Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – cel mai amplu eveniment dedicat artelor spectacolului din Sezonul România-Franța
25 June 2019
„Vara în care mama a avut ochii verzi”, în avanpremieră joi, 27 iunie, la TNRS
27 June 2019

Festivalul de film „Lumi comuniste pe ecran: Dincolo de alb și negru”

Festivalul de film „Lumi comuniste pe ecran: Dincolo de alb și negru” intră în a treia zi. Astazi, miercuri 26 iunie, de la ora 20.00, vom proiecta două filme ale renumitului regizor Abderrahmane Sissako. Înainte de primul film, profesoara Kristin Roth-Ey va prezenta în engleză aceste filme și cariera regizolului. Filmele prezintă povești fascinante legate de perioada în care acest artist a studiat în Moscova la Institutul Unional de Film (VGIK, 1983-1989). Sissako este poate cel mai cunoscut regizor african al momentului. Filmele incluse în festival au fost obținute de la Cinemateca Africii cu ajutorul Institutului Francez.

Ca adolescent, în timp ce locuia în Nouakchott, capitala Mauritaniei, Sissako a frecventat Centrul Cultural Rus. Aici a beneficiat de o bursă de studii oferită de statul sovietic. Mulți alți fondatori ai cinematografiei africane și-au făcut studiile în URSS, printre aceștia numărându-se poate cel mai important dintre ei Ousmane Sembene (Senegal), dar și Sarah Maldoror, realizatoarea filmului Monangambé, care va fi difuzat mâine (ora 19.00), în ultima zi a festivalului. Pentru Sissako și alți colegi ai lui, posibilitatea de a obține o diplomă universitară a reprezentat un semn al „prieteniei sovietice” într-un moment în care țările din Africa încercau să își găsească propria cale de dezvoltare și identitatea politică odată cu eliberarea de sub dominația colonială. 

Amintirile lui Sissako despre Moscova înainte de 1989 sunt ambivalente: „Exista un cliché conform căruia africanii veneau doar pentru educație, dar nu erau artiști”. El însă respinge ideea că Uniunea Sovietică la acea vreme se confrunta cu un rasism mai profund decât cel occidental. Astfel, el declară, folosind o formulare provocatoare: „Celor din Vest întotdeauna le place să creadă că altcineva sferă de rasism. Este adevărat că în Rusia era mai ușor să întâlnești o persoană care să îți spună ca ești o maimuță africană. Dar în Londra, poți la fel de bine să te găsești într-un ascensor cu un rasist. Doar că nu ai de unde să ști pentru că acesta îți zâmbește. ”

Cele două filme, „Octombrie” și „Rostov-Luanda” abordează teme legate de perioada petrecută de Sissako în Uniunea Sovietică, reflectând transformările profunde ce aveau loc simultan în Africa și în blocul socialist. În același timp ele demonstrează influența școlii cinematografice sovietice asupra opțiunilor estetice și vizuale ale regizorului (de exemplu, o referință directă în „Octombrie” la filmul lui Andrei Tarkovsky, „Andrei Rublev”). „Octombrie” prezintă povestea de dragoste a lui Idrissa (student african la Moscova) și a Irei (o tânără din Rusia). Drama celor doi scoate în evidență problemele contidiene rezultate în urma solidarităților revoluționare și umane dintre Uniunea Sovietică și țările africane.

„Rostov-Luanda” este un jurnal de călătorie, personajele principale sunt în căutarea trecutului pentru a înțelege prezentul. Regizorul Abderrahmane Sissako împreună cu un fost combatant al războiului de eliberare națională din Angola, pe care îl întâlnise inițial în 1980 la Rostov-pe-Don, pornesc, șaisprezece ani mai tîrziu, în căutarea unui prieten din perioada studenției în Uniunea Sovietică, traversând Angola și Benin. Filmul analizează speranțele revoluționare și deziluziile perioadei de după obținerea independenței în Africa, dar și destinele individuale ale celor prinși în tumultul istoriei. El pune în lumină soarta unei întregi generații de tineri africani, al cărei optimism inițial este zdrobit de tumultul politic al ultimei decade a Războiului Rece.

Vă remintim că festivalul va proiecta joi, 27 iunie, începând cu ora 19.00, scurt-metrajul angolez „Monangambé” și, începând cu ora 19.40, documentarul „Cuba: O odisee africană”. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/335109267183644/.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului “Globalizarea Socialismului: Conexiuni între Europa de Est şi ‘Lumea a Treia'” (http://socialismgoesglobal.exeter.ac.uk/), implementat de universităţile College London, Exeter, Oxford, Leipzig, Columbia, Belgrad şi Academia Ungară de Ştiinţe şi finanţat de Arts and Humanities Research Council (Marea Britanie).

Partenerii festivalului sunt: Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română, British Council, Institutul Francez, La Cinémathèque Afrique, Centrul Rus de Știință și Cultură, Ambasada Cubei în România, Asociația „Respiro”-Human Rights Research Center și Asociația ArtViva.

Parteneri media: Radio România Cultural, Scena9, Agerpres, Contributors.ro.