Bilet de îmbarcare spre… meleaguri gorjene şi apoi către Franţa, pentru o plimbare prin Paris…
19 November 2016
Săptămâna gastronomiei italiene în lume
19 November 2016

FRANŢA PARIS – ORAŞUL IUBIRII, AL MODEI ŞI AL ARTEI – 1

Paris – supranumit şi „oraşul iubirii”, nu este doar unul dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii, ci şi locul unde se cântăreşte destinul Franţei. Înfruntând timpul, Parisul a rămas ceea ce a fost dintotdeauna: o capitală a excelenţei.

* * *

Majoritatea Caselor de Modă celebre ale secolului XX, şi-au expus creaţiile la Paris. La sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, noul look al Casei Christian Dior a dat lovitura, prezentând pe scenă fuste lungi şi materiale de lux. În anii 1950 decizia firmei Channel de a lansa îmbrăcăminte mai lejeră, care nu necesita ocazii sofisticate, a deschis drumul unui stil mai liber pentru femei. O nouă surpriză a fost oferită în 1960, prin moda viitorului concepută de Yves Saint Laurent, urmată de creaţii trăsnite, cu rochii confecţionate din plastic şi cu corsetul din lanţuri, ale Caselor Courrèges şi Paco Rabanne.

Prin stilurile extravagante şi culorile şocante ale lui Christian Lacroix din anii 1980, Parisul a ajuns din nou în atenţie. Totuşi, Casele de Modă Dior, Chloe şi Givenchy au fost în cele din urmă depăşite de către designeri din alte ţări, însă ele trezesc încă inspiraţia tinerilor creatori.

Cât despre monumentele sale arhitectonice şi atmosfera oraşului, acestea au transformat capitala Franţei, într-una dintre cele mai vizitate locaţii din lume, fiind destinaţia aleasă de foarte mulţi turişti.

* * *

Acum peste 2.000 de ani, Parisul a fost o mică aşezare de pescari. În timp însă, ea s-a transformat într-o o impunătoare metropolă, unde bate inima Franţei. Documentele vremii, ne precizează că celţii sunt cei care au construit oraşul. Despre primii parizieni, se poate spune că aceştia s-au aşezat pentru început, pe o mică insulă, de pe malurile Senei, în secolul III î.e.n. Pe această insulă – Ile de la Citè – se află Catedrala Notre Dame (considerată o capodoperă a Evului Mediu). În piaţa din faţa catedralei, se găseşte punctul 0, de unde se măsoară lungimea drumurilor naţionale ale Franţei. Dar mai multe amănunte despre Notre-Dame şi steaua încastrată în caldarâmul din piaţa catedralei, vom afla mâine când îi vom trece şi pragul.

* * *

Se spune că îndrăgostiţii cunosc cel mai bine Parisul. Clădirile cu un farmec deosebit, parcurile frumos amenajate, malurile Senei, podurile sale, muzica  şi aerul vaporos, devin complici ai seducţiei. Unii vizitatori nu ajung niciodată în interiorul vreunui muzeu, şi totuşi, cunosc şi iubesc mult oraşul.

* * *

franta-paris-2Parisul este împărţit în 20 de arondismente, care încep din centru, cu „Primul arondisment” şi se continuă în spirală în direcţia acelor de ceasornic. Definit prin cartierele sale, fiecare cu caracterul său propriu (cele mai cunoscute fiind Montmartre, Montparnasse, Saint Germain sau Cartierul Latin), oraşul este despărţit în două de râul Sena: malul drept şi malul stâng, accesibile între ele prin numeroase poduri.

Pentru a vă începe vizita în Paris, puteţi alege mai multe trasee, însă cel mai cunoscut este cel numit „Drumul Triumfal”, care porneşte de la Luvru, trece prin Grădinile Tuileries, ajunge în Piaţa Concord şi se continuă pe Champs-Elysees până la Arcul de Triumf.

Ca să aveţi o bună coordonare, cel mai bine ar fi să apelaţi la hărţile oraşului, ce sunt disponibile gratuit în foarte mule locuri, inclusiv în holurile hotelurilor. Ele vă vor fi de un real folos în găsirea principalelor obiective turistice şi istorice ale Parisului, destul de numeroase, ce pot fi văzute în totalitate, doar dacă vizita este ceva mai lungă.

* * *

franta-paris-4Aflaţi la Paris, un loc pe care nu trebuie să-l rataţi, este mormântul lui Napoleon Bonaparte, ce se află în Domul Invalizilor. Foarte uşor se ajunge la el, din Place de la Concorde (cea mai mare piaţă a capitalei Franţei), fiind în apropierea Grădinilor Tuileries, opus Arcului de Triumf, la capătul unuia dintre cele mai faimoase bulevarde din lume, Champs-Elysees, traversând Podul Alexandru al III lea, la câţiva paşi de Ambasada României.

Construcţia Podului Alexandru al III lea (care cu siguranţă vă va încânta privirea), a avut loc la sfârşitul secolului XIX şi a durat cu aproximaţie trei ani, piatra de temelie fiind pusă de chiar ţarul Nicolae al II lea. A fost realizat din oţel şi piatră în stilul Art Nouveau, dorindu-se în primul rând ca prin poziţionarea sa să nu fie obstrucţionată vederea spre bulevardul Champs-Elysees ori Domul Invalizilor. La cele două capete ale podului, pot fi zărite statui poleite cu aur, aşezate pe piloni înalţi, iar de-a lungul său felinare, nimfe şi îngeri.

franta-paris-5Podul Alexandru al III lea a fost inaugurat în anul 1900 la Expoziţia Universală şi reprezintă simbolul prieteniei ruso-franceze.

* * *

Imediat ce aţi trecut de pod, vă apare în faţă Hotelul Invalizilor, un complex de clădiri care cuprinde câteva muzee şi monumente legate de istoria militară a Franţei. În Biserica Domului, alături de Napoleon Bonaparte (ce îşi are aşezat sarcofagul sub cupolă) şi prima sa soţie Josephine, se odihnesc şi alte personalităţi de seamă, cum ar fi de exemplu, mareşalul Ferdinand Foch.

Napoleon Bonaparte a fost adus la Paris, de pe Insula Sf. Elena unde a murit, în decembrie 1840, când regele Louis-Philippe a dat permisiunea să se readucă osemintele împăratului. În prezent el se odihneşte într-un sarcofag (creaţie a arhitectului Louis Tullius Joachim Visconti) din porfir finlandez roşu cu baza de granit verde, în interiorul căruia de găsesc alte şase sicrie.

* * *

Pigalle (Cartierul Felinarelor roşii), este de asemenea o zonă preferată de turişti ce ajung în Paris. Aici, la faimoasa Moulin Rouge, moara de vânt luminată de neoane, situată în Place Blanche, se dansează o versiune a vechiului cancan franţuzesc. Pentru cei ce preferă un loc mai modern, Pigalle este ideal, acesta reuşind să-şi renoveze mereu aspectul, pe măsură ce noile cluburi se schimbă din localuri sărăcăcioase vechi în discoteci moderne.