Maeştrii umorului – VALENTIN SILVESTRU
16 November 2016
Actorul Gheorghe Visu se întâlnește cu publicul din Suceava
16 November 2016

FITCA 22 continuă: texte clasice în formule regizorale curajos de contemporane

Festivalul Internațional de Teatru Clasic se află la jumătatea drumului și continuă să ofere publicului arădean și invitaților săi șansa descoperirii variatelor formule teatrale, șansa unor întâlniri de excepție, șansa unor întâlniri necesare.

La FITCA, în următoarele două zile, regizoarea Ada Lupu Hausvater, trupa SUBCARPAȚI și scenografa Iuliana Vîlsan re-creează lumea shakespeariană pe texte remixate de Peca Ștefan. Iar directorul de scenă Victor Ioan Frunză împreună cu scenografa Adriana Grand redescoperă actualitatea lui Moliere.

Mâine, 17 noiembrie, în a șasea zi a Festivalului, de la obișnuita oră 19.00 și în aceeași sală plină de aer proaspăt, sărbătoresc, Teatrul Național ‘Mihai Eminescu’ Timișoara prezintă HAMLET. Nu unul prăfuit, nici unul vocal pentru care adevărul, principiile și exercițiul libertății reduc compromisul și meschinăria la dimensiunea unui vârf de spadă. Ci un ‘Hamlet’ profund social, remixat de Peca Ștefan și inspirat pigmentat de sunetele cu reflexe ancestrale ale artiștilor de la Subcarpați. Un spectacol curajos de contemporan, o lume apusă, dar extrem de actuală. Simbolul cultural universal cuprins într-un text precum HAMLET este revelat de Ada Lupu Hausvater într-un spectacol fără limitări canonice.

Spectacolul DOMNUL JURDAN certifică valabilitatea universală a structurii ‘Burghezului gentilom’ de Jean-Baptiste Poquelin Moličre. Rescrisă dramaturgic de Victor Ioan Frunză și jucată de actorii Teatrului ‘Regina Maria’ din Oradea, piesa se transformă într-un spectacol al vremurilor noastre. O comedie cu un nou înveliș, despre un nepieritor parvenit, pedant care își decorează viața cu aceleași artificii dar, de această dată, în ‘tendințele’ vremii. Directorul de scenă semnalează această încercare eternă și asiduă de a corespunde înaltei societăți, însă fără a știrbi spiritul comediei, râsul tonic care îndreaptă moravuri. Spectacolul este prezentat la Arad Vineri, 18 noiembrie, ora 19.00, la Sala Mare.

Seara de vineri se va sfârși într-o cheie muzical-vizuală remarcabilă. Un eveniment-happening, unic în România — The Tango Orchestra Show, produs de Asociația Tango Timișoara. O compoziție aparte ce cuprinde tangouri originale compuse de Cári Tibor, interpretate de The Tango Orchestra — Cári Tibor Project și ‘ilustrate’ cu lucrările pictorului Andrei Medinski. De la ora 22.00, în Sala Studio. Un eveniment exercițiu de eliberare a spiritului de convențiile artei.

‘Bucuria e starea de spirit normală a omului’ — spunea Cehov. Cu bucurie și cu sufletul deschis vă așteptăm și în zilele următoare la FITCA 22 !

Programul următoarelor două zile de Festival:

Joi, 17 noiembrie | 19.00 | Sala Mare

HAMLET după William Shakespeare

Tradus și remixat de: Peca Ștefan

Un spectacol de: Ada Lupu Hausvater

Muzica: Subcarpați

Scenografia: Iuliana Vîlsan

Sound design: Ioan Uțu Pascu

Video: KOTKIvisuals

Produs de: Teatrul Național ‘Mihai Eminescu’ Timișoara

2h50min cu pauză

Vineri, 18 noiembrie | 19.00 | Sala Mare

DOMNUL JURDAN

Rescriere dramatică de Victor Ioan Frunză

După ‘Burghezul Gentilom’ de Jean-Baptiste Poquelin Moličre și ‘Jourdain cel scrântit’ de Mihail Bulgakov

Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză

Decorul și costumele: Adriana Grand

Produs de: Teatrul ‘Regina Maria’ Oradea

2h45min cu pauză

Vineri, 18 noiembrie | 22.00 | Sala Studio

THE TANGO ORCHESTRA SHOW & EXPOZIȚIE PERSONALĂ ANDREI MEDINSKI

Un proiect: Cári Tibor

Pian: Cári Tibor

Acordeon: Ilko Gradev

Vioară: Carmen Păulescu

Violoncel: Szabo J. Attila

Contrabas: Santa Csaba

Muzică originală: Cári Tibor

Dansatori invitați: Csongor Kicsi și Laísa Souza

Sunet: Toma Mihai

Scenografie: Geta Medinschi

Lumini: Zoltan Gido

Produs de: Asociația Tango Timișoara

ORGANIZATORI ȘI PARTENERI

Un eveniment organizat de: Teatrul Clasic ‘Ioan Slavici’ Arad, Consiliului Local al Municipiului Arad, Primăria Municipiului Arad

Parteneri: Zemix, Hotel Phoenix, Urbanna, GI Motor, Activ Club, Hueman Advertising, Handsome, Cafe Boéme

Parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Cultural, Radio România Timișoara, Radio România Arad, Europa FM, TV Arad, INARAD.TV, Radio Arad, Pro FM, Arad Culture, Glasul Arad, Vestic.ro, www.aradon.ro, Jurnal Arădean, ARQ, Ziarul Metropolis, Yorick, LiterNet, Port.ro, News-AR, Ghidul Arădean, Party Arad.

Biletele și abonamentele se pot achiziționa online, fie accesând platforma www.biletmaster.ro, fie direct de la agenția teatrală, după următorul program: luni — vineri, în intervalele orare 10.00 — 14.00 și 17.00 — 19.00; sâmbătă și duminică, în intervalele orare 10.00 — 12.00 și 17.00 — 19.00.