Siluete, umbre și expresii plastice
21 February 2019
Cu ardoare, dar nevăzut de public
7 March 2019

Femeia-Artist, la loc de cinste

Women Power in Art este titlul unei expoziții care supune atenției tuturor, opera de artă executată de femeia-artist în plastica românească.

În perioada 21 februarie – 9 iunie 2019, curatorul Cosmin Năsui de la PostModernism Museum a organizat la Castelul Cantacuzino, Bușteni o expoziție de anvergură a cărei miză este chiar punerea femeii creatoare la loc de cinste în istoria artei plastice din România.

PostModernism Museum propune privitorilor ”în arcul temporal al ultimei sute de ani” o serie de lucrări, acum, ieșite la lumina zilei din colecții de artă private (13 la număr) și oferite iubitorilor de frumos.

Expoziția Women Power in Art, parcurgând circa 100 de ani de istorie a picturii, graficii, sculpturii și artelor decorative -este structurată pe câteva centre de interes care urmăresc, cum era de altfel de înțeles, etapele istorice prin care a trecut țara: perioada interbelică, comunismul și desigur, perioada de libertate și efervescență de după 1989.

Expoziția „Women Power in Art” beneficiază de câteva cercetări și studii de istoria artei. Dintre acestea, le amintim aici, pe cele scrise de: Luiza Barcan, Adrian Buga, Alin Ciupală, Marian Constantin, Cătălin Davidescu, Yvonne Hasan, Iulia Mesea, Cosmin Nasui, Dodo Niță, Ileana Pintilie, Radu Popica, Cristian Vasile, Victor Sămărtinean, Ioana Vlasiu.  

Proiectul „Centenarul femeilor din arta românească” (expoziția este o reușită exemplificare vizuală) va continua, ca de altfel și studiile legate de opera femeii-artist, de-alungul vremii.

Realizator Roxana Păsculescu