Ascultă Radio România Cultural Live

Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR) aduce la Moinești nume importante și filme de referință - Mihai Șora, Luiza Șora, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici - invitații evenimentului

16 Noiembrie 2018, 09:09

În perioada 16-18 noiembrie 2018, Festivalul SFR (Serile Filmului Românesc) aduce la Moinești patru filme românești, patru invitați de marcă, o conferință și un documentar cu și despre filosoful Mihai Șora.

SFR este festival-invitat în cadrul Festivalului Filmului Istoric Românesc, care este organizat de Primăria Municipiului Moinești cu sprijinul Centrului Cultural LIRA.

SFR este un eveniment marca ARTIS, organizat anual la Iași.

“SFR iese pentru a doua oară din Iași, exportă, practic, ceea ce a reușit să facă în capitala Moldovei: să apropie publicul de filmul românesc și să aducă actorii și regizorii în fața acestuia. La Moinești, de fapt, revenim. Am fost cu Centenarul Filmului Românesc și am găsit o deschidere spre film, ca într-un mare oraș. Ne place să întâlnim oameni de la cârma localității, care înțeleg că întâlnirea cu filmul românesc și cu cei care îl fac și îl promovează, investește pe termen lung în public, pentru care marele ecran nu mai există. Ceea ce facem noi este să redeschidem marele ecran pentru filmul românesc”, spune Andrei Giurgia, directorul SFR.

“Ne face o deosebită plăcere să anunțăm prezența, pe întreaga perioadă de desfășurare a festivalului, a câtorva invitați speciali precum criticul de film Irina-Margareta Nistor, care va prezenta și explica mai multe filme din cadrul festivalului, actrița Ileana Popovici, care va interacționa cu publicul filmului Pentru Patrie, în care a interpretat un rol important alături de marii actori ai cinematografiei românești, precum și filosoful Mihai Șora și scriitoarea Luiza Șora, care vor prezenta filmul documentar al vieții filosofului și vor interacționa cu publicul pe teme istorice și sociale. Sperăm să vă avem oaspeți ai acestui eveniment și chiar participanți activi la dezbaterile și dialogurile cu invitații speciali”, declară Valentin Vieru, primarul Municipiului Moinești.

Serile Filmului Românesc promovează valorile cinematografiei românești și aduce la Iași invitați de marcă ai filmului românesc (actori, regizori, producători, critici de film). An de an, Iașul se transformă în centrul cultural al filmului românesc.

Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR) a adus la Iași, la cea de-a 9-a ediție, peste 60 de invitați, la cele peste 30 de evenimente și a adunat în fața marelui ecran peste 8.000 de spectatori.

PROGRAM SFR LA MOINEȘTI
Vineri, 16 noiembrie, de la 13.00: Lansare de carte: Marea Carte a Unirii, autor Vasile Lupaș Sfinteș;
Vineri, 16 noiembrie, de la 17.00: România Neîmblânzită, regizor Tom Barton;
Sâmbătă, 17 noiembrie, de la 13.00: Pentru Patrie, în regia lui Sergiu Nicolaescu;

Sâmbătă, 17 noiembrie, de la 19.00: Licu, o poveste românească, în regia Anei Dumitrescu;
Duminică, 18 noiembrie, de la 15.00: Documentarul Mihai Șora;
Duminică, 18 noiembrie, de la 18.00: Un pas în urma Serafimilor, regia lui Daniel Sandu;

Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.

DESPRE FILME
România neîmblânzită (2018)
Regizor: Tom Barton
Gen: documentar
Distribuție: Victor Rebengiuc, Mark Strong,
Durata: 90 minute
Rating: Audiență generală
România neîmblânzită este un amplu documentar despre fauna și vegetația de pe teritoriul României. Filmul dezvăluie frumusețea nealterată și, totodată, fragilă a naturii ce reprezintă inima României, prezentând viața sălbatică a animalelor în decursul celor patru anotimpuri.
Vocea acestui documentar îi aparține actorului Victor Rebengiuc, căruia i-a fost dedicată această ediție a festivalului. Parte a proiectului Centenar și realizat în colaborare cu Auchan, ONG-ul TENT și Casa de Producție Britanică Off the Fence, lungmetrajul este regizat de Tom Barton.

Pentru Patrie (1978)
Regizor: Sergiu Nicolaescu
Durată: 188 minute
Gen: Istoric, Război
Rating: Audiență generală
Distribuție: Mircea Albulescu, Amza Pellea, Emil Hossu, Ilarion Ciobanu, Costel Băloiu, Iurie Darie, Sergiu Nicolaescu, Adrian Pintea, Draga Olteanu Matei

Realizat cu prilejul aniversării a 100 de ani de la proclamarea independenței României, filmul Pentru patrie urmărește în paralel două acțiuni strâns corelate: deciziile politice și militare din perioada Războiului de Independență și activitatea unui detașament special constituit din soldați moldoveni și olteni pe parcursul ostilităților.
Accentul filmului este pus pe personajul colectiv, fără a fi neglijați eroii Războiului de Independență. Autorii au dorit să aducă un elogiu atât eroilor cunoscuţi, cât şi celor anonimi, care şi-au dat viaţa pentru îndeplinirea idealului naţional al României. Grandoarea filmărilor a impus prezenţa unui număr mare de actori cunoscuţi.

Licu, o poveste românească (2017)
Regizor: Ana Dumitrescu
Gen film: Documentar
Durată: 86 minute
Distribuție: Liviu Canțer
Rating: Audiență generală
Licu, o poveste românească prezintă România ultimului secol, văzută prin ochii unui om pierdut în istorie care, timp de 92 de ani, a suferit, a râs, a plâns și a iubit.
Filmul este o metaforă despre propria condiție, despre efemeritate și trecerea timpului, este o lecție de viață, dar și un veac de supraviețuire, secvențele ilustrând parcă fotografii dintr-un album.

Un pas în urma serafimilor (2017)
Regizor: Daniel Sandu
Gen: Dramă
Durata: 150 minute
Distribuție: Ștefan Iancu, Vlad Ivanov, Cristian Bota, Toto Dumitrescu, Lucian Pavel, Ștefan Mihai, Marian Popescu, Alfred Wegeman, Ali Amir, Nico Becker, Radu Botar, Marian Popescu
Rating: Nerecomandat sub 15 ani
Lungmetraj de debut al regizorului Daniel Sandu, filmul se bazează pe o poveste reală. În ciuda așteptărilor lui Gabriel, interpretat de Ștefan Iancu, școala eșuează în misiunea de a insufla tinerilor principiile moralității și dogmele creștine. Prins într-un sistem corupt, Gabriel se adaptează acestui joc, în care profesorii și elevii greșesc deopotrivă. Împreună cu alți colegi, este considerat elev-problemă. Abuzul, corupția și manipularea devin realitatea cu care acesta se confruntă pentru a rezista în seminarul teologic.

DESPRE INVITAȚI
Irina-Margareta Nistor
(Ambasador cinema)
Pentru doctorul nostru de filme, care ne este alături de aproape un deceniu, lăsăm cifrele să vorbească: peste 17.000 de filme vizionate, dintre care, la peste 1.000 a asigurat și subtitrarea. Irina-Margareta Nistor a îndeplinit, până în prezent, rolul de profesor de română, comentator în direct la Oscar, Cannes, BAFTA și César și traducător pentru numeroase cărți, dicționare și casete video.
De asemenea, a colaborat și cu mass-media, la unele publicații fiind chiar redactor-șef. Cinema Paradis, Avanpremiera, Adevărul și Neața cu Răzvan și Dani sunt doar câteva dintre produsele media cu care Irina-Margareta Nistor se identifică. Pentru viața de film a Irinei- Margareta Nistor, Ilinca Călugăreanu a realizat documentarul Chuck Norris vs. Communism (2015), fiindu-i dedicat în întregime.

Mihai Șora (filosof)

Filosof și eseist român, membru de onoare al Academiei Române, Mihai Șora s-a născut la 7 noiembrie în județul Timiș. A absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București. În 1947 publică prima sa carte Du dialogue intérieur, un eseu de antropologie metafizică, iar în anii războiului participă la rezistența franceză antifascistă.

Între 1945 și 1948, Mihai Șora devine cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique din Paris. A lucrat ca referent de specialitate la Ministerul de Externe, apoi ca șef de secție la Editura pentru limbi străine și redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă. După evenimentele din decembrie 1989, a fost ministru al Învățământului în primul guvern democratic provizoriu și singurul ministru care și-a dat demisia din guvern, ca protest în urma mineriadelor din 13-15 iunie 1990, refuzând, ulterior, să mai ocupe vreo funcție în aparatul de Stat.

Luiza Palanciuc-Șora (poetă, eseistă și traducătoare)

Luiza Palanciuc-Șora este poetă, eseistă și traducătoare. Afirmându-se și ca cercetător în domeniul filosofiei politice la Paris, Luiza Șora a ales să se întoarcă în România după 15 ani și aici și-a legat numele de revista Academia de poezie. Este cunoscută mai ales pentru programul Restitutio Benjamin Fondane, prin care se încearcă readucerea în atenția publicului a scrierilor poetului ieșean Benjamin Fundoianu.

A publicat studii precum: Ana Pauker – de l’appareil au pouvoir, cu care a participat la colocviul Ouverture, orthodoxies, personalités; La tentation de l’altérité:l’intériorisation du regard de l’Autre dans la littérature, prezentat în cadrul Colocviului Internațional „Le roman moderne, écriture de l’Autre et de l’Ailleurs”; „Terra incognita. „Untopos littéraire: un voyage sans horizon”, prezentată la Colocviul International „L’exil – espace de la parole”.

Luiza-Palanciuc Șora a realizat numeroase documentare despre filosoful Mihai Șora și interesul său pentru viață, filosofie și contemplare.

Ileana Popovici (actriță, om de televiziune, interpretă)
Mulți o recunosc datorită aspectului ei aparte, părul scurt și stilul simplu, totodată remarcabil, dar care a avut un impact mare în lumea filmului și a televiziunii.
Este absolventă a Conservatorului de Muzică din București. A apărut în filme precum Reconstituirea, Zile fierbinți, Pentru patrie, Filip cel bun, Accident, 100 de lei, Neînfricații, Prea mic pentru un război atât de mare. A lucrat la TVR din anul 1966, unde a fost producătoare și redactor muzical.
După 1989, actrița a apărut în emisiuni precum Bună dimineața și Album duminical. Destinul său a fost schimbat de regizorul Lucian Pintilie, oferindu-i un rol în filmul Reconstituirea, acesta fiind debutul în actorie. Se consideră în primul rând, om de televiziune, cu toate că lumea o știe mai mult ca actriță.

Despre Moinești

Localitatea este situată într-o zonă cu resurse naturale bogate, la care se adaugă un peisaj natural de excepție. Aşa cum apare astăzi, localitatea s-a format din vechiul sat Moineşti, și a fost menţionat din 1437, fiind situat în zona Pârâului Moineşti.

La Moinești regăsim că s-au născut personalități marcante ale culturii românești. Una dintre ele, care se cere a fi amintită, este Tristan Tzara. Scriitorul născut la Moineşti a conceput manifestul mişcării care, vrând să răspundă absurdului prin absurd, propovăduia manifestarea revoltei mai mult prin provocare decât prin idei estetice şi apoi s-a mutat la Paris cu intenţia de a lansa dadaismul în capitala europeană a culturii.

Ca bogăţie spirituală, municipiul Moineşti este şi „depozitarul”  câtorva lăcaşuri de cult importante: Catedrala Naşterii Maicii Domnului, Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, atestată ca monument istoric din anul 1676, Biserica „Sfinţii Voievozi”, construită în 1850, Biserica „Sfântul Gheorghe”, 1860, dar şi Biserica „Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon”, unica biserică din lemn în stil maramureşean din Episcopia Bacăului şi Romanului.

Parteneri: Asociația Studenților Jurnaliști, Centenarul Filmului Românesc.

Parteneri media: TVR Iași, AGERPRES, Ziarul de Iași, IașiFUN, România Liberă, VIVA FM, Evenimentul Regional al Moldovei, Iași TV Life, Zile și Nopți Iași, Tele M.

Detalii:https://festivalsfr.ro/moinesti/.

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie?
Teatru și film 25 Aprilie 2024, 12:42

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie?

Evenimentul va fi transmis LIVE pe VOYO, TIFF Unlimited și pe premiilegopo.ro, de la ora 19:00.

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie?
...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare
Teatru și film 24 Aprilie 2024, 11:53

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare

Pavel Bartoş va putea fi văzut în rolul titular din premiera cu ...Escu de Tudor Mușatescu a Teatrului Stela Popescu,...

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare
AVANPREMIERA și PREMIERA spectacolului outdoor „FARFURIA” de Maria Manolescu, în regia lui David Alexandru Mușoiu
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 14:10

AVANPREMIERA și PREMIERA spectacolului outdoor „FARFURIA” de Maria Manolescu, în regia lui David Alexandru Mușoiu

Teatrul Masca vă invită la sediul său din Bd. Uverturii Nr. 14, cu ocazia avanpremierei și premierei spectacolului outdoor...

AVANPREMIERA și PREMIERA spectacolului outdoor „FARFURIA” de Maria Manolescu, în regia lui David Alexandru Mușoiu
Raportul de gardă: Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 14:00

Raportul de gardă: Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere

Într-un studiu publicat în Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes , cercetătorii au ajuns la...

Raportul de gardă: Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere
Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 13:05

Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize

Anul acesta organizatorii au primit 800 de propuneri din peste 40 de țări europene , publicate inițial în 35 de limbi...

Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize
FOXFINDER de Down King,  o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 11:13

FOXFINDER de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București

Teatrul EXCELSIOR - singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți – anunță premiera...

FOXFINDER de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București
Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 07:19

Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași

Organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc (SFR) anunță primul eveniment al ediției aniversare cu numărul 15...

Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași
Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția   a XIV-a (16 – 26 mai)
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 07:17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)

La 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare care aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei...

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
06:05 - 07:00
CALENDAR CULTURAL
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
06:00 - 07:00
Agenda Zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru