„Cap și Pajură”, de Nicolae Constantin Tănase, premiera mondială la Prague IFF. Filmul va rula în cinematografele românești din 10 mai 2019
8 March 2019
Programul lunilor martie-aprilie la MiniREACTOR
11 March 2019

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM „ARIPI”

Ediția a III-a, 12-15 martie 2019

ARTA UNEȘTE LUMEA

Festivalul de film al țărilor CSI vă oferă și în acest an un program complex, de 16 filme, scurtmetraje, documentare, animații și filme de lungmetraj din Armenia, Azerbaijan, Kazahstan, Federația Rusă și Republica Moldova, alături de partenerul tradițional, România, și țara invitat de onoare a acestei ediții, ISRAEL.

Filmul de deschidere a ediției din acest an este un documentar scris, regizat și produs de Catherine Laurie despre călătoria epică și comemorativă a 11 motocicliști, din Israel spre Berlin, creuzetul soluției finale hitleriste – „Înapoi la Berlin”. Vizionarea va avea loc în prezența domnului Maximillian Marco Katz, unul dintre cei 11 protagoniști, la sala cinema Horia Bernea a Muzeului Țăranului Român, pe 12 martie, de la ora 18.00.

România, țară partener permanent al festivalului, va fi reprezentată de 2 documentare și un scurtmetraj multipremiat. În prima zi a festivalului, exact la data aniversării a 90 de ani de viață, 12 martie, un documentar emoționant despre domnul Nussbaum, supraviețuitor al lagărului de exterminare Auschwitz, în regia lui Csibi Laszlo – „Nussbaum 95736”. Regizoarea Armine Varujan, alături de producătoarea ei Anda Cruceanu vă propun povestea incredibilă a lui Hartin Fringhian, un film inspirat din romanul Cartea Șoaptelor de Varujan Vosganian – „Când moartea întârzie să apară”. Cel mai premiat scurtmetraj românesc în 2018 și 2019, câștigătorul Marelui Premiu la Clermont Ferrand, „Cadoul de Crăciun”, va fi proiectat în prezența autorului, Bogdan Mureșanu.

Rusia este prezentă în prima zi de festival cu o producție Lenfilm 2017, „Mai sunt trei zile până la primăvară”, un film bazat pe fapte reale, despre onoare, curaj și iubire în timpul Blocadei Leningradului, de la a cărui eliberare s-au aniversat în luna ianuarie 75 de ani. Pentru copii și nu numai, am pregătit un basm cunoscut într-o adaptare foarte amuzantă și aparte, „Cenușăreasa”, o producție Lenfilm 1947. Filmul de închidere este o comedie dinamică și foarte actuală, scenariul Margarita Simonian, regia Tigran Keosaian. Acțiunea are loc în zilele noastre, într-o vară fierbinte, pe o mare liniștită. Podul Crimeii e în plină construcție în Kerci și totul ar fi fost bine dacă nu era moscovitul de la PR. El aduce pe șantier o echipă de televiziune din America și, evident, o carieristă de clasă, pentru a cărei inimă eroii filmului vor începe să se bată – „Podul Crimeea. Construit cu iubire!”.

Republica Moldova este la prima participare cu un scurtmetraj în cheie comică, scris și regizat de binecunoscutul Valeriu Andriuță, cu o distribuție de zile mari – „Chers Amis”.

„Holy Cow” – filmul care reprezintă Azerbaijanul în această ediție a festivalului Aripi, este un documentar plin de umor și sensibilitate, regizat de Imam Hasanov, despre frumusețea și dificultățile vieții într-un sat azer. Filmul este co-produs de Azerbaijan cu Germania și România.

Kazahstan este reprezentat de documentarul realizat în parteneriat de Ambasada Republicii Kazahstan cu TVR, „Astana – capitala măreței stepe, alături de două filme artistice cu distribuții internaționale binecunoscute: „Nomad”, un epic istoric și „Așa s-au aliniat stelele”, bazat pe fapte reale din viața primului președinte al Republicii, domnul Nursultan Nazarbaev.

IFCA Armenia vă oferă anul acesta, în alb-negru, 3 scurtmetraje selectate la prestigioase festivaluri internaționale: „Bojo” – o animație despre prietenie, „Breaking Silence” – 2 minute intense despre arhitectura tradițională și „Adiere de vânt” sau ce surprize pot ascunde o scrisoare, alături de un lungmetraj „Ioana și Vocile” – o călătorie simbol prin Armenia de după recentul război în căutarea glasului iubirii. Actrița și regizoarea Armine Anda va fi prezentă la proiecții și Q&A și va susține, de asemenea, un masterclass de actorie pe metoda Mihail Cehov pentru care locurile sunt deja complet ocupate.

Conferința de presă va avea loc pe data de 11 martie la sediul Centrului Rus pentru Știință și Cultură, în București, Bd. Lascăr Catargiu nr. 50, de la ora 15.00. La întâlnirea cu reprezentanții mass-media vor participa Directorul Centrului Rus pentru Știință și Cultură – doamna Natalia Mujennikova, Președintele Festivalului de Film ARIPI – Ruxandra Cernat, precum și regizorii și producătorii filmelor ce vor fi prezentate în cadrul acestei ediții. RSVP: secretariatccr@mail.ru, info@artviva.ro

Informaţii actualizate privind evenimentele găsiți pe Facebook: https://www.facebook.com/CentrulrusdestiintasiculturaBucuresti/

sau pe website: http://rou.rs.gov.ru/ru

Pagina Festivalului Aripi, ediția a III-a, cu trailere și informații despre filme:

https://www.facebook.com/events/441769609695497/