrănire ale animalelor, investigând domesticirea, producția de alimente, economia circulară și surplusul.

Csaba Racz - meșter - printre cei care țin vii meșteșugurile de potcovar sau curelar sunt Csaba Racz și tatăl său, din Suseni, singurii care mai fac hamuri pentru caii de povară, pe o distanță apreciabilă, de la Reghin până la Toplița.

Vizitatorii expoziției vor beneficia de tururi ghidate de vizitare a instalațiilor împreună cu artiștii și curatorul.

Detaliile agendei expoziției și ale evenimentelor organizate în contextul proiectului Conectat la natură (Tradiție circulară) vor fi disponibile pe www.traditiicreative.ro și în paginile de Facebook https://www.facebook.com/TraditiiCreative, https://www.facebook.com/romaniapoweredbynature, https://www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin și de Instagram https://www.instagram.com/TraditiiCreative.

Expoziția este realizată de Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23, în parteneriat cu DC Communication, Muzeul Național al Țăranului Român, Centrul Cultural Subcarpați, The Institute, fiind înscrisă pe lista de expoziții satelit participante la Romanian Design Week, ca parte a circuitului Design Go 2022. Expoziția face parte din proiectul cultural „Tradiție circulară (Conectat la natură)” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiect realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin ARCUB.

SERAFIM
Expoziție de pictură de Andreea Măiastra Aron
12 - 22 mai 2022

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 12 mai, ora 18.30, la Sala Acvariu, la vernisajul expoziției de pictură, Serafim, a artistei Andreea Măiastra Aron.

Lucrările sunt realizate în tehnica acuarelă pe hârtie și pictură în acrilic pe pânză. Ineditul acestei expoziții este abordarea simbolului ortodox al Serafimilor, îngeri cu șase perechi de aripi, într-o manieră ludică, aproape de ilustrația de carte pentru copii, în culori foarte aprinse și vii, pentru a-i aduce mai aproape de sufletele și inimile noastre.

Andreea Măiastra aduce prin jucăușenia și inocența sufletului de copil, o altă abordare a Sacralității Vieții, care poate avea profunzime și prin percepția mai sinceră, simplă, firească și naturală a copilului interior, aspect care se află în fiecare dintre noi, indiferent de ce vârsta am avea.

Serafimii își desfac aripile de culoare, zboară dincolo de spațiul ortodox al Europei de Est și primesc influențe din alte zone și culturi, din alte sisteme de credințe precum elemente din geometria sacră, simboluri ca floarea vieții, sămânța vieții, cubul lui Metatron, hexagrame i ching, simboluri din Cheile Genelor, sistemul reprezentărilor vizuale hinduse al Chakrelor sau arhetipuri ale arcanelor majore ale Tarotului. Serafimii creează Poduri curcubeu de unificare și aducere împreună a unor simboluri, arhetipuri și cunoașteri aparent fără legătură între ele.

În expoziție vor fi prezentate în jur de 25 de lucrări, în format romb.

„Serafimii sunt în format romb, deoarece am dorit să imprim dinamism formei picturii. Am rotit pătratul imaginii pentru ca prin ideea de rotire, de mișcare elicoidală, să amplifice energia emanată de îngerii pictați, printr-un tor, vortex de energie benefică pentru cei ce îi privesc.
Pictez acești serafimi, ca simbol al speranței și al bucuriei și am întotdeauna intenția, credința și ruga către Divin, ca ei să acționeze precum o mandală personală declanșatoare de Daruri și de Haruri, de Grație Divină și Duh Sfânt, dedicată celui ce comandă pictura cu propriul înger păzitor, dar și pentru cei ce îi privesc”.

Andreea Măiastra Aron este absolventă UnArte, a lucrat în diferite domenii ale creativității ca Fotograf, food-stylist, artist vizual-ilustrator. Putem spune că Măiastra lucrează elementele – cu Culoarea, Sunetul și Focul – prin dansul cu focul sau ritualurile focului pe care le organizează. Andreea este terapeut sound healing – lucrează cu vocea și toba șamanică, organizează ateliere de creativitate și dezvoltare personală aducând în prezent elemente de folclor și elemente ritualice ale unor sărbători tradițional românești ca modalități de autocunoaștere și conectare cu Sinele.
Portofoliul Andreei îl puteți vedea pe pagina de facebook Măiastra Art.

La vernisaj va avea loc un „Concert de sunete vindecătoare“. Invitatul special este Gabriel Bălașa care ne va încânta cu vibrațiile sonore ale instrumentului handpan. Îi puteți asculta creațiile muzicale pe pagina sa Bălașa Percussion sau pe canalul you tube al muzicianului, Bălașa Percussion.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Acvariu, până la 22 mai 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.

Things to a void in a black hole vacation
12 mai – 25 iunie 2022, MNŢRplusC

Vernisaj: sâmbătă, 14 mai 2022, orele 18.00 – 22.00

Ce-ți trece prin căpățână când te uiți în gol?
Mă dor mâinile și picioarele, mi-am bătut prea mult gura, am făcut progrese încet, zici că totul stă pe loc.
Nu cer decât o mare de liniște, vreau să mă relaxez, am muncit prea mult, n-am pierdut timpul, dar nici plăcut n-a fost neapărat.
N-am o ură, dar vreau doar să… știi?
Treji, dar cu ce cost?
Între 11 și 13 nu exist.
Acum că s-a terminat îmi iau vacanță și o să stau doar acasă.

Pastila Roz este o grupare artistică satirică, jovială și indiferentă formată din Beaver, Marian Codrea și Alexandru-Claudiu Maxim.

Expoziția este formată din două componente care funcționează independent:

• O instalație mixed media
• Un film de animație proiectat în cadrul expoziției.

Instalația sculpturală urmărește crearea unui volum meditativ, aproape aseptic, construit din siluete umane, lumini, umbre, reflexii și spațiu gol. Personajele sunt prinse în momente la granița dintre relaxare și tensiune. Lumina este elementul care fixează și blochează în spațiu manifestări care în mod normal au o dinamică temporală, similar tehnicii fotografice, dar în această situație capătă volum.

Crossing the Styx - Whispers from the Underworld - proiecție în cadrul expoziției

Filmul de animație oferă o experiență într-un teritoriu sonor și vizual, aflat dincolo de obișnuit, de marginile convențiilor, în care nu poți intra decât „murind” pentru tot ceea ce crezi că ești și că știi. Contactul cu „lumea umbrelor” poate avea o putere transformatoare. Este o metaforă ce ne îndeamnă la introspecții, la reflecții profunde, la reconsiderări ale reperelor realităților individuale și colective.
Animația este realizată de Alexandru Claudiu Maxim, iar muzica este compusă de Irinel Anghel.
A fost lansat în cadrul Ligeti Festival #3 în 2020, online și a mai participat în competiția națională BIEFF 2021.
Durată: 57 minute

În fiecare sâmbătă, între 14.05-18.06.2022 va avea loc o proiecție a filmului de animație „Crossing the Styx - Whispers from the Underworld” pentru maximum 6 spectatori. Vor avea loc trei proiecții simultan în cadrul expoziției, fiecare spectator având căști audio separate pentru a putea experimenta în solitudine filmul.

Pentru rezervări - maxim.claudiu@gmail.com

Program expoziție:

21 mai, orele 15:00 -17:00
28 mai, orele 15:00 -17:00
04 iunie, orele 15:00 -17:00
11 iunie, orele 15:00 -17:00
18 iunie, orele 15:00 -17:00
25 iunie, orele 15:00 -17:00

Program proiecție film:

21 mai, de la ora 17:00
28 mai, de la ora 17:00
04 iunie, de la ora 17:00
11 iunie, de la ora 17:00
18 iunie, de la ora 17:00
25 iunie, de la ora 17:00

Despre Beaver
Artist plastic contemporan.
A studiat grafica, dar e mai preocupat și interesat de pictură. În general lucrează în ulei, dar experimentează și cu alte materiale. Tematic și stilistic este foarte divers: fie lucrează cu meticulozitate și realist, fie puternic abstract. Spectrul său ideatic pornește de la visceralități baroce, trece prin estetica vulgarului și ajunge la un absurd existențial plin de umor.
https://instagram.com/beaver.ism

Despre Marian Codrea
Artist vizual contemporan.
A studiat sculptura, dar e interesat de a face conexiuni între sculptura "tradițională" și multimedia. Apelează la tehnologii precum 3D scan/print și simulează realități pe care le transforma în obiecte sculpturale. Este manager The Art Machine.
https://instagram.com/mariancodrea

Despre Alexandru Claudiu Maxim
https://instagram.com/alexandruclaudiumaxim
Artist vizual, editor video, manager The Art Machine.

Despre Irinel Anghel (1969), compozitoare, performer vocal, artist interdisciplinar
A absolvit cursurile Liceului de Muzică „George Enescu” din București, secţia pian (1988) şi pe cele ale Universităţii de Muzică din București, secţia Muzicologie (1994) şi secţia Compoziție (1996). Master în Muzicologie (1995) şi Compoziţie (1997), Irinel Anghel este doctor în ştiinţe muzicale din 2003 și absolventă a programului postdoctoral (MIDAS) în cadrul UNMB (2013).
Creaţia ei este compusă din lucrări instrumentale, muzică de cameră, electronică, lucrări simfonice şi muzică de teatru. Din 2008, activitatea ei este dedicată artei interdisciplinare, hibride, de fuziune si performance art-ului. Este adepta artei experiențiale cu detente suprarealiste.

CONFERINȚELE DE LA ȘOSEA
Oșenie fără țară
17 mai 2022, de la ora 17:00, în sala Media

Muzeul Național al Țăranului Român, cunoscut pe vremuri și ca Muzeul de la Șosea, va relua în cursul anului 2022 ciclul său de conferințe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradițiilor în cultura română actuală. Conferințele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialiști din domeniile umaniste.

Marți, 17 mai 2022, de la ora 17:00, în sala Media, vă invităm la conferința Oșenie fără țară susținută de Mihaela Grigorean de la Muzeul Județean Satu Mare. Autoarea propune o incursiune în autoetnografia unei cercetări care interoghează conceptul de tradiție prin câteva decupaje ale resetării identitare, identificate atât în aspectele de ceremonial, cât și la nivelul mentalităților și a viziunii despre lume în zona Oaș.

Pe pragul dintre intrarea și ieșirea din ritual, ecuația existenței oșenești se reconfigurează anual, sporindu-și necunoscutele pribegiei în siajul dramatic al unei rupturi definitorii, dar nu definitive, față de (re)cunoașterea tradiției. Străinul de acasă trăiește firesc paradoxurile oșeniei, unificându-i contradicțiile după rânduiala inimii: bogăția pustie, aici în-afară, prezența absentă, mândria betonului, nădăjduita așteptare, nunta anului, vacanța pentru lucru, amăreala banilor, explozia dorului, marginea centrului, tropotitul însingurării, țâpuritura dezrădăcinării, țipătul culorilor...

Conferința va fi moderată de Corina Iosif (etnolog, Muzeul Național al Țăranului Român).

Intrarea este liberă.

JUST MIRELA
Expoziţie de artă vizuală, pictură, video-mapping
3 - 28 mai 2022, Sala Irina Nicolau

Evenimentul marchează 50 de ani de existenţă, este o legătură vizuală, artistică, culturală între: etape de creație, etape de viață, cuvinte cheie, jocuri de culoare, forme, compoziţii, prietenii...

Gata, trecem la lucruri serioase: hai la joacă!
Din aprilie până-n iunie, la Muzeul Național al Țăranului Român, la Atelierul de Creativitate
Mai – Iunie 2022

Ana noastră n-are mere, dar are o grămadă de idei trăsnite: cum că ar fi cazul să inventăm o trusă de reparat cerul, ba și o scară luuungă, cu cozi de pisici, să-l gâdilăm. Și dacă te-ai prins în joaca ei, cu siguranță că-ți vei dori să răsucești nori pe furculiță, să stai de vorbă cu soarele insomniac cu trei sprâncene sau să te împrietenești cu Sfântul Gâză.

Beatrice are chef de joacă, așa că pornind de la povești populare, obiceiuri, personaje fantastice din mitologia populară sau poveşti din calendar, poți crea fie păpuși din hârtie, siluete pentru teatru de umbre sau motocei, fie alte și alte obiecte bune de luat acasă și jucat cu ele.
La atelierele Valentinei e liber la imaginat. Dar nu îți închipui că doar visezi, așaaa, cu orele, ci și construiești. Ce? Păi jurnale-fortărețe sau jurnale-baloane, animații, cuvinte-colaj sau colaje-cuvinte, un altfel de dicționAR (da, da, este vorba despre realitatea augmentată), descifrezi sau creezi imagini și povești.

Cu Raluca iei o poveste plictisitoare, o desfaci în bucăți mici, o cânți pe rock sau operă, o joci, o colorezi și o faci cea mai veselă sau cea mai dramatică sau neștiută sau... ce mai încoace și-n colo, cea mai cea poveste.

Cu Lidia coși, descoși, bați la război, ba cu spata, ba cu furculița.

Și poți termina săptămână cu Călin, dându-vă în scrânciob la capete diferite de fluier.

Costul unui atelier: 25 de lei/întâlnire. Programul, mai jos.

Cum avem un număr maxim de persoane cu care lucrăm, înscrierea este importantă și se face la adresa de email atelieruldecreativitate@gmail.com sau prin formularul de înscriere, ori la numărul de telefon 0723 086 178 (în intervalul orar 9.00-15.00, de luni până vineri).

Pentru a asigura un mai bun acces grupurilor școlare, educatorii și cadrele didactice ne pot contacta la telefon, pentru a se programa la oricare dintre atelierele propuse, în zilele și la orele dorite, în funcție de disponibilitatea spațiului.

PROGRAM
11 - 20 mai 2022

SĂPTĂMÂNA A II-A

MIERCURI, 11 MAI

10.00-11.30 Povești bricolate cu Beatrice Iordan - Povești ștampilate.
HARTA UNUI SAT IMAGINAR
Pornind de la imagini vechi din arhivă vom încerca să refacem în felul nostru lumea satului românesc de odinioară. Vom observa diferite tipuri de case și așezări, formele de relief unde se întindeau satele, animalele care mișunau prin ograda casei, grădinile pline de flori și vegetație, oamenii care animau satul, biserica, lăutarii…. Toate acestea vor fi așezate într-o lucrare de mari dimensiuni cu ajutorul ștampilelor create și lucrate de participanți. Lucrarea de mari dimensiuni va rămâne la atelier sau în cazul unui grup şcolar va putea fi luată. Atelierul se adresează copiilor peste 7 ani.

12.30-14.00 Steaua cu umeri - atelier cu Ana Petrovici-Popescu
Se spune că fiecare om primește la naștere o stea a lui și ca să nu se prăbușească, cerul a ales să se sprijine pe stele. Ne vom imagina în carton și culori o stea-candelabrul personalizată – fiecare poate aduce un obiect ce va fi agățat de candelabru, ca de exemplu o scoică pentru a cuprinde ideea de sunet -, căruia îi vom construi un picior sau un stâlp de casă pentru a pune umărul la susținerea cerului. La final vom aduna toate stelele realizate într-o constelație particulară sub un cer satinat. Atelierul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani, pentru cel mult 10 participanți.

JOI, 12 MAI

10.00-11.30 - Atelier de construit jurnale de poveste cu Valentina Bâcu
La atelierul de Construit jurnale de poveste, îți vei construi jurnalul după chipul și asemănarea personajului/ personajelor de poveste preferate. Te poți gândi la o fortăreață închisă sau păzită cu strășnicie de un balaur cu șapte capete sau de un dragon adormit, în care gândurile tale să fie ferite de ochii celorlalți. Sau poți să-l construiești sub forma unul balon pregătit să te poarte în ținuturi îndepărtate. Ori, de ce nu, sub forma unui palat, în care se pregătește cel mai important bal al anului și la care-ți inviți toți prietenii. Vârsta recomandată - peste 8 ani

12.30-14.00 Povești bricolate cu Beatrice Iordan - Atelier de teatru de umbre
La început copiii vor afla ce este teatrul de umbre, când și unde a apărut. Li se vor istorisi două legende care vorbesc despre începuturile teatrului de umbre. Apoi, pe baza unei povești simple, copiii vor trece la lucrul efectiv: împreună cu părinții, vor fi împărțiți pe echipe și vor lucra siluetele reprezentând personajele poveștii. La sfârşit fiecare echipă va realiza o scurtă reprezentație teatrală: ei vor mânui la panou siluetele tocmai construite – ajutați de adulți – și vor interpreta povestea propusă de coordonator. La sfârșit toți copiii și părinții vor primi aplauze bine meritate. Atelier dedicat copiilor peste 4 ani. Este recomandat ca un adult să însoțească, în timpul atelierului, copiii de vârste mici.

VINERI, 13 MAI

10.00-11.00 Povești cu urechi, atelierul lui Călin Torsan
(o întâlnire muzicală destinată copiilor cu vârste începând de la 10 ani) Ne vom legăna împreună pe o creangă cântătoare, dându-ne în scrânciob la capete diferite de fluier. Eu, povestindu-vă despre ele și făcându-le să răsune. Voi, ascultând sunete și cuvinte. Adică povești... Pentru cel mult 20 de persoane de la 10 la 18 ani.

12.30-14.00 DicționAR pe sărite – călătorii în jurul lumii de-altădată cu Valentina Bâcu
O călătorie poate fi mult așteptată sau, dimpotrivă, apărută dintr-un gând sau o nevoie ce nu suportă amânare. Ca să pornești azi într-o călătorie, ai nevoie de un plan și de un geamantan, de un bilet de tren/avion, de o hartă sau de baterie la telefon sau, de ce nu, de o carte sau de o pereche de ochelari 3 D care să te transporte în lumi imaginate de alții. Dar cum crezi că ar arăta bagajul tău și cum ai călători dacă ai fi trăit acum o sută de ani? Poate ai lua cu tine țolul, care să-ți țină de cald sau adăpost, ocarina, care să-ți țină de urât, o pereche de opinci și o cămașă cu altiță, poate chiar și un frumos zgărdan. Te întrebi ce accesorii sunt acestea, fiindcă nu-ți amintești să fi fost pe vreo listă? Te invit să le descoperi alături de alte cuvinte aproape uitate, din vocabularul țărănesc, într-un atelier în care vom călători virtual în lumea țărănească de altădată. Vom scotoci prin Arhiva de Imagine a Muzeului Țăranului Român, dar vom folosi și realitatea augmentată pentru a ne imagina călători ai vremurilor trecute. Atelierul își propune prezentarea interactivă a unui Dicționar etnologic, care va consta în realizarea unei instalații artistice împreună cu toți participanții. Recomandat copiilor cu vârsta mai mare de 9 ani.

SĂPTĂMÂNA A III-A

LUNI, 16 MAI

10.00-11.30 Program dedicat fundațiilor și asociațiilor

MARȚI, 17 MAI

10.00-12.00 Povești bricolate cu Beatrice Iordan - Broşe, figurine, păpuşi, flori din lână netoarsă
TEHNICA DE ÎMPÂSLIT CU AJUTORUL APEI ŞI A SĂPUNULUI
După ce vom asculta o mică poveste vom trece la lucru realizând tema propusă de coordonatorul atelierului. Vom crea obiecte de mici dimensiuni: poate o gărgăriță, poate o bilă magică, plină cu vise colorate. Atelierul, dedicat copiilor peste 4 ani, este unul care încurajează lucrul copil-adult, mai ales atunci când copilul este de vârstă mică. La sfârşitul atelierului obiectele realizate vor putea fi luate acasă.

12.30-14.00 Soarele insomniac cu trei sprâncene - atelier cu Ana Petrovici-Popescu
După ce își termină treaba, Soarele se duce la culcare, însă numai după ce roagă monștrii din cer să-l trezească atunci când e timpul să răsară din nou. Însă monștrii obișnuiesc să facă gălăgie noaptea, asta pentru ca dorm ziua pe săturate, și bietul Soare nu reușește să adoarmă. Așa că în zilele în care Soarele nu apare pe cer, să știți că nu a închis un ochi și nu vrea să fie văzut cu cearcăne. Ca să-i spunem necazul, vom construi împreună din carton un Soare cu trei sprâncene – ce vor reprezenta stările sufletești ale sus-numitului, după cum urmează: una în sus pentru mirare, alta pe orizontală pentru relaxare, iar ultima în jos pentru supărare - deasupra fiecărui ochi, apoi ne vom imagina cu ajutorul sârmei, cu ce se ocupă monștrii de fac așa de mult zgomot. Atelierul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani, pentru cel mult 10 participanți.

MIERCURI, 18 MAI

10.00-11.30 Povești bricolate cu Beatrice Iordan - Păpuşă pe deget
Folosind un material special care are drept calitate uscarea rapidă, vom realiza personaje mici, cât un deget, pe care le vom putea „juca” în mici scenete inventate de participanţi. Atelierul este dedicat copiilor de peste 4 ani, iar însoțitorii pot lua parte la atelier și da o mână de ajutor, mai ales celor mai mici participanți.

12.30-14.00 Trăsnetul cu scame pe limbă și norii răsuciți pe furculiță - atelier cu Ana Petrovici-Popescu
Atunci când e furtună mare își face apariția dumnezeul trăsnetului, Perun, născut din doi nori căpoși, apoi cerul gâfâie de parcă ar fi la sala de sport, iar norii sar coarda până aproape de pământ. Ce s-ar întâmpla dacă cerul s-ar apropia de noi? Ar putea norii supărăcioși să se formeze și din aburul pe care îl scoatem din gură, din ceaiul fierbinte sau din aburul mămăligii proaspăt răsturnate? Oare cum arată Perun și ce legătură are el cu cearta norilor? Ne propunem să îl creăm din carton și culori pe dumnezeul tunetului alături de rudele lui și de norii pitici formați de propria gură. Atelierul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 9-12 ani, pentru cel mult 10 participanți.

JOI, 19 MAI

10.00-11.30 - Ce vedem când privim? cu Valentina Bâcu
Ți s-a întâmplat vreodată să dai peste o fotografie alb-negru, îngălbenită la colțuri, într-un raft al (stră)bunicilor, și să te izbească asemănarea cu străbunica/străbunicul? Evident, diferă veșmintele, podoabele și alte accesorii, precum și faptul că personajul ”pozează”, pe când tu ești obișnuit/ă mai mult cu selfie-urile. Dar privirea blândă o regăsești și-n ochii bunicii/bunicului atunci când îți spune povești. Cu cât privești mai mult, cu atât începi să observi mai multe asemănări - și ție îți place să porți părul într-o parte sau cu împletituri sofisticate, haine înflorate sau eșarfe de mătase. Cu ajutorul fotografiilor din Arhiva de Imagine MȚR, te provoc să te oprești pentru o oră și jumătate, să privești și să (te) gândești într-o fotografie din alte vremuri. Recomandat copiilor cu vârsta peste 10 ani.

12.30-14.00 Povești bricolate cu Beatrice Iordan - Atelier de teatru de umbre
La început copiii vor afla ce este teatrul de umbre, când și unde a apărut. Li se vor istorisi două legende care vorbesc despre începuturile teatrului de umbre. Apoi, pe baza unei povești simple, copiii vor trece la lucrul efectiv: împreună cu părinții, vor fi împărțiți pe echipe și vor lucra siluetele reprezentând personajele poveștii. La sfârşit fiecare echipă va realiza o scurtă reprezentație teatrală: ei vor mânui la panou siluetele tocmai construite – ajutați de adulți – și vor interpreta povestea propusă de coordonator. La sfârșit toți copiii și părinții vor primi aplauze bine meritate. Atelier dedicat copiilor peste 4 ani. Este recomandat ca un adult să însoțească, în timpul atelierului, copiii de vârste mici.

VINERI, 20 MAI

10.00-11.00 - Povești cu urechi, atelierul lui Călin Torsan
(o întâlnire muzicală destinată copiilor cu vârste începând de la 10 ani) Ne vom legăna împreună pe o creangă cântătoare, dându-ne în scrânciob la capete diferite de fluier. Eu, povestindu-vă despre ele și făcându-le să răsune. Voi, ascultând sunete și cuvinte. Adică povești... Pentru cel mult 20 de persoane de la 10 la 18 ani.

12.30-14.00 Atelier de imaginat personaje din expresii cu tâlc folosind tehnica realizării colajului cu Valentina Bâcu
Te-ai întrebat vreodată cum arată „Jumătate-de-om-călare-pe-jumatate-de-iepure-șchiop" sau cum erau vremurile „pe când se băteau urșii în coade" sau „pe când se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci și nouă de oca de fier"? Limba română este plină de zicale și de expresii populare cu tâlc, pe care le transpunem creativ folosind tehnica realizării colajului. Nu vom avea nevoie decât de câteva resturi de materiale - fotografii din reviste, ziare vechi, ambalaje, felicitări sau chiar banala hârtie de împachetat, țesături, nasturi etc. Ingredientele principale pe care trebuie să le aduci tu sunt veselia și creativitatea. Și-am încălecat pe-o șa și te-aștept să conturăm povestea ta. Vârsta recomandată - peste 7 ani

CEREMONIALE
Expoziţie de pictură şi sculptură
5 - 21 mai 2022

Galeria ArhivaDeArtă, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă aşteaptă la Sala Noua Galerie, să vizitați expoziția Ceremoniale, eveniment realizat cu scop caritabil, în beneficiul Societății Naționale de Cruce Roșie din România.

Ceremonii. Tradiție. Cultură. Acestea sunt cuvintele care ar putea descrie cel mai bine multitudinea de tablouri, pictate în ulei pe pânză, însoțite de sculpturile din oțel şi lemn.

Expoziția temporară, deschisă la Sala Noua Galerie a Muzeul Național al Țăranului Român, ne introduce în viața cotidiană a ceremoniilor din toate timpurile. Atât ceremoniile bisericești, cât și cele civile împărtășesc puternicele influențe psihologice, sociale și culturale pe care toate ceremoniile încearcă să le atingă. Evident, stilul muzicii interpretate, cuvintele folosite, alte componente și structura lor variază.

La ceremoniile civice exista un număr surprinzător de elemente tradiționale antice atât în ceremoniile bisericești, cât și în cele civile din lumea occidentală. Ceremoniile cheie datează din perioada pre-creștină romană și greacă, iar practicile lor au continuat de-a lungul secolelor.

Curator: Armand Steriadi

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Noua Galerie, până pe 21 mai 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.

Prețul biletului de intrare: adulți - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor - 2 lei.

CERUL
De la ruși vine ploaia
5 – 19 mai 2022

Curator: Andrei Tudoran

Prima expoziție personală a lui Andrei Vlădeanu poate fi vizitată la sala Media. Conceptul pictural al artistului a plecat de la ideea că singura zonă din viața noastră unde întâlnim absolut toate culorile inventate și neinventate încă este CERUL.

Închis, deschis. Rece, cald. Liniștit sau agitat.

Pensulele l-au dus mai departe și au început să apară proiecțiile, în trecut, prezent și viitor. Proiecții din și de stânga.

Dacă Malevici a pus Pătratul Negru în calea progresului care se anunță – și a alergat înaintea lui în încercarea de a bloca o tendință lipsită de sens care nu duce nicăieri – Andrei Vlădeanu îndrăznește să privească cerul peste umăr înapoi și să introducă în discursul său vizual un trecut destul de recent.

Pentru că ceruri colorate au fost, sunt și vor mai fi.

CERUL, îngrijorare și speranță, o expoziție de pictură și nu numai.

Local Craft Beer Fair
Târgul de bere artizanală românească
13 – 15 mai 2022, orele 12.00 – 22.00

Local Craft Beer Fair este târgul de bere artizanală organizat de Asociația Producătorilor de Bere Artizanală din România (APBA).

La prima sa ediție, care se va desfășura între 13 și 15 mai 2022, în curtea Muzeului Național al Țăranului Român, veți putea face cunoștință cu creațiile spumoase ale unor microberării din București sau din preajmă: Anagram, Clandestin, Olovina și Zăganu.

Vor fi peste 50 de beri diferite, la sticlă sau pahar, precum și food truck-uri cu preparate variate, care să se potrivească bine cu berea.

Programul târgului este vineri, sâmbătă și duminică, de la ora 12.00 la 22.00, iar intrarea este liberă.

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.invietraditia.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, cult-ura.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.

De Ziua Internațională a Dansului, o nouă premieră la TAM
Muzică-Dans-Arte 26 Aprilie 2024, 10:53

De Ziua Internațională a Dansului, o nouă premieră la TAM

Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe anunță premiera spectacolului de mișcare MEMETICS,...

De Ziua Internațională a Dansului, o nouă premieră la TAM
Istoria pe care o vrem, o facem împreună: Filarmonica George Enescu și Ateneul Român își propun să devină inima culturală a Bucureștiului, un punct de conectare a României la pulsul muzicii, ideilor și valorilor universale
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2024, 20:20

Istoria pe care o vrem, o facem împreună: Filarmonica George Enescu și Ateneul Român își propun să devină inima culturală a Bucureștiului, un punct de conectare a României la pulsul muzicii, ideilor și valorilor universale

Filarmonica George Enescu (FGE) , cea mai importantă filarmonică din țară, și Ateneul Român, construit ca templu...

Istoria pe care o vrem, o facem împreună: Filarmonica George Enescu și Ateneul Român își propun să devină inima culturală a Bucureștiului, un punct de conectare a României la pulsul muzicii, ideilor și valorilor universale
Romanian Design Week: între 24 mai și 2 iunie publicul va admira 9 expoziții internaționale în cadrul formatului RDW Design Flags
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2024, 13:04

Romanian Design Week: între 24 mai și 2 iunie publicul va admira 9 expoziții internaționale în cadrul formatului RDW Design Flags

RDW Design Flags revine anul acesta în programul festivalului Romanian Design Week, aducând în fața...

Romanian Design Week: între 24 mai și 2 iunie publicul va admira 9 expoziții internaționale în cadrul formatului RDW Design Flags
Weekend cultural - Recomandări pentru 26-28 aprilie
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2024, 12:55

Weekend cultural - Recomandări pentru 26-28 aprilie

Cauţi idei de petrecerea timpului liber ? Îţi sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat in weekend!  ...

Weekend cultural - Recomandări pentru 26-28 aprilie
TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2024, 11:04

TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român

Duminica cea de pe urmă din Păresimi sau din Postul Mare este cunoscută sub numele de Florii, Duminica Floriilor sau Duminica...

TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român
România Atractivă este primul program de turism cultural care scoate la lumină obiective de patrimoniu mai puțin cunoscute
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2024, 10:58

România Atractivă este primul program de turism cultural care scoate la lumină obiective de patrimoniu mai puțin cunoscute

România Atractivă, programul național de susținere a turismului cultural, finanțat prin PNRR, va fi lansat în mai...

România Atractivă este primul program de turism cultural care scoate la lumină obiective de patrimoniu mai puțin cunoscute
MEET THE DREAMERS - Cunoaște Visătorii
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2024, 10:49

MEET THE DREAMERS - Cunoaște Visătorii

Fundația Calea Victoriei vă invită  luni,   13 mai, la Sala Luceafărul, de la 19:30 , la un eveniment cu ...

MEET THE DREAMERS - Cunoaște Visătorii
Art Battle revine cu a treia editie, la Palatul Bragadiru, pe 27 aprilie
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2024, 07:00

Art Battle revine cu a treia editie, la Palatul Bragadiru, pe 27 aprilie

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul...

Art Battle revine cu a treia editie, la Palatul Bragadiru, pe 27 aprilie
Ascultă live

Ascultă live

21:10 - 22:00
Idei în nocturnă - Izvoare de filosofie
Ascultă live Radio România Cultural
21:30 - 22:00
Fotbal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
iSport
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru