Surse și resurse inspiraționale într-un salon național de artă
7 October 2016
Gaudeamus – Prețul special al ziarului
12 October 2016

Gaudeamus – FB, serviciile secrete și lansările de carte

Cred că serviciile secrete nu mai pot de bucurie de cînd a apărut Facebook. Dacă nu cumva se simt chiar înghesuite de nenumăratele opinii exprimate la liber pe care sînt nevoite să le digere. S-ar putea însă ca informatorii lor să nu fie deloc încîntați de această invenție comunicațională. Lumea tăcută pe care ei trebuiau s-o toarne a ieșit din muțenie.

Așa-zisul Sfinx al majorității s-a transformat într-un personaj guraliv care-și dă cu părerea despre toate cele. Opinia de cîrciumă, între amici, a ajuns pe FB, exprimată categoric, încît agentul provocator din „Peripețiile bravului soldat Svejk” nu mai are nevoie să se ducă prin berării ca să afle ce mai zice poporul, la un caz de ceva. Stă frumușel acasă și face o sinteză din opiniile exprimate pe FB. Asta dacă e în stare să le citească pe toate. Agentul provocator care a tot cumpărat cîini de la Svejk, ca să-l prindă cu vreun delict de opinie, pînă cînd a sfîrșit mîncat de cîinii pe care-i achiziționase, azi ar ajunge la balamuc, fiindcă l-ar copleși numărul mărturiilor benevole pe care ar trebui să le înregistreze.

Ca autor, Umberto Eco avea dreptate să fie exasperat de faptul că orice idiot își poate da cu părerea critic în această Agora care e facebook-ul.Dar dacă privim chestia asta dinspre cititori, ea înseamnă că s-a terminat cu dictatura autorului și a criticii asupra cititorului, după apariția unei cărți. Omul care te oprea pe stradă, ca să-ți spună că i-a plăcut sau nu cartea ta, adeseori nici măcar nu ți se mai adresează, ci te laudă sau te înjură pe FB, încît numărul criticilor care scriu despre tine a crescut exponențial. Cu această ocazie însă autorul descoperă cît de mică e reduta care-i separă pe criticii profesioniști și pe literați, în general, de cititorii cu opinii.

Nu ne mai desparte mult timp de vremea cînd lansările de carte se vor face pe FB, la ore anunțate. Chiar dacă locurile în care se vor face lansările vor rămîne librăriile, tîrgurile de carte ori mai știu ce alte prilejuri de întîlnire a autorului cu cititorii. Încît în loc ca autorul să le vorbească celor de față, cîți ar fi ei, să li se adreseze cititorilor de pe FB, oriunde s-ar afla aceștia.

Cristian Teodorescu