Trădarea lui Einstein, prima premieră în sală la Teatrul Evreiesc de Stat
15 February 2021
Spectacolul „LIVE” inaugurează secțiunea ÎN DIRECT
16 February 2021

Filmele românești ale momentului se pregătesc de îmbarcare pentru Festivalul Making Waves, din SUA

Sub sloganul “We bring New Romanian Cinema to your old sofa!”, Making Waves: New Romanian Cinema propune, între 18 și 24 februarie, un eveniment de top cu o selecție de noi filme românești pe care publicul american le poate vedea de-acasă, de pe propria canapea. Festivalul care a făcut și continuă să facă valuri în SUA are toate șansele să provoace un tsunami în acest an, când România se află la un pas de prima nominalizare la un Premiu Oscar.

“A fost un an grozav pentru documentarul românesc, în special cel cu tentă socială, atât Colectiv, cât și Acasă (regia Radu Ciorniciuc) dobândind o impresionantă recunoaștere internațională – de unde și plasarea lor binemeritată în deschiderea, respectiv închiderea ediției actuale a Making Waves. Între aceste coperte, noul opus al lui Cristi Puiu, Malmkrog, revine pe teritoriul virtual american, după premiera online de la New York Film Festival de anul trecut, pentru a agita și mai mult spiritele, în vreme ce alte patru titluri proaspete vor întâlni publicul din SUA pentru prima dată: Campania (r. Marian Crișan), Ivana cea Groaznică (r. Ivana Mladenović), Urma (r. Dorian Boguță) și Casa cu păpuși (r. Tudor Platon). Lor li se adaugă șase scurtmetraje recente, prezentate sau premiate în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania”, apreciază criticul de film Mihai Chirilov.

Cel mai longeviv eveniment dedicat filmului românesc în America are loc în 2021 exclusiv online, așa cum ne-am obișnuit cu toții să vedem filme în ultimul an, fâcând astfel disponibile filmele selectate pe întregul teritoriu american.

Pentru a păstra viu spiritul de festival organizatorii au pregătit pentru publicul abonat la festival o serie de interviuri inedite cu actrița Irina Rădulescu (Urma) și regizorii Marian Crișan, Tudor Platon și Ivana Mladenović. În plus, toate filmele din program beneficiază de introduceri și recomandări speciale înregistrate de personalități precum Andrei Șerban, Andrei Codrescu sau Richard Peña.

Programul complet, precum și bonusurile aferente sunt de găsit pe site-ul oficial al festivalului: makingwaves.filmetc.org și la burnsfilmcenter.org.